BröllopsGuiden
17 nov 2009 10:28       4 svar    10181 klick

Varning för Solhöjden Spa i Berga i Småland

Sång och tavlor
Antal inlägg: 11
Loggade in: 23 mar 2015
Utloggad
Jag har precis varit på Solhöjdens Spa i Småland. Jag fick denna hotellvistelse av Amelia som prenumerationspremie! Vistelsen blev inte riktigt som jag och min pojkvän tänkt oss och jag vill ni ska få ta del av hur en lyxig hotellövernattning i herrgårdsmiljö kan gå till.


Solhöjden Spa i Berga -en kalldusch

Det hela börjar med att jag vill ge min pojkvän en riktigt fin födelsedagspresent. Samtidigt vill jag att vi ska fira vår ettårsdag tillsammans på något riktigt trevligt ställe. Jag vet att han alltid önskat sig en helkroppsmassage och blir superglad när jag hittar ett hotell i herrgårdsmiljö med både spa, massagebehandlingar och pool. Det kan ju inte bli bättre!

Jag ringer hotellet och bokar vår vistelse, en övernattning i dubbelrum med badrum och toalett, samt varsin helkroppsmassage.

När vi kommer fram, borde vi börjat ana ugglor i mossen. Stället verkar vara helt öde.
I hotellets reception (gemensam reception för både hotellet och spaavdelningen) är det alldeles tomt och inte en människa syns till. Mörka nedsläckta kalla korridorer. Vi går ut ur spaavdelningen och in i huvudbyggnaden och vet fortfarande inte om vi kommit rätt. Ingenstans finns det någon klocka att ringa på. Vi vandrar runt i herrgårdens korridorer och hamnar till sist i vad som är matsalen. Där äter hotellägaren lunch. Vi frågar om vi är de enda gästerna, men nej, det försäkrar han oss att vi inte är och visar oss till vårt rum som är trevligt och inrett i gammal stil.

Vi packar upp våra badkläder och ser fram emot ett dopp i den varma poolen. Enligt hotellets hemsida har alla hotellgäster tillgång till spaanläggningen, bastun och poolen med dess 32-gradiga vatten. Vi bestämmer att jag ska masseras först, medan min pojkvän ska simma runt och bara njuta i det varma vattnet.

Vi tar med vårt ombyte, eftersom det enligt hotellägaren finns omklädningsrum på spaavdelningen, bestämmer vi oss för att byta om där. Vi går genom kulverten som leder från herrgården till spaavdelningen. Det är jättekallt och rått och vissna blommor står i kulvertens fönster. Ingen mysig början. I den mörka korridoren lyser det i ett rum och en kvinna klädd i vita kläder kommer ut, det är massösen. Vi säger att vi bara ska byta om och undrar var omklädningsrummet är. Hon fattar inte ett ord. Det visar sig att hon är från Polen och knappt pratar svenska. Till sist förstår hon att vi letar efter omklädningsrummet och visar oss en dörr, där vi går in. Vi hittar först inte ljusknappen. När vi gör det, ser vi att vi befinner oss i det äckligaste omklädningsrum jag någonsin sett. Det luktar mögel. Det läcker in från taket, det står hinkar och spannar under läckorna för att fånga upp vattnet medan det regnar in. Duscharnas väggar och golv är fulla av kalkavlagringar i vita strimmor och ringar. Färg hänger i stora flagor i taket ovanför duschen. Det är kallt eftersom värmen är avstängd.

Vi byter snabbt om och jag går in till massösen. Min pojkvän går till bassängen för att bada medan jag får min massage.

Massösen är mycket bra på att massera även om hon inte säger något till mig, fast det behöver hon ju inte heller. Under massagen så ringer det i hennes mobil vid två tillfällen. Första gången lämnar hon rummet och pratar på polska i ca fem minuter, den andra gången går hon aldrig ut, utan fortsätter prata i mobilen medan hon masserar med en hand. Fast då pratar hon bara i några minuter.
Under massagen spelas det polsk popmusik på en cd-spelare och cd:n hakar upp sig. Hon byter till en annan cd, som tur är.

Hon kan massera även om hennes händer känns skrovliga. Efter massagen får jag en badrock att svepa om mig.

Jag går ut för att byta om till baddräkt för att sedan hoppa ner i poolen

Min pojkvän syns inte till. Jag går för att kolla om han är i bassängen. Men nej, där är det alldeles mörkt och det ser helt stängt ut. Var är han?

