BröllopsGuiden
TEXT ERIKA EVENLIND    FOTO DANIEL WAGENIUS

Svensexa, sista natten
med grabbarna...

Svensexan - den efterlängtade. Svensexan - den fruktade.
Kvällen då allt kan och helst ska hända. Här berättar två män om sina erfarenheter av denna mytomspunna afton och vi tipsar om vad man ska tänka på när man arrangerar en svensexa.
Härje var 24 år då han en dag i maj gifte sig med sin flickvän efter fyra års förhållande, varav tre år som sambos.
- Jag satt som på nålar i slutet av varje arbetsdag från och med två veckor innan bröllopet. Jag visste ju att grabbarna skulle komma instormande och kidnappa mig till min svensexa någon kväll - det var det ju inget tvivel om.

Äntligen svensexa

Men när det bara var två dagar kvar innan ”Dagen B” så började jag, med en märklig blandning av förtjusning och besvikelse, undra om det inte skulle bli något. Var det möjligt?! Mitt kompisgäng är verkligen ett ”grabbigt” gång som gärna tar chansen till att då och då att festa till utan våra respektive… Men en timme senare då jag hade garden nere lite och stod i kopieringsrummet och pratade med en kollega, så ropade Gun Britt i receptionen på mig i högtalarna; jag skulle in till avdelningschefen- som sitter en trappa ner, omedelbart. Jag blev lite skakis och begav mig på lätt darrande ben mot hissen… och där attackerades jag av mina sju närmaste vänner. De drog på mig kvinnokläder utanpå mina egna kläder - och jag lovar; man känner sig rätt löjlig i skägg, läppstift, BH och kjol, hur tuff man än anser sig vara… Speciellt när de sedan drog runt mig på Stureplan med en skylt på bröstet där det stod ”Bättre begagnad- äntligen avyttrad”

Gröna Lund

Det blev sill och nubbe, nubbe, nubbe på blanka eftermiddagen på en restaurang. Sedan taxi till Gröna Lund. Där fick jag byta om till en sådan där gammaldags, tvärrandig herrbaddräkt och sedan sätta mig på en liten trampolin ovanför en liten pooltank. Så fick folk kasta bollar på en måltavla för att försöka få mig att trilla i vattnet. Stockholm i maj kan vara rätt kylslaget, brr!.. Efter det fick jag dra på mig kvinnokläderna igen och efter ett par öl så hade vi femkamp där på nöjesfältet. Efter det var man rätt mör och då satt det fint med middag.

Japanskt och luftballong

Det blev japanskt -min favorit, i ett chambre separ (privat matrum på restaurang. Skribentens anmärkning.) och mitt under middagen så kommer det in en Hannah Graaf- kopia i sjuksköterskeuniform och frågar efter mig. Jaha, hann jag tänka, nu slår Emma -min blivande fru, ihjäl mig, innan ”sjuksköterskan” satte sig i mitt knä och slet av sig kläderna ackompanjerad av grabbarnas brunstvrål. Själv kände jag mig lätt generad. Men inte alls missnöjd, det ska jag medge. Nåväl, middagen avslutades och det rann ner en sake eller två innan vi hoppade på tunnelbanan och åkte mot hemligt mål. Så hemligt att jag fick ha ögonbindel och hörlurar med vrålhög musik på. Sedan leddes jag blind, döv och berusad av mina vänner genom vad jag antog var ett skogsparti och så ut på ett fält. Så lyfte de mig och när jag befriades från mörkret och den höga musiken satt vi i en luftballong med staden långt under våra fötter. Till saken hör att jag är löjligt höjdrädd... vilket mina vänner är väl medvetna om.

Karaoke

Kvällen avslutades sedan på en karaokebar och till sist på en eftersläckare hemma
min bästa kompis innan jag ramlade hem till Emma vid halvfemtiden på morgonen. Fortfarande i kvinnokläder och med utsmetat läppstift i skägget. Då hade hon just kommit hem från sin möhippa så hon tog inte det där med ”sjuksköterskan” så hårt utan mumlade något om ”Chippendales” innan hon somnade.

Viktigt att tänka på

Jag tycker att det är viktigt att en svensexa verkligen blir skräddarsydd för huvudpersonen, att den speglar hans personlighet på olika sätt. Inte bara blir en ursäkt för en fylleorgie. Visst, alkohol i mängd hör ju till, men det ska ligga ordentlig planering bakom och flera aktiviteter på schemat för kvällen. Dessutom känns det förlegat att försöka få huvudpersonen att vara lite otrogen, typ tafsa på en strippa eller något sådant. Inse vad det kan ställa till med!

Nu ska en av mina killkompisar - som var med på min svensexa, gifta sig om en månad. Jag har tagit på mig att planera hans svensexa. Det kommer att bli lika ”grabbigt” som på min och så kommer jag att låta honom provdyka med en dykinstruktör i början av kvällen - helt nykter, såklart. Inte minst med tanke på att han har ruskig vattenskräck, he - he!..

Tord, 36, gifte sig för andra gången förra sommaren. Hans första vigsel hölls i Svenska Kyrkan i Rom och var hemlig innan den skedde. Nu - fem år senare med ett kyrkbröllop under uppsegling, såg hans kompisar ett gyllene tillfälle att få fira honom ordentligt.
- Jag är verkligen ingen festprisse; mina kompisar brukar kalla mig ”Rudolf” efter pappan i böckerna om Sune. Ni vet, den borne familjefadern som på sin höjd dricker vin till maten på helgen och några snapsar på högtidsdagar. Jag går mycket sällan ut ensam med mina kompisar utan det blir mest parmiddagar och privata fester och då är allt som oftast barnen med. (Tord har en son från ett tidigare förhållande och hans fru Maria har två döttrar. Tillsammans har de Mi, tre månader.) Men jag kände på mig att det skulle bli svensexa nu och jag såg faktiskt fram emot den.

Kidnappningen

Vigseln var på en lördag och på onsdag eftermiddag ringde en av mina allra viktigaste klienter (Tord är arkitekt och har kontoret i bostaden) och bad mig åka över på en gång. Det var jättekris i ett projekt. Jag kastade mig i bilen och förbannade den dåliga tajmingen på problemet. Väl på plats så möttes jag av klienten och sex flinande killkompisar. Maskopi på hög nivå - med ett visst bistånd av Maria, fick jag veta sen!..

Paintball

Nu satte de mig i en öppen jeep och körde iväg till ett skogsområde där vi spelade paintball - mot två paintballproffs. Sedan dök det upp en tjej som var tävlingsförare i jeep och hon tog med mig på en skräckinjagande åktur på skogsvägarna i trakten; jag har nog inte fått en sådan adrenalinkick sedan jag träffade Maria första gången!

Helstekt gris

Sedan promenerade vi till en grillplats vid en sjö och under en presenning hade det dukats upp öl och sprit och en helstekt gris satt över öppen eld. Under middagen blev det frågesport och mina kompisar hade gjort en imponerande research
min släkt och mina klienter. För varje fel svar skulle jag ta en snaps och för varje rätt svar fick jag en tugga griskött.

Cykelrally

Precis lagom till när regnet började falla så var det dags för cykelrally i skogen och jag lovar, jag var tolv år igen inom en halv minut! I skjorta, kostymbyxor, italienska loafers och en alldeles för stor soldathjälm från andra världskriget cyklade jag som en dåre i nästan en timme mellan träden. Sedan blev det kaffe och avec och döm om min förvåning när min tonårsidol - en fotbollsspelare i Djurgården, dyker upp där mitt ute i skogen och överlämnar ett signerat matchprogram och sätter sig ner och snackar med mig en bra stund. Vilken höjdare!
Sedan åt vi pytt-i-panna och drack öl fram till midnatt och det var en nöjd och klart euforisk Tord som somnade med kläderna på den kvällen. Jag tycker att min svensexa var helt perfekt! Lagom mycket aktiviteter, en riktig killkväll och väl genomtänkt och genomförd. Om jag skulle ordna en svensexa så skulle jag ordna något i precis samma stil.

Tips från BröllopsGuiden för en lyckad svensexa:

  • Planera i god tid! En månad i förväg är absolut inte att ta i.Om ni exempelvis ska boka in en artist, musiker eller någon kändis så krävs synnerligen god framförhållning.
  • Glöm inte bort att ta hjälp av den blivande brudgummens föräldrar, syskon, arbetskamrater, gamla klasskompisar, etc, när ni ska göra upp planerna för kvällen. Kanske dyker det upp något överraskande i hans bakgrund som passar perfekt in som tema för kvällen, något som ni inte visste om.
  • Alkohol? Definitivt inte ett måste. Men ska det inmundigas sådana drycker så kom ihåg att gå efter hur mycket / lite er kompis normalt tål under en festkväll. Han kommer inte att uppskatta att få minnesluckor eller bli sjuk under kvällen, det är ett som är säkert!
  • Lägg de mest avancerade aktiviteterna tidigt på kvällen av naturliga skäl… Att till exempel betala för ett fallskärmshopp som ställs in är ganska värdelöst i retrospekt.
  • Se till att anpassa aktiviteterna efter årstiden och restider. Kalkylera med väderomslag, taxiresor, etc, så att kvällen flyter på i ett bra tempo.
  • Delegera en av festdeltagarna till personlig assistent till ”offret”. Han ska till exempel ansvara för att den blivande brudgummen kommer hem ordentligt med kavajen i behåll. (Förslagsvis är denne personlige assisten en kille med måttliga alkoholvanor.)
  • Dokumentera svensexan (Kanske lämpligast med engångskamera..). Ge sedan bilderna - inramade eller i album, som present till er kompis på bröllopet eller kanske på hans ettåriga bröllopsdag. Det kommer förhoppningsvis både han och hans fru att uppskatta!..

Kommentarer (3)

NO
Förra månaden var jag på min kusins bröllop i Polen men först hade vi såklart anordnat en svensexa. Då valde vi den klassiska lösningen dvs. en klubbrunda. Vi började på New Orleans och där stannade vi hela natten. Vi beställde smakprovning av polsk vodka och privata dansshower. De där kvinnorna var helt otroliga. Det där var mitt livs bästa fest!
Kacper 2018-01-18        Anmäl
New Orleans
Jag var på den bästa svensexan någonsin! Polen har de bästa festerna! Jag och mina vänner besökte New Orleans club. Fantastiska dansare och fantastiska skönheter. Jag har aldrig sett en striptease som det här i mitt liv. Jag önskar alla att få uppleva en sån här stund. Du kan bara ha detta i Warszawa!
Elof 2017-12-21        Anmäl
New Orleans CLub
Det bästa ställe där man kan festa med karlar är en stripteaseklubb. Men det handlar om en elegant nattklubb och inte vilken som helst. Jag rekommenderar New Orleans i Warszawa. Där har de otroliga dansare och tusentals alkoholdrycker. Och därtill kommer mycket god mat. http://neworleans.pl/en/?nkpage=2
Gösta 2017-11-09        Anmäl

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem