Logo

Gäster

Prins Daniels bröllopstal

Prins Daniels tal till Victoria

Ett vackert bröllopstal till kronprinsessan Victoria.

"Eders Majestäter, Eders Kejserliga Höghet, Eders kungliga Högheter, Excellenser, mina damer och herrar, kära familj och vänner. Kära Victoria. Kronprinsessan Victoria, prinsessa av Sverige. Mitt hjärtas prinsessa.
För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner, ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon.
De här åren med dig, Victoria, har flugit förbi, de har varit de bästa i mitt liv.
Det har funnits gånger då Victorias officiella plikter har hållit oss åtskilda, ofta tagit henne till platser långt borta, i fjärran länder. Jag glömmer aldrig för några år sedan när hon åkte i väg på en av sina många resor, denna gång till Kina. Vi skulle vara ifrån varandra i en hel månad. Kvällen före avresan kom hon hem sent från ett av sina uppdrag med många förberedelser att göra inför resan. I stället för att få lite värdefull sömn stannade hon uppe hela natten och skrev. På morgonen när hon hade åkt hittade jag en låda. Och i den lådan hittade jag 30 underbara brev, adresserade till mig, ett för var dag hon skulle vara bortrest.
Denna romantiska gest är så typisk dig, Victoria. Den säger allt om vilken kärleksfull person du är.
Det var en gång en ung man. . . ja, kanske inte en groda i början av sagan. . . som i sagan av bröderna Grimm, men han var verkligen ingen prins. Den första kyssen ändrade inte på det.
Hans förvandling hade inte varit möjlig utan stöd från den godhjärtade kungen och drottningen som hade regerat kungadömet i många år och som var fulla av vishet, erfarenhet och som var godhjärtade. De visste vad som var bäst och styrde med varsam hand det unga paret och delade generöst med sig av sin värdefulla erfarenhet.
Jag känner en stor tacksamhet gentemot Eders Majestäter, kungen och drottningen, för ert helhjärtade stöd och för det sätt som ni har välkomnat mig in i er familj. Mina tankar går givetvis också till min egen familj, till min mor och min far, min syster och hennes döttrar.
Mor och far; under hela min uppväxt har ni givit mig er villkorslösa kärlek. Ni har hjälpt mig med er klokhet och ni har hjälpt mig att bygga en stark självkänsla och trygghet genom sunda värderingar som har väglett mig genom livet.
I dag, när vi färdades genom Stockholms gator så möttes vi av en otrolig glädje och värme, ett minne som vi kommer att bära med oss djupt i våra hjärtan för alltid.
Under de år som Victoria och jag haft tillsammans så har jag känt ett stort stöd från de människor som jag har mött. Det har varit väldigt viktigt för mig. Tack.
Jag känner en djup respekt inför de uppgifter som ligger framför mig. Det kommer utan tvekan att bli en stor utmaning. Jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som kommer att ställas på mig. Jag kommer att göra mitt yttersta för att stödja min hustru, Sveriges kronprinsessa, i hennes viktiga gärning.
Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken, jag älskar dig så. Stort tack."