BröllopsGuiden
17 feb 2011 14:17       13 svar    17284 klick

Matrecept till bröllopsfesten

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad

Det är ju många brudpar som lagar sin egen mat till bröllopet så jag tänkte att i denna tråd kan vi dela med oss av alla våra smarriga recept.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 17 feb 2011 14:36
Hjärtfrallor
Ca 100 st
225 g smör
15 dl mjölk
150 g jäst
1,5 msk salt
3 ägg
1,5 l rågsikt
2,5 l vetemjöl

Pensling
1 ägg
vallmofrö

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smör och tillsätt mjölk. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen som ska vara fingervarm.
Tillsätt övriga ingredienser men spara lite vetemjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa i ca 30-40 minuter.
Gör inte alla bröd på en gång, då blir degen omöjlig att jobba med. Dela upp den på 2-3 omgångar.
Knåda degen, tillsätt ev. mer mjöl och kavla ut den tills den är ca 1-2 cm tjock.
Ta ett pepparkaksmått och tryck ut hjärtan. Jäs under duk på plåten ca 25 minuter. Pensla och strö över vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter eller tills de har fin färg.
Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 18 feb 2011 11:01

Bönsallad

20 pers

5 dl stora vita bönor
1 l grönsaksbuljong
4 lagerblad
1 kg grön sparris, i bitar
300 g färska champinjoner, i bitar
2 röda lökar, i skivor
500 g körsbärstomater, i halvor

Marinad
1 dl olja
2 msk vatten
2 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja

Gör så här:
Blötlägg bönorna över natten, koka dem sedan i grönsaksbuljongen och lagerbladen i 1-1,5 timmar. Låt lök i skivor och champinjoner i bitar ligga i marinaden över natten. Lägg sedan i resten en stund före salladen ska ätas.

 

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 22 feb 2011 10:10

Dubbelmarinerad oxfilé

Till 4 personer

Ingredienser
500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris (1 liten burk)

Gör så här:
1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
4. Svep in filén i folie och låt den kallna.
5. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
6. När filén kallnat skivas den i 1/2 centimeter tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 22 feb 2011 10:17

Små örtpotatisar
                                                                                                                                 25 st

1 kg färsk delikatesspotatis
50 g smör
2 vitlöksklyftor
2 tsk gourmetsalt
1/2 dl hackade örter, t ex basilika, persilja, rosmarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen tätt på ett bakplåtspapper i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Smält smöret. Skala och finhacka vitlöken. Häll smöret över potatisen och blanda runt. Strö över vitlök, salt och örter. Stek ytterligare 10 min. Servera potatisen ljummen.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 23 feb 2011 12:55

Gravad lax på spett med limesås

10 bufféportioner

1 bit gravad lax, ca 500 g
träspett

4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:
Skär bort skinnet och skär sedan laxen i avlånga bitar. Trä upp dem på spett. Rör ihop ingredienserna till såsen. Fördela den i glas. Ställ laxspetten i glasen.
Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 25 feb 2011 11:12

Kycklingfilé Sweet Chili

10 port

6 kycklingfiléer
2 msk smör
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk grovhackad gräslök

Chilidressing:
0,5 dl sweet chilisås
0,5 dl olja
1 msk pressad limesaft

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg dem i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt svalna och skär i tunna skivor. Vispa ihop sweet chilisås, olja och limesaft. Hit kan man förbereda. Lägg upp filéerna på ett stort fat. Krydda med salt och peppar. Ringla dressingen över och strö över gräslöken.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 25 feb 2011 11:23

Kall skaldjurspaj

8-10 port.

Pajskal
150 g margarin
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl riven ost
3 msk vatten

Fyllning
5 dl lätt cremé fraiche
1 kg räkor med skal
100 g crabsticks
100 g stenbitsrom
1 stor rödlök
1 krm peppar
2 knippe dill
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen till en slät deg.
Tryck ut degen i åtta portions pajformar (eller en stor).
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills degen blivit gyllenbrun. Låt pajskalen kallna.
Skär crabsticksen och räkorna i mindre bitar. Finhacka lök och dill. (Spara några räkor och lite dill till garnering).
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, utom citronen.
Fördela fyllningen i pajskalen.
Garnera med räkor, citronskiva och dill.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 01 mar 2011 11:55

Chilikryddad ärtpuré med räkor på spett

10 små glas

500 g frysta ärtor
1 gul lök
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche paprika&chili
20 stora räkor med skal, ca 300 g
pressad saft av 1/2 citron

Gör så här
Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i löken och ärtorna. Låt koka ca 5 min. Mixa soppan. Tillsätt vitlök och crème fraiche, låt koka upp. Skala räkorna och häll över citronsaften. Hit kan man förbereda. Trä upp räkorna på 10 träspett. Värm soppan. Häll upp i glas och lägg på räkspetten.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 01 mar 2011 12:51

Kalasgoda minipizzor

16-18 st

2 1/2 dl pizzamix
3/4 dl vatten
1/2 dl italiensk tomatsås
6 skivor rökt skinka
1 dl majs
1 1/2 dl riven pizzaost, ca 75 g

Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Rör ihop pizzamix och vatten till en jämn och smidig deg. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Tryck ut rundlar med t ex ett glas, 6 – 7 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Samla ihop resten av degen och kavla ut den på nytt. Tryck ut fler rundlar. Bred tomatsåsen på bottnarna. Skär skinkan i strimlor. Lägg på skinka och majs, strö över osten. Grädda pizzorna i mitten av ugnen 7 – 9 min.

Lovisa
Antal inlägg: 233
Loggade in: 09 jan 2020
Utloggad
Skrivet 01 mar 2011 13:04

Tranbärschokladkaka med vit chokladmousse

Ingredienser:

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl torkade tranbär
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • rårörda bär

FÖRSLAG PÅ BÄR

  • 200 g hallon
  • 200 g lingon
  • 200 g hjortron

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smörj botten på en rund form ca 24 cm i diameter.
Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner mörk choklad i mindre bitar och låt den smälta. Vispa ägg med strösocker, vaniljsocker och salt poröst. Blanda ner vetemjöl och torkade tranbär. Rör ner chokladblandningen och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna på galler. Förvara den i kylskåp så att den blir riktigt kall före serveringen.

Blanda vispgrädde med vit choklad bruten i mindre bitar. Värm på svag värme under omrörning så att chokladen smälter. Låt kallna och sätt in i kylskåp. Vispa moussen tjock före serveringen. Skär kakan i bitar, lägg på chokladmousse. Servera med rårörda bär.

 

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 08 mar 2011 11:49

Salviastekt fläskfilé med fikon

4 port


600 g fläskfilé
0,5 dl olivolja
1 kruka färsk salvia
2 vitlöksklyftor
4 färska fikon
150 g Pecorino (getost)
0,5 msk balsamvinäger
160 g blandsallat
1 dl gröna oliver

Tillbehör:
8 skivor vitt matbröd

Gör så här:
Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär den i smala skivor. Salta och peppra. Grovhacka salvia. Skala och skiva vitlöken tunt.

Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i vitlök och salvia. Fräs i cirka 10 sekunder.

Lägg i fläskfiléskivor och stek dem i 20 sekunder på var sida.

Skär fikonen i klyftor och lägg i pannan. Dra av pannan från värmen.

Lägg upp sallat på ett fat. Ringla över balsamvinäger. Lägg på fläskfilén med fikon och oliver. Hyvla över pecorino.

Tina G
Antal inlägg: 140
Loggade in: 03 feb 2015
Utloggad
Skrivet 06 apr 2011 11:50

Hallon kaka med mandel

75 g smör, smält
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker samt ev. lite citronzest
2 ägg
1 paket frysta hallon (225 g) .
0.5 dl flagad mandel

Till garnering:

½ tsk florsocker


Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, typ springform, men det funkar med en pajform också för kakan blir bara ca 2.5- 3 cm hög. Rör ner alla ingredienser i smöret och häll ut det i formen, toppa med hallon och mandel. Grädda kakan i 175 grader i nedre delan av ugnen i ca 45 minuter.

Låt kakan svalna och pudra sedan över lite florsocker.

Detta smarriga recept hittade jag på Moma´s Kitchen, www.momaskitchen.se

Du måste vara inloggad för att svara på inlägget!