Logo

Gäster

Svensexa för 7 typer

Svensexa - vilken typ är din kompis?

Myten om svensexor säger att de måste innehålla pinsamheter som att sälja kyssar på stan, strippor och mängder av alkohol. Vi tycker det känns lite omodernt så vi tipsar om aktiviteter för den moderna mannen.

För den avslappnade

Såklart ni ska åka på spa hela gänget och unna er ansiktbehandlingar, massage och pedikyr på svensexan. Dessutom kan ni dricka skumpa i poolen efteråt och övernatta för att börja dagen efter med en hälsofrukost. Varför ska bara bruden tvingas se fräsch ut på sitt bröllop? Annars kan ni boka en kväll med en make up artist som lär er allt om grooming, hur man döljer mörka ringar under ögonen och plockar ögonbrynen. Varför inte låta honom träffa en personal shopper som tar med honom ut på en runda och uppdaterar hans garderob? Åhlens har personal shoppers. Hos skönhetssalongen Arnalids kan man hyra spa och relaxavdelning bl.a och göra sig vacker inför bröllopet.

För den nostalgikern

Är han en sucker för 50-, 60- eller 70-talet? Styr upp en kväll i nostalgins tecken. Är han t.ex. ett Elvis-fan så leta fram Hawaii-skjortor och brylkräm till er alla, gör en Elvis-playlist på Spotify. Boka en gammal amerikanare att cruisa runt i med musiken på högsta volym och ta med honom till ett ställe som serverar hamburgare, friterad mat och milkshake. Bilförmedlingen (bfm.nu) hyr ut snygga "old school"-bilar.

För den romantikern

Han är killen som har Vince Vaugh och Hugh Grant som husgudar utan att skämmas ett dugg över det. Han drar inga sexistiska skämt och tillåter sig att gråta. Anlita en kock som kan styr upp en god middag, duka borden med rosor och sätt på lugna ballader. Bestäm er för att ha tema prata-känslor omkring bordet. Avsluta kvällen med ett gäng romantiska rullar vilka ni kollar på samtidigt som ni trycker i er lyxiga chokladpraliner och Ben & Jerry´s glass. Vill ni driva med er macho kompis? Well, det här passar perfekt. Känns otroligt mycket fräschare än att boka en strippa och ha shots-race. Rent a Chef hyr ut kockar.

Svensexa för den tävlingslystne

Varför inte haka på den rådande wrestlingtrenden? Se eller utöva. Att gå på wrestling påminner en om 80-talets glansdagar och Hoa-Hoa Dahlgren, kika in på Svenska Brottningsförbundet. Eller varför inte testa lite "fångarna på fortet"-aktiviteter som att krypa, klättra och tävla i grupp på Laserfortet.se. Havskajakpaddling, femkamp, klippklättring, göra eld av stickor, laga mat i kokgrop kan du testa hos Vildamark.se. Hos Äventyrsbanan Stockholm kan ni utmana er själva och testa aktiviteter på hög höjd. Varför inte säkra pickadollen och lära er skjuta: The Target har skytte, du kan testa Dirty Harry eller Bondvapen, eller varför inte maskingevär?

Svensexa för ekomannen

Glöm det där med bilar. Varför inte ta hästen och vagnen iväg på ekologisk vinprovning? Eller ta en cykeltur iväg på picknick och duka med ekologiskt odlad mat. Läs mer om mat att välja på Naturskyddsföreningen. Giertz.se ordnar ekologisk vinprovning, och hos Sköldéns Hästekipage & Limousine kan du hyra häst & vagn.

Svensexa för den rockige

Kolla upp konserter i förväg och förlägg svensexan då hans favoritband spelar. Är ni i Stockholm så varför inte testa hårdrockskaraoke på Pub Anchor? Varför inte låta honom spela in en egen låt av sin favoritartist, ett oförglömligt minne, hos City Recording. Det finns även ofta speciella rockkryssningar att boka hos kryssningsfartygen. På Ticnet.se finns information om kommande konserter.

Svensexa för den kulturelle

Behöver han utveckla sin exibitionistiska sida? Låt honom bli skådespelare för en stund och äga scenen med lite improviserad teater på Bra Scen. Eller bestäm er för att åka till hans favoritförfattares barndomshem och gör en tipsrunda om denna, fika i trakten och högläs ur en roman. Plöj hans bokhylla och filmsamlig för kulturell info!
Klas, 32 år, om sin svensexa:
"Mitt killgäng från min hemstad styrde upp en svensexa åt mig. De tvingade på mig en superhjältedräkt och drog med mig till Gröna Lund, där det ville att jag skulle trotsa min höjdskräck genom att åka olika karuseller. Jag tvärvägrade. Efter de tog de med mig till en karaokebar och valde ut låtar jag skulle sjunga, vilket jag vågade först efter väldigt många shots. Kvällen blev helkul, vi avslutade den på en gayklubb i Stockholm där de hade skumbad och kompisarna fick mig att klä av mig till kalsongerna. Jag var omringad av män. Det var en kul kväll, men personligen hade jag föredragit något som inte var lika stökigt. Det var väldigt jobbigt när bilderna dök upp på facebook, jag fick förklara ett och annat för mina kollegor.

Fakta om svensexa

Möhippans maskulina motsvarighet. Ordet "sven" kommer från Svenkvällen - samma afton som mökvällen tycks brudgummen ha haft en avskedsfest i sitt hem. Ordet "sexa" syftar på en lättare måltid vid sextiden på kvällen i början av 1800-talet. Den moderna svensexan utvecklades i mitten av 1800-talet i borgerlig miljö. Nu blev det istället kamraterna som bjöd brudgummen, från början i akademiska och militära kretsar. Här fanns en stark kåranda och det var naturligt att fira av varandra när någon lämnade ungkarlslivet. Festandet handlade mycket, redan då, om att dricka sig mer eller mindre redlös och att lyckas med att skämma ut brudgummen. På 1920-talet var seden spridd över landet och är en av de traditioner som överlevt i modern tid trots traditionsupplösningen på äktenskapets område.