Logo

Bröllopsfesten

Fira med fyrverkeri

TEXT YVONNE GULL   FOTO ROVEN IMAGES / UNSPLASH
Fyrverkeri

Fira bröllopsparet med ett fyrverkeri

Ett färgsprakande fyrverkeri förgyller vilken fest som helst! Så visst är det helt rätt att skjuta av ett fyrverkeri under kvällen på bröllopsfesten.
När ni väl bestämt er för ett fyrverkeri så ställs ni inför två val. Antingen ordnar ni fyrverkeriet själva eller så tar ni hjälp av en yrkesman, en pyrotekniker.
För er som väljer att ordna fyrverkeriet själv och enkelt rekommenderar vi att ni köper en färdig fyrverkerilåda. Väljer ni en helautomatisk låda så räcker det dessutom med en tändning enkelt och behändigt! Den här typen av fyrverkerilådor kostar mellan 1 000—3 000 kronor beroende på hur långt fyrverkeriet är, vanligast är att en låda räcker för mellan två till fem minuters fyrverkeri.

Eller så väljer ni att anlita en pyrotekniker som anordnar fyrverkeriet enligt era önskemål. Kanske vill ni ha ett fyrverkeri anpassat till musik, kanske vill ni ha ett som följer temat för ert bröllop? För ca 5 000 kronor får ni till exempel ett fyrverker i kärlekens tecken med brudparets initialer i eldskrift på backen och ett mindre fyrverkerispel som avslutas med fem bomber som bildar röda hjärtan.

Tillstånd
För en privat tillställning behöver ni i vissa fall inte något tillstånd. Men ta hänsyn till omgivningen och respektera eldningsförbud. Gäller det en allmän tillställning, det vill säga en fest med icke speciellt inbjudna gäster så måste ni ansöka om tillstånd hos polisen på orten.

Så här står det i ordningslagen
"Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.
Pyrotekniska varor får inte utan tillstånd av polismyndigheten användas vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls inomhus."

HÖGT ELLER LÅGT - VÄDRET AVGÖR

Vid klart väder – passar egentligen alla fyrverkerier särskilt de höga fyrverkerierna syns bra. Raketer och bomber som stiger upp till höjder på mellan 50—130 meter kommer till sin fulla rätt.
Vid mulet väder - är ett lägre fyrverkeri att föredra. Välj fyrverkeritårtor, fontäner och solar, dessa har stighöjder från 1—30 meter.

Undvik olyckor:
  • Förvara fyrverkeripjäserna oåtkomligt för barn.
  • Läs bruksanvisningen noga.
  • Kontrollera att fyrverkeripjäserna inte är skadade.
  • Rigga upp fyrverkeripjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  • Luta dig aldrig fram över en antänd pjäs.
  • Respektera säkerhetsavstånd.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar.
  • Tänd aldrig en fyrverkeripjäs igen, lämna tillbaka den istället.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder och andra skador.
  • Visa hänsyn, både människor och djur kan bli skrämda.
Bakgrund
Fyrverkeriet härstammar från Kina och tiden kring tidig medeltid. Marco Polo var mannen som tog fyrverkeriet till Europa. Under 1600-talet blev pyrotekniken en symbol för ståt och glans. Fyrverkeriet användes av mäktiga monarker vid festliga tillfällen. I Sverige har vi länge använt fyrverkeri och smällare under påsk för att skrämma onda andar. Först under senare år har nyårsfyrverkeriet etablerat sig. Efter alla de stora fyrverkerier vi fått se bland annat under Vattenfestivalen i form av internationella tävlingar och vid millenniumfirandet är fyrverkeriet ett inslag vi lärt oss uppskatta och förknippar med fest.