BröllopsGuiden

Tina Gustafsson

« Mars 2021 »
TI ON TO FR
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

POSTAT 2009-11-26 12:32:39

Förlovning

Planerar du/ni er att förlova er?

Förlovningen i sig är egentligen ett frieri, man för lovar sig (förlovar) till sin partner. Många par i Sverige idag har varit förlovade många år innan de bestämmer sig för att ta det stora steget att gifta sig med varandra. Det händer att par förlova sig utan att gifta sig, likaså förekommer det sig att man gifter sig utan någon förlovning äger rum (så gjorde mina föräldrar). 

Förlovning har aldrig varit rättsligt bindande, till skillnad från trolovningen. Trolovning var en rättsligt bindande överenskommelse av en parrelation, lika bindande som den kyrkliga vigseln, även om det inte innebar att äktenskapet var ingånget. Man lovade genom trolovningen varandra trohet men började inte sammanleva i och med trolovningen, trolovning kunde ingås redan i barnaåren. Trolovning ingicks i regel genom en uppgörelse från föräldrarnas sida. 

Numera förekommer inte trolovning i rättslig mening, då det avskaffades 1915. 

När och om du/ni funderar på att förlova er, gör något minnesvärt av stunden. Många par förlovar sig på utlandssemestern eller någon annan högtid så som midsommar eller nyår. Andra par ställer till med en förlovningsfest med mat och dryck medans några par är helt för sig själva och går ut och äter en romantisk middag. 

Något som kan vara bra att tänka på när ni köper förlovningsringar, speciellt om ni tänker vara förlovade flera år innan ni gifter er är att förlovningsring och vigselring matchar varandra. 

Enligt svensk tradition brukar förlovningsringen vara slät och i rött guld, bredden på ringen brukar variera. Paret bär varsin förlovningsring med sin partners namn och förlovningsdatumet ingraverat, det är dock inget krav eller måste att bära förlovningsringar. Däremot börjar det bli mer och mer vanligt att kvinnans ring har stenar eller mönster. Något vi har importerat från bl.a. USA är ringen med en ensam stor sten en så kallad solitär, stenen är oftast en diamant och av bättre kvalité.