Logo

Bröllopsfesten

Istället för tårta: Lakrits


Istället för bröllopstårta- Lakrits

Glöm den vanliga bröllopstårtan och överväg istället att servera en lakritsbuffé! Garanterat ett annorlunda ”tårtbord. Här är några häpnadsväckande skäl till varför detta kan vara det perfekta valet för dig. Vi svenskar har ju enförkärlek till lakritsk. Som svensk är förälskelsen i lakrits djupt rotad i vårt kulturarv. Att inkludera en lakritsbuffé på ditt bröllop är en perfekt hyllning till den svenska smaken!

01. Nötter, såsom mandlar eller cashewnötter med överdrag av lakritspulver ger en härlig krispighet och en intensiv lakritssmak.

02. Maccarones - Även om de kanske inte är lika vanliga som klassiska smaker som vanilj, choklad eller hallon. Så om du är ett lakritsfan är det kan en perfekt dessert till din lakritsbuffé!

03. För den som älskar creme brulee: En klassisk creme brulée smaksatt med lakrits och toppad med ett karamelliserat sockeröverdrag för en krispig kontrast.

04. Lakritsglass! En svalkande och krämig glass smaksatt med lakrits, serverad i små glasskoppar!

05. Chokladpraliner med lakrits: Den perfekta kombination av två fantastiska smaker som kompletterar varandra. Sötman från chokladen balanseras ut med kryddigheten från lakritsen, vilket skapar en harmoni för alla lakritsälskare!

Så med detta sagt varför inte låta lakritsens magi ta över på ditt bröllop? Det är ett sätt att hylla vårt svenska arv samtidigt som du skapar en minnesvärd och annorlunda upplevelse för dig och dina gäster. Vem vet, kanske kommer lakritsbuffén att bli den nya trenden för bröllop i Sverige!

Lite lakritsfakta:

Lakrits gör man av växten Lakritsroten. Lakritsextrakt utvinns från rötterna. Av det gör man "ren" 100% lakrits. I lakritsgodis är det inte mycket lakrits, 1-6 %, så man tillsätter svart färg för att de ska bli svarta, E153, vegetabilisk kol.

För att få mjuk lakrits, typ finsk lakrits, så blandar man vetemjöl och socker med lakrits. Och för att få salt lakrits tillsätter man salmiak som är ett syntetiskt salt, ammoniumklorid. Sen används lakritsextraktet till att smaksätta alla möjliga olika sorters godis, kolor, fudge, sockerkarameller m.m.

På Island började man tidigt blanda lakrits med choklad och just nu är lakritschoklad mycket populärt. Lakrits används mycket i bakverk och matlagning. Lakrits kan också användas för utvärtes bruk. Den trendiga lakritsen har uppskattats i flera tusen år, både för sin smak och för sina läkande egenskaper. Till exempel är lakrits antiinflammatorisk, slemlösande, lugnande för huden och blodtryckshöjande. Den tar också bort bittra smaker och användes därför i många mediciner förr. Visste du till exempel att man hittade lakritsrötter bland alla skatter i den egyptiska faraon Tutanchamons grav?