BröllopsGuiden

Tina Gustafsson

« Mars 2021 »
TI ON TO FR
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

POSTAT 2009-12-08 15:12:22

Förlovningsfest

Under de senaste åren har det blivit mer vanligt i Sverige att ordna en fest när man har förlovat sig. Naturligtvis är det inget måste att ha en förlovningsfest men många par tycker det är roligt och det är ett fantastiskt tillfälle att låta familj och vänner att träffas. 

Förlovningsfesten kan ordnas på flera olika sätt, antingen gör ni det väldigt enkelt och bjuder på fika och talar om den trevliga nyheten eller så bjuder ni in till en grillfest med mat och dryck. 

Vill ni göra det lite mer traditionellt a là USA så bjuder brudens föräldrar in till en trevlig middag med tillhörande dans och fest. Någon gång under middagen talar brudens far om att hans dotter har förlovat sig och föreslår en skål för det blivande brudparet. 

Det varierar lite när förlovningsfesten brukar gå av stapeln men om man tänker gifta sig inom ett år efter förlovningsdatumet är det bra om festen äger rum senast sex månader innan bröllopet annars blir det för nära möhippan/svensexan och bröllopet. De inbjudna gästerna kan då uppleva att de blir mycket presenter som skall köpas till det blivande brudparet. 

När det gäller presenter finns det inget krav på att man behöver ge någon gåva till paret. Det finns dock ett antal personer i parets omgivning som brukar vilja ge något ändå som t.ex. familjemedlemmar och nära vänner. Det blivande brudparet bör inte förvänta sig några presenter och presenterna bör inte öppnas på förlovningsfesten. 

Om de blivande brudparet inte kommer från samma stad så kan man ordna flera fester om man känner för det. Det kan ju bli svårt för vissa inbjudna gäster kanske att komma på festen om de bor långt ifrån. Ett förslag är att en fest ordnas i brudens födelsestad, en i brudgummens födelsestad och kanske ytterligare en fest i den stad brudparet bor i. 

Tänk noga igenom vilka ni vill bjuda på en eventuell förlovningsfest, de gäster som blir bjudna på förlovningsfesten är nästan ett måste att bjuda till bröllopet. Om det är svårt att veta vilka som skall bjudas till bröllopet är det säkrast att bjuda endast familj och väldigt nära vänner på förlovningsfesten. 

När samtliga gäster har kommit eller senast omkring en timme efter utsatt tid kan det var bra att hälsa alla gäster välkomna. Antingen gör paret de själv eller så gör brudens far eller någon annan nära familj/vän det och utbringar en skål för det blivande brudparet. 

Några dager efter festen eller senast omkring en vecka efter festen kan det vara en trevlig gest att antingen ringa personligen och tacka gästerna eller skicka ett tackkort, speciellt om ni har fått presenter.