BröllopsGuiden
IDÉ ERIKA LIDÉN & TONE RÖRSETH    STYLING TONE RÖRSETH    ASSISTENT MALIN LIND   FOTO ERIKA LIDÉN
Reportaget kommer från tidningen BröllopsGuiden nr 2-2013.

Istället för bröllopstårta: Lakrits

Garanterat ett annorlunda ”tårtbord”. Bröllopsparet älskar lakrits och vill bjuda sina gäster på en buffé av lakrits istället för den traditionella bröllopstårtan. Genomskinliga skålar är välfyllda av svarta läckerheter till glädje för både stora och små gäster.
Lakrits på bröllop.
Mittpjäsen med grenar och presentpåsar är väl extra uppskattat bland de yngre. Grenarna är svartsprayade. Presentpåsar med några speciella godisbitar. Påsarna är upphängda med s-krokar i tjock ståltråd. All lakrits kommer från Choklad & Lakrits.
Lakrits på bröllop.
Kakfat 999 kr, JellyBean. Fat underst privat. Skål på fot med lock ca 99 kr, dessertskål på hög fot ca 59 kr, stor skål med lock ca 399 kr, Hemtrevligt. Duken gjord av spetstyg ca 59 kr/m, Ikea.
Lakrits på bröllop.
Låg glasskål på fot Farmhouse ca 169 kr, Villeroy & Boch. Ljustake svart, ca 179 kr, Blomsterlandet. Stor flaska (med grenarna) ca 499 kr, skål på fot med lock ca 99 kr, dessertskål på hög fot ca 59 kr, stor skål med lock ca 399 kr, Hemtrevligt. Duken gjord av spetstyg ca 59 kr/m, Ikea.
Lakrits på bröllop.
Ljustake svart, ca 179 kr, Blomsterlandet. Här har vi placerat en skål med lakrits på en ljusstake. (Obs! Häfta fast skålen med dubbelhäftande tejp). En bröllopsfluga av servett pryder ställningen. Flugan gör du enkelt vid att vika en servett som ett dragspel. Knyt ett vackert band på mitten. Häfta fast ett smyckeslås eller pärlor med dubbelhäftande tejp.
Lakrits på bröllop.
Lakritspassion! Lakrits väcker känslor och finns i många smaknyanser! Det blir garanterat en snackis ett tag framöver…
Lakrits på bröllop.
En snygg burk med band. Lakrits i svart, vitt och silver – kan det bli mer elegant?

Lite lakritsfakta:

  • Lakrits gör man av växten Lakritsroten. Lakritsextrakt utvinns från rötterna. Av det gör man "ren" 100% lakrits. I lakritsgodis är det inte mycket lakrits, 1-6 %, så man tillsätter svart färg för att de ska bli svarta, E153, vegetabilisk kol.
  • För att få mjuk lakrits, typ finsk lakrits, så blandar man vetemjöl och socker med lakrits. Och för att få salt lakrits tillsätter man salmiak som är ett syntetiskt salt, ammoniumklorid. Sen används lakritsextraktet till att smaksätta alla möjliga olika sorters godis, kolor, fudge, sockerkarameller m.m.
  • På Island började man tidigt blanda lakrits med choklad och just nu är lakritschoklad mycket populärt.
  • Lakrits används mycket i bakverk och matlagning.
  • Lakrits kan också användas för utvärtes bruk. Den trendiga lakritsen har uppskattats i flera tusen år, både för sin smak och för sina läkande egenskaper. Till exempel är lakrits antiinflammatorisk, slemlösande, lugnande för huden och blodtryckshöjande. Den tar också bort bittra smaker och användes därför i många mediciner förr.
  • Visste du till exempel att man hittade lakritsrötter bland alla skatter i den egyptiska faraon Tutanchamons grav?

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem