Logo

podcast

Lisa & Lauren

TEXT KINA ANDERSSON    FOTO MARTIN RIDNE OCH LEXI BONIN


En sluten cirkel

Ett glädjefyllt svensk-amerikanskt bröllop med havet som spirituell fond – och med ett viktigt budskap om kärlekens förenande kraft. Så skulle man helt kort kunna sammanfatta Lisa och Laurens fantastiska bröllop på en strand i Kalifornien. Men det handlar förstås om så mycket mer; parets kärlekshistoria och roliga förberedelser går heller inte av för hackor.
Lisa o Lauren gifte sig på stranden

Att Lisa och Lauren skulle gifta sig vid havet var självklart; båda har en stark koppling till havet. Lisa är uppvuxen på svenska östkusten och har spenderat somrarna på segelbåtar, Lauren kommer från en liten surfingstad nära San Diego i Kalifornien.
— Vi älskar vatten båda två. Vatten är liv, det renar och helar. Det är också så vackert med symboliken i hur vågorna rör sig genom havet, upp och ned, lugn och kaos. Det är en vacker metafor för livet själv.
Valet av en strand i Kalifornien, närmare bestämt kändes också naturligt. Här bor de, och driver ett produktionsbolag tillsammans – och vädret i Sverige är som bekant mer oförutsägbart än vädret i södra Kalifornien. Lisa och Lauren träffades första gången när Lauren var på en turné i Europa för att spela in reseprogrammet ”Button & Bly’s Travel Show” för Youtube. När det var dags för Sverige, sökte hon upp Lisa i Stockholm, efter ett tips av en god vän – en vän som Lisa lärt känna när hon pluggade i Santa Barbara.
— Inte kunde jag tro att min lagkamrat från basketlaget skulle koppla ihop mig med min blivande livskamrat, säger Lisa.
Hur som helst, när Lauren klev av tåget vid Stockholm Central den 9 januari 2014 möttes hon av Lisa som kom pulsandes i snöstormen – i högklackat.
— Vi visste båda två vid första ögonkastet att det var något mer än en vanlig träff, berättar Lauren. En vecka senare var vi ett par och sedan dess har livet rullat på, på det allra vackraste tänkbara sätt.

Lisa o Lauren gifte sig på stranden

För Lauren har det alltid känts självklart med giftermål, hon kommer från en kristen familj och har vuxit upp med att gå i kyrkan varje söndag. Lisa däremot kände inget större behov av att gifta sig – tills hon träffade Lauren. Nu ville båda lova universum och sig själva evig kärlek, lojalitet och kamratskap. Det finns ytterligare ett viktigt budskap med bröllopet:
— Det var jätteviktigt ur ett hbtq-perspektiv. Det är viktigt att normalisera samkönade äktenskap och relationer generellt. Vi vill absolut bidra till den normaliseringen, vilket också är en av anledningarna till att vi driver vår Youtube-kanal ”This Colorful World”. Vi har många följare på sociala media som ser på oss som förebilder och får inspiration av oss och vårt liv tillsammans. Det är vi otroligt tacksamma och stolta över. Att få bidra med positiv utveckling i vårt samhälle är en fantastisk gåva.

FRIERI PÅ SKANSEN

Det var Lisa som friade.
— Jag skulle nog ha föredragit att bli friad till, men Lauren är en person med enormt tålamod, och kan vänta och vänta – och vänta. Jag är i princip raka motsatsen och tog därför saken i egna händer och började planera frieriet.
Skansen blev platsen för frieriet, en krispig höstdag 2015 - bland sengångar-bajs, bark och gamla grönsaker… Men vad gör man inte för kärleken? Lisa hade utverkat lov för Lauren – som älskar djur – att mata Skansens nyfödda sengångarungar, och föll därefter ned på knä. Och på frågan om hon kunde få äran att spendera resten av sitt liv på det underbara, magiska sätt som hon redan fått leva de senaste två åren med sin kärlek blev svaret – förstås: ”YES! YES! YES!”
— Om det hade varit upp till mig, hade frieriet skett på en romantiskt restaurang i Paris, med champagne och rosor. Men Lauren älskar det enkla, och framför allt är hon helt förälskad i Skansen. Jag ville naturligtvis fria på en plats som är speciell för henne, berättar Lisa.
Efteråt väntade ytterligare en överraskning för Lauren. I det lilla lusthuset på toppen av Skansens restaurang Solliden väntade ett tiotal av parets närmaste vänner med champagne och snittar. Så tog planeringen vid. Lisa och Lauren lovade sig själva att ha en rolig planeringstid och inte ta allting på för stort allvar.
— Det är lätt att bli helt galen av sin planering. Allt måste vara så perfekt och stressen kring alla detaljer blir så stor att man glömmer varför man egentligen gifter sig. Vi ville inte att vår kärlek, det verkligt stora och det enda som egentligen betyder något, skulle försvinna i all stress.
— Det blev så klart lite stressigt ändå… Vi driver ett produktionsbolag och reser mycket i jobbet och det år vi planerade bröllopet reste vi på jobb till Sverige, Finland, New York och Costa Rica…

Lisa o Lauren tillsammans med de närmsta

MYCKET D.I.Y (Do It Yourself)

Lisa och Lauren bestämde sig för att göra i stort sett all dekor själva. De målade och snickrade skyltar, skapade ljuslyktor och vaser av björntråd och gamla glasburkar och ölflaskor. De var också med och skapade blomsterarrangemang och byggde även en liten tron att sitta på under festen (se bild längre ner).
— Den var magisk, med vita, skira tyger som blåste bland palmblad och flytande ljus i lyktor! Vi kallade den “Princess Place”. Att skapa själva var ett superkul sätt att jobba tillsammans inför bröllopet, att fysiskt bit för bit bygga sitt bröllop.
Men när gästlistan växte från cirka 60 personer till 120 personer, var de till sist tvungna att anlita en wedding planner… Laurens föräldrar som bor i Carlsbad var också de till stor hjälp i all planering.
— Vi har många vänner runtom i världen. Vi visste att det är mycket att önska av sina vänner, med långa resor förenade med stora kostnader, men vi skickade ut inbjudningar och höll tummarna. Lisa och Lauren fylldes av tacksamhet när de såg hur många som tackade ja – men också av vetskapen att de skulle behöva utöka bröllopsplanerna, eftersom gästlistan plötsligt hade fördubblats. Den 30 april stod bröllopet. En dag då havet var mer turkost än någonsin, solen sken och vinden var mjuk.
— Vi valde en dag under våren, tillräckligt nära sommaren för att temperatur skulle vara behaglig. Samtidigt ville vi inte lägga det mitt i sommaren eftersom flyg och hotellkostnader ökar drastiskt i södra Kalifornien då.
Tidpunkten för själva vigseln vållade en del huvudbry. Lauren är fotograf till yrket och var fokuserad på att få rätt ljus vid vigseln på stranden. Under våren i San Diego ligger det ofta en tung dimma över havet på förmiddagen, och hon ville att solen skulle ha nog med tid att bränna bort detta så kallade “marine layer”. Med tanke på detta var en eftermiddagsvigsel bäst. Kruxet var bara att tidvattnet stiger fort efter tolv på dagen, och når sin pik någon gång runt fyra.
— Vi valde att ha vigseln klockan två – och var precis klara när tidvattnet kom och en mjuk våg sköljde över våra gästers fötter. Tack och lov var de barfota eller hade strandsandaler, berättar Lauren.

Lisa o Laurens Princess Place

SPIRITUELLT

Lisa och Lauren är båda två spirituella och tror på kärlek, vänlighet och ödmjukhet, något de ville skulle reflekteras under ceremonin.
— Vår vigselförrättare, Rochelle Schieck, är en känd spirituell ledare i USA och hon är oslagbar när det gäller att få människor att vara närvarande. Tillsammans med henne hade vi skrivit tal och små anekdoter som skulle läsas upp under vigseln.
— En idé som vi också tog fram tillsammans var att bygga sittplasterna under ceremonin i en spiral, istället för på raka linjer som man traditionellt gör. Tanken med detta var att alla gäster skulle få känna sig helt inkluderade, ingen skulle sitta längst ut på en rad och inte kunna se varken våra eller andras strålande ansikten under ceremonin. Nu passerade vi varenda gäst som var där.
En spiral är dessutom en vacker metafor för att vandra in i sig själv, till djupet av sin själ och sitt hjärta, menar de.
— När vi hade vandrat hela vägen in till vårt inre, i mitten av alla vänner och familj, lovade vi varandra evig kärlek, kamratskap, lojalitet och leenden varje morgon. Den sista tanken med spiralen var att livet går i cirklar. Man brukar ju säga att cirkeln är sluten. Vi tror på det. Livet är allt annat än räta linjer och raka vägar. Att gifta sig i mitten av en spiral var ett av de mest lyckade inslagen i vårt bröllop.
Vigseln var – magisk. Men lite nervöst var det allt.
— Trots att vi hade peppat varandra att vara närvarande och ta in stunden, är det svårt när nerverna och känslorna bara flyger omkring i kroppen. Men visst, den stunden glömmer vi aldrig. Tårar, skratt, leenden, kramar, kyssar… Åhh, det var magi!

Glädjeskutt av Lisa och Lauren

Biltransport

Välkomstskylt till gästerna

De gjorde sina egna blomsterkransar

Skylt för bröllopsfesten

Buffé med bl.a. snaps och sill

Lisa och Lauren skär bröllopstårtan

Bröllopsfest utomhus

LÄNKTIPS! Följ Lisa och Lauren:

Youtube | Instagram | Hemsida