BröllopsGuiden

Tina Gustafsson

« Mars 2021 »
TI ON TO FR
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

POSTAT 2009-12-16 11:29:09

Ang. Budgeten

Innan ni hinner för långt in i planeringen är det bra att sätta sig ned med sin blivande och diskutera hur mycket pengar ni är beredda att lägga på ert bröllop. Det kan annars bli stora slitningar mellan er pga. att ni kanske vill lägga olika mycket pengar på bröllopet. 

Ni kommer först och främst behöva ett bra system för att hålla reda på alla era kostnader och ett bra verktyg för det finns här på BröllopsGuidens sida. 

När ni har satt en budget är det viktigt att ni håller er till den, självklart kommer det att komma oförutsedda utgifter men det skall max överstiga budgeten med 10 procent. Absolut inte en krona mer. 

Det finns nog lika många olika lösningar på det ekonomiska när det gäller bröllopet som det finns bröllopsbudgetar. Många brudpar står själva för alla kostnader men det finns också varianter som att bara brudens föräldrar betalar bröllopet, brudgummens föräldrar står för allt eller brudparet och bådas föräldrar delar på samtliga kostnader eller att man får bidrag lite här och därifrån t.ex. mormor och farmor, mostrar mm. 

Om ni får bidrag av era nära och kära till bröllopets kostnader är det viktigt att de får känna sig delaktig i bröllopsplaneringen men glöm aldrig att det är er stora dag och inte någon annans. 

Är ni osäkra på om ni kommer att få någon hjälp t.ex. av era föräldrar så kan det vara en bra idé att bjuda in föräldrarna på en middag och diskutera igenom om de är intresserade och har möjlighet till att bidra till bröllopets kostnader. Detta underlättar även när ni skall sätta er budget. Ibland talar föräldrarna om på ett tidigt stadium att de vill bidra men inte bestämt med hur mycket pengar och ibland talar det om hur mycket pengar med en gång.  

Det finns också många föräldrar som inte har den ekonomiska möjligheten att ge något bidrag alls men de vill gärna hjälpa till att göra andra saker som t.ex. sy brudklänningen. 

Var beredd på att ert drömbröllop kan överstiga er budget och det är då viktigt att prioritera det som känns viktigast istället för att fokusera på kostnaderna. För att få igenom det man verkligen vill så bör man vara absolut överrens på vad som verkligen gäller. 

Tänk ut vad som är de två eller tre viktigaste punkterna när det gäller ert bröllop. Kom ihåg att allt inte kan vara lika viktigt, ni måste sätta något längts upp på listan. Hamnar ni i en diskussion eller i ett bråk ang. någon speciell post i budgeten  gå då tillbaka till prioriteringen och se om de tillhör de två eller tre översta sakerna på listan.

Delar ni på bröllopskostnaderna med t.ex. era föräldrar är det bra att dela upp kostnaderna på ett ganska så tidigt stadium. Oftast känner sig samtliga parter som deltar mycket drygare när det vet så mycket som möjligt om t.ex. budgeten. 

Behöver ni ta ett lån på banken för att kunna genomföra ert bröllop, ta då inte ett större lån än vad ni klarar av att betala tillbaka på ett år. Det är inte roligt att sätta sig i skulder för ett bröllop, det är då bättre att vänta med giftermålet något år. Älskar man vandra tillräckligt mycket så kan bröllopet vänta, tänk vad skönt att slippa det eventuella lånet! 

Öppna ett speciellt bröllopskonto, det är då mycket enklare att hålla reda på alla kostnader och var noga med att bokföra samtliga kostnader och då menar jag samtliga kostnader, även toalettpappret.