Logo

Skönhet & hälsa

Tipsen till dig som ska sminka dig själv på bröllopsdagen

Vill du sminka dig själv på bröllopsdagen?

Känner du dig osäker på hur du vill att din brudmakeup ska se ut eller vad du ska använda för produkter? Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du ska tänka i alla steg.

Hudvård

Det allra första steget är en väl förberedd hy. Det är viktigt att inte göra alltför stora förändringar med sin hudvård, eller att välja väldigt aktiva eller utrensande produkter precis innan bröllopet. Huden behöver nämligen minst en månad på sig för att anpassa sig till nya hudvårdsrutiner och produkter. En mild peeling och mycket fukt brukar vara ett bra koncept som gör att din bas både blir vackrare och sitter bättre.

Primer

Primern är en produkt som ger din makeup de bästa förutsättningarna för hållbarhet och finish. Det finns en rad olika sorters primers, både för hud och ögonmakeup, och för alla tänkbara behov och hudtyper. Det finns de som är nedmattande och de som är återfuktande.

Bas

När det kommer till basen är val av produkt och nyans det allra viktigaste. Din foundation ska gå ton i ton med din egen hy. Basen ska ge ett fint utslätande, men samtidigt naturligt, resultat. När du applicerar din bas gör du det med fördel men en pensel från ansiktets mitt och utåt.

Highlighter

En av mina absoluta favoritprodukter i alla lägen är en krämhighlighter. Den applicerar man på ansiktets höga punkter, såsom kindbenen och på partiet under ögonbrynen. Den framhäver dessa områden och ger din hy en naturligt vacker lyster. När det kommer till brudmakeup bör du dock vara lite försiktig och inte överdosera highlightern, då det lätt kan blir väldigt glansigt i alla kamerablixtar. Det gör att huden ser fet ut.

Puder

Transparent puder är en annan viktig komponent på din stora dag. Det gör att dina makeup håller bättre och du kan enkelt dämpa oönskat blänk. Dock behövs oerhört lite. Pudret applicerar du med fördel med en stor, mjuk puderborste.

Rouge

Rosiga friska kinder och en vacker hy är A och O när det kommer till brudmakeup. Givetvis kan du även jobba med ansiktets konturer och en lätt skuggning av dina kindben. Men framförallt vill du i detta sammanhang skänka ditt ansikte en frisk och naturlig rosighet. För att skugga fram ditt kindben lägger du en beige nyans precis i kindbenets underkant. Rougen ska däremot ligga på ”kindens kulle”.

Ögon

Om du vill jobba med ögonskuggor så är ett bra tips att grunda med ett tunt, tunt lager av en krämskugga. Detta gör att ögonskuggan blir mer framträdande och håller bättre. Tänk på att krämskuggor oftast är oerhört dryga, samt att de vid överdosering ger precis motsatt effekt. De allra flesta väljer en ganska naturlig look på sin bröllopsdag, men med det sagt betyder det inte att du inte ska ha ögonmakeup. Välj en intensitet på dina ögon som du trivs i, men var lite extra noggrann med att tona ordentligt så att du får mjuka fina övergångar. De flesta går för brunt eller grått, vilket passar bra då det markerar och framhäver utan att bli för hårt. En bra tumregel på hur du ska lägga ögonskuggan är att lägga den i ögats yttre ögonvrå, längs fransraden och upp i globlinjen. Tona sedan uppåt och utåt. Möt upp denna skugga med en ljusare i ögonvrån och under ögonbrynet för att framhäva och öppna upp ögat.

Kajal eller eyeliner?

Vill du ha en mjuk, lite sotig markering av ditt öga väljer du med fördel en kajalpenna. Tycker du att det är svårt att få till linjen, lägg pennan på handen och applicera den med en snedskuren pensel så får du en helt annan kontroll. Dutta sedan lite skugga i en liknande färg över linjen för att få en bra fixering och lite mjukare resultat. Att lägga en tunn kajallinje under ögat i den yttre ögonvrån ger ofta en väldigt vacker inramning.

Vattenfast mascara

När det kommer till mascara bör även den vara vattenfast. Applicera först på de övre fransarna, och sedan, om du vill, även på de undre. Separera fransarna väl. Om du råkar få mascara på huden låter du den torka. Sedan tar du enkelt bort den med en torr tops.

Läppar

Vad du trivs i på läpparna är oerhört personligt. Viktigast av allt när du väljer färg och produkt är att du ska känna dig bekväm med ditt val. I bröllopssammanhang brukar man oftast tipsa om att välja ett matt alternativ eftersom det är det enklaste att fixera. Gör du det kan du även med fördel grunda med en läppenna över hela läppen. Det ger en intensivare färg och bättre hållbarhet. Är du osäker på vilken nyans du ska välja på läpparna kan det vara skönt att ta hjälp av ett proffs. Be att få prova ut färgen ordentligt innan du bestämmer dig. Det känns ofta lite lättare att välja ut ett läppglans. Den enda nackdelen då är att det inte sitter lika bra, men å andra sidan är det lätt att bättra på.

Fixingspray

När du känner dig nöjd med din sminkning avlutar du med en fixeringsspray. Det gör att din makeup håller sig fräsch och sitter där den ska under hela bröllopet.

“Kom ihåg att stoppa ner en liten spegel, transparent puder och dina läpprodukter i väskan så du enkelt kan bättra på under dagen och kvällen”