Jag tar mina kläder och då kommer han springandes. Det visar sig att vattnet i bassängen är iskallt och bastun avstängd, så han har helt enkelt klätt på sig igen och gått upp på vårt rum. Väl där har han fått tråkigt, så han har gått runt för att se sig om på hotellet. Nästan överallt han gick, hade han fått tända lamporna, för allt var nedsläckt och öde. Och kallt. När han hittade tv-rummet, satt där faktiskt några människor som min pojkvän överraskade precis när de satt och rapade (!). Han gick aldrig in utan lät dem sitta ifred.

Nåväl, han fördrev tiden med att ringa några kompisar, sedan gick han tillbaka för att få sin helkroppsmassage.
Han går in till massösen och jag tar mina kläder. Jag har ingen lust att bada i poolens iskalla vatten, vill heller inte sitta i en kall bastu och känner inte för att byta om igen i det där snuskiga omklädningsrummet. Jag snabbar mig upp till vårt rum och byter om där istället. Sedan går jag ner för att ta en kopp kaffe. Kaffet har stått rätt länge i termosen, för det är inte riktigt varmt. Men vad göra? Jag sätter mig i tv-rummet, där det är tomt och tittar på lite nyheter. Då kommer ägaren med sin lille son och vi småpratar lite. Han berättar att vi till middag ska få vildsvin, om herrgårdens historia och spaanläggningen och hur han tagit över herrgården som numera drivs i form av ett litet familjeföretag. Jag frågar om det går att bada i poolen och om vi kan få basta och han försäkrar mig att javisst, bastun är på och man får absolut bada i bassängen. Jag säger att vi nog gärna vill basta och bada senare och gärna på morgonen efter frukosten. Det går alldeles utmärkt, säger den gemytlige ägaren. Min pojkvän som precis blivit färdig med sin massage, får också ta del av historierna. I TV-rummets tak hänger stora färgflagor över oss.

Vi går upp på vårt rum och packar upp lite, medan min pojkvän berättar om sin massage. Han tyckte också att massösen var duktig, även om han inte gillade hennes skrovliga händer. Sedan går vi runt och ser oss om tillsammans innan middagen som ska serveras kl 19. Nu är lamporna tända och det brinner en brasa i salongen. De stora rummen är vackra och vi befinner oss verkligen i en herrgårdsmiljö. Vi går ner genom kulverten för att kolla in spaanläggningen lite närmare. Några tyskor står vid poolen men ingen av dem vill gå ner i det kalla vattnet. De har bastat, säger de, så nu verkar bastun åtminstone vara i gång.

Det finns även ett gym, med rätt så fin utrustning. Vi hittar också ett rum med ett pingisbord och blir glada -vi kan ju spela en match innan middagen!

Men nej, det finns inga pingisrack och även över pingisbordet läcker det in vatten från taket. Det står hinkar vid det buckliga vattenskadade bordet och vattnet droppar obönhörligt ner i dem.

Vi fortsätter vår vandring genom denna märkliga anläggning och finner övergivna konferensrum, fler vattenläckor och bubbliga golv. Det luktar instängt och lite illa av mögel överallt.

Ska inte ett spa vara mysigt och varmt? Ska det inte kännas ombonat? Men överallt är det bara kalla korridorer, tomma rum, vattenläckor och mörker. Och knappt några människor förutom vi.

Vi går upp till vårt rum genom en kulvert och ytterligare en korridor, där det saknas brädbitar på golven. Antagligen vattenskador igen.

Vi går till matsalen, där förrätten redan är framdukad på borden. En liten smörgås med kräftstjärtar och rökt lax. Hotellägaren kommer in, nu iklädd i kostym och frågar vad vi önskar dricka till maten. Ingenstans finns det någon meny. Vi ser att husets viner står uppställda längs en vägg och väljer en flaska rött.

Vi sätter oss till bords och äter vår förrätt och när det är dags för varmrätten kommer massösen in med den. Hon är tydligen också servitris.

Huvudrätten ser exakt ut som och smakar även precis som fläskfilé. Jag har ätit vildsvin och tycker inte att detta ser ut eller smakar som vildsvin -men jag är förstås ingen expert. Min pojkvän som dagligen jobbar med kött, tror också att det är vanlig fläskfilé.

Vi äter upp och hotellägaren/hovmästaren kommer in och talar om att desserten -morotskaka -serveras i salongen tillsammans med kaffet.

Vi tar med vårt vin och sätter oss där. Där sitter redan de andra gästerna som också ätit upp. Ett sällskap svenskar och ett sällskap tyskar. Med oss är vi kanske 14 personer totalt. Vi äter vår kaka i brasans sken och går sedan upp på vårt rum för att slappa. Kvällen blir lugn och vi ser fram emot morgondagens frukostbuffé samt att få bada och basta.

Nästa morgon vill jag ta en dusch innan frukost. Inget varmvatten. Vi låter vattnet spola i tio minuter men inget händer. Plötsligt kan man inte spola i toaletten heller. Vattnet i toalettstolen bara rinner. Till sist ger vi upp, klär på oss och går till matsalen för att inte missa frukosten.

Väl där möter vi några av de svenska gästerna. De berättar att de kommit till hotellet dagen före oss och inte haft något varmvatten på morgnarna heller. Poolens vatten har varit iskallt under hela deras vistelse. Tjejen jag pratar med verkar uppriktigt ledsen och besviken medan hon berättar detta för mig -hon säger att hon sett fram emot att få guppa runt i den varma poolen. Hotellägaren har sagt till en av gästerna att man måste låta vattnet rinna en timma innan varmvattnet kommer på morgnarna. När min pojkvän hör detta, springer han genast till vårt rum för att sätta på varmvattnet -kanske hinner det bli varmt om det får rinna medan vi äter vår frukost. Frukosten är helt ok även om kaffet återigen är i termosen och återigen inte är så varmt. Det är kallt i matsalen, jag fryser fast jag har en yllekofta på mig och när vi känner på elementen är de kalla.

Medan vi äter, strömmar det till fler gäster. Vi hör hur de pratar med varandra och hur de vill lösa massösens problem med de skrovliga händerna. En gäst har en teori att man nog kan doppa händerna i paraffin, det ska tydligen göra dem lena. Uppenbarligen har fler än vi uppmärksammat skrovligheten. Massösen/servitrisen kommer då och då in i matsalen från köket och byter dukar på borden, medan hon småplockar lite. Vi funderar lite på hur många jobb hon har egentligen. Om hon måste städa hela anläggningen också, är det ju inte så konstigt ifall hon har nariga händer. Min pojkvän berättar att det efter hans helkroppsmassage satt ytterligare ett par och väntade på att bli masserade av henne. Hon masserade alltså minst fyra personer à en timma, alla fyra i ett sträck utan paus (förutom när hon pratade i sin mobil) vilket blir minst fyra timmar i sträck -får man det?

Sedan måste hon ha skyndat sig till köket för att hinna med maten innan middagen.

Vi avslutar vår frukost och går till vårt rum för att duscha. Vattnet är bara ljummet. Vi beslutar oss då för att packa, ingen idé att vara kvar om det inte finns varmvatten, poolen är iskall och toaletten bara rinner. Vi ser inte ägaren någonstans och letar i matsalen. Där ser massösen/servitrisen oss och ber oss vänta i tv-rummet.

Vi möter hotellägaren där och han undrar varför vi redan ska åka. Vi berättar att vi inte kan duscha eftersom det inte finns något varmvatten, att toaletten inte funkar, att de andra gästerna berättat för oss att poolen varit iskall sedan de kom och att vi är besvikna eftersom vi hade hoppats få bada. Då slår han på tv:n på hög volym, precis som han inte vill höra vad vi har att säga. Mycket märkligt. Sedan frågar han oss hur vi vill betala och då vi vill betala med kort, beger vi oss till receptionen vid spaanläggningen där kortapparaten finns. Han ber inte om ursäkt för det uteblivna varmvattnet, den trasiga toaletten eller den kalla poolen varken i tv-rummet eller under vår promenad genom den kalla kulverten. Väl framme i receptionen påpekar jag att det hör till vanlig hotellstandard att det finns varmvatten. Det håller hotellägaren med om, men vill ändå inte kompensera oss. Han anser att eftersom jag betalar vår övernattning med ett värdebevis från Amelia, har han ingen som helst skyldighet att kompensera oss på något vis. (Betyder detta att värdebevisen från Amelia inte är värda något? Är det så jag ska tolka detta?)

Jag upplyser honom om att jag i så fall måste kontakta Amelia varifrån jag har min värdecheck för hotellvistelsen. Solhöjden Spa kan inte vara med i deras register över rekommenderade hotell/samarbetspartners om de inte ens har fungerande varmvatten.

Vi betalar för våra massagebehandlingar och maten och reser vidare. Nästa gång vi tar in på spa, kommer jag enbart att gå på personliga rekommendationer. Det går tyvärr inte att lita på alla hotells hemsidor och jag hoppas att Amelia ser över vilka hotell de väljer som samarbetspartners. Det är dålig PR för både hotellet och Amelia som marknadsför dem, när sådant här händer. Vi reste totalt 46 mil för att kunna unna oss en underbar spahelg -och detta var vad vi fick. Det är inte OK.

Jag vill varna andra för Solhöjdens Spa och jag kan tyvärr inte rekommendera detta hotell för förälskade par som vill unna sig en romantisk weekend eller människor som bara vill koppla av. Ni får inte valuta för pengarna. Ni får en iskall pool, inget varmvatten och blir bemötta av någon slags märklig nonchalans när ni framför klagomålen, ungefär som ”so what?”. Denne hotellägare verkar faktiskt inte ens bry sig, varken om sin anläggning eller sina gäster -det är bara fint prat, tjusiga historier för att det ska se fint ut på ytan och på deras hemsida.

Jag valde detta hotell just för att de erbjöd ett spa och en 32-graderspool åt sina gäster. Hade jag vetat att vi inte skulle få detta, hade vi lika gärna kunnat tappa upp ett varmt bad hemma, sparat bensinpengarna och sluppit bli besvikna.

Extra genant känns det för mig, som verkligen ville att min pojkvän skulle få ha det så bra som möjligt. Han är en tvåbarnsfar som alltid ser till alla andras bästa och sällan unnar sig något själv. Han är värd mycket mer än så här och jag skäms över att jag inte lyckades ordna den trevliga, mysiga och avkopplande helg åt honom som han verkligen är värd.
Sång och tavlor
Antal inlägg: 11
Loggade in: 23 mar 2015
Utloggad
Skrivet 17 nov 2009 10:30
Jag önskar verkligen att jag hade googlat Solhöjdens Spa innan vi åkte. Detta har jag hittat på nätet:

www.nyheterna.net/nyheter/hoegsby/slutet_foer...

www.barometern.se/nyheter/hogsby/kris-for-sol...-(308784).gm

www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/ser_sig_...

arkiv.ostran.se/harkiv/ost/2008/02/28/OST2008...

Man undrar ju om detta är samme man:

www.nyheterna.net/nyheter/hoegsby/riskerar_fa...
Sång och tavlor
Antal inlägg: 11
Loggade in: 23 mar 2015
Utloggad
Skrivet 18 nov 2009 09:21
För de som inte vet, så har Amelia tagit bort Solhöjden Spa från sin lista. Jag blev uppringd av Amelia, som berättade att de redan för en månad sedan hade fått liknande klagomål och då genast tagit bort Solhöjden. Men vi hade redan hunnit boka vår vistelse innan detta hände och ingen av oss fick vetskap om varken klagomålen eller att hotellet inte längre fanns med på Amelias lista. Man bokar själv sin vistelse direkt med hotellet och Amelia hade ingen tillgång till gästlistorna. Hotellägaren avbokade inga gäster från Amelia efter det första klagomålet, han kontaktade oss inte och berättade heller inget vid vår ankomst.

Nu har Amelia bett om en gästlista från hotellet för att hinna boka om alla andra, som också fått denna premie och jag själv har blivit lovad kompensation.

Amelia agerade blixtsnabbt och det känns skönt att de har tagit detta på allvar.
nillaS
Antal inlägg: 13
Loggade in: 27 sep 2010
Utloggad
Skrivet 07 sep 2010 10:09
Usch vilken trakig historia!
har själv aldrig varit iväg med Amelias premier men kikat en hel del pa deras erbjudanden och hotelllistorna man kan välja ifran. Inget har kännts helt lockande, även om boendet är gratis kostar ju ända maten oc hbehandlingarna, det blir ju lite pengar i slutändan ända...

bra att Amelia tar tag i saken, men det känns fortfarande som om de kanske inte har med nagra superhotell.

Finns det andra som har BRA hotell att rekommendera? *king* Skulle gärna vilja ta med min älskling pa en mysig dejt!
Du måste vara inloggad för att svara på inlägget!