Logo

Gäster

Linda Skugges bröllopstal

Bröllopstal av Linda Skugge

Linda Skugge har skrivit ett bröllopstal exklusivt för BröllopsGuidens läsare. I talet riktar hon sig till sin väninna och lovsjunger vardagen när den är som värst.

Copyright © BröllopsGuiden


"Kära väninna, den vackraste bruden jag sett! Du klär som brud sötnos. Fru. Hustru. Det är vackra grejer det. Jag har varit gift i 13 år så jag vet vad jag snackar om. Spetsbröllop. Det låter fint. 15 är kristall. Det är ännu finare. Jag gifte mig en kristallklar solig vinterdag i februari. Det är skillnad på att vara Ms och Mrs. Det känns mera, det är mäktigare, känslorna för varandra blir starkare, det är på riktigt. Är man gifta menar man allvar. Då är det du och han för alltid. Man lämnar inte varann för små skitsaker om man är gift. Man har mer respekt för varandra om man är gifta. Att gifta sig är ett stort steg och det allra största kärleksbeviset.

Det är så vackert att gifta sig, det är så vackert att vara gift. Äktenskap. Jag älskar det ordet. Äktenskap och familj och vardag. Vardagen blir så mycket mer värd och vackrare om man är gift.

Fria och gift er och håll ihop. I vått och torrt. Under graviditeter och missfall och utomkveds och förlossningar och kejsarsnitt och nyföddtiden. Det finns inget vackrare än dygnet på BB då bebisen är alldeles ny! Det är sånt vansinnigt vackert rus. Du och han och den sprillans nya pyttelilla människan som bestämde sig för att komma till er. Man ligger där, helt lämnade ifred, ensamma i en egen värld och man ligger och tittar på varandra och på den nya lilla otroligt vackra bebisen som man fått. Det är så sjukt att man i denna high tech ultramoderna värld kan göra nåt så gammeldags som att göra ett barn! Man älskar och celler börjar dela sig och det blir en levande men jätteliten människa.

Sen kommer vardagen med soppåsar och fiskpinnar. Att gå ut med soporna är vackert. Att se sina barn gå med soporna är ännu vackrare. Att se kärleken mellan syskonen är otroligt vackert. Hjärtat rinner över av kärlek när ens barn pussas och leker. Syskon blir så stolta över varandra. Syskon är det finaste man kan ge sina barn. Syskon gör vardagen vacker. En vanlig tisdag, matteläxa efter pyttipannan, sen går de ut och leker tillsammans. Syskon försvarar och skyddar varandra i vått och torrt. Kärleken tar aldrig slut. Den börjar med ett bröllop som sen blir en ny liten människa som sen får ett pyttelitet syskon och kärleken bara växer och växer.

Plötsligt är barnen stora. Att se sin dotter ha kärleksbekymmer är stort och intressant. Lova mig en sak. Se det vackra i det lilla. Då överlever kärleken. Att laga middag ihop en måndag. Att sitta med varsin laptop i knät bredvid varann i soffan är vackert. Att gå upp klockan sex för att ettåringen står och bankar med en spade på dörren och vill ut är vackert. Att vaka över sjuka barn tillsammans är vackert. Att snabbt sanera en nerkräken säng efter en magsjuk unge är vackert, det finns nåt oerhört vackert i det teamwork som uppstår. Du tar ungen och duschar henne, jag tar lakanen. Du blandar klorin och ajax, och skurar så bäddar jag nytt. Man jobbar i samförstånd mot gemensamma mål. Det är vackert.

Det finns en fara med kärleken och bebisarna och det är sömnen. Sömnbrist dödar kärleken. Gräla inte när ni är trötta. Sov. Ge sömn som en gåva till den andra. Sov och ge varann tid och plats och beröm och stöd. Bara finnas där för varann. Lugna och trygga. Håll ihop i vått och torrt. Jag vill stå här och fira porslinsbröllop med er om 20 år! Och innan dess vill jag bli gudmor åt era barn. Tänk på att hitta kärleken i vardagen, då klarar ni det till både silver och guld.
Torsdag morgon kl 07, du har precis bytt på den yngsta och han lyssnar på skoltjejens läsläxa, det är inte illa, det är fin och ren och skär kärlek det.

Välkommen till the house of loooove."


Linda Skugge är VD för Vulkan där man kan skapa och publicera böcker, bilderböcker och kalendrar.