BröllopsGuiden

Muminmamman

« April 2021 »
TI ON TO FR
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

POSTAT 2007-07-28 19:55:24

Nu bär det av hemåt

Har packat väskorna och imorgon lämnar vi Finland för den här gången, vilket innebär att resterande planering sköts via mail och telefon från Sverige. Men det ska nog gå bra, har min tärna på plats hela året, svensk med mycket goda kunskaper i finska så hon blir min "weddingplanner on location". Varför just hon blev tärna ska jag skriva om i en seprat text senare.

Idag köpte jag grön sand till glasen till bordsdekoratinoner, det var halva priset så på tjejers vis "tjänade" jag 1 euro per förpackning så nu kan jag glatt använda de pengarna till något annat onödigt...

POSTAT 2007-07-27 22:52:30

Underbar svärmor

Idag frågade vi om svärmor kunde undersöka vad det skulle kosta att ta alla gästerna med båt från just nedanför kyrkan till festlokalen, vi fick följande svar en halvtimme senare: "Nu är båten för 80 pers bokad, färden tar 45 minuter, det blir servering av dryck med tilltugg ombord. Jag betalar den och er festlokal så får ni det av mig istället för någon present"

Svärmor bidrog just med ca 15 000 kr, underbar oväntad lättnad i vår budget, tack tack eller kiitos kiitos!

POSTAT 2007-07-26 23:14:21

Språkproblem

Hm...att gifta sig i Finland kan ha sina sidor även om jag tycker att just Jyväskylä är den vackraste av alla platser. Skulle försöka göra mig förstådd idag och lyckades missa en bokstav, skillnaden på "tapaan" och "tapan" kan tyckas liten men i själva verket förslog jag att jag skulle döda ägaren av festlokalen imorgon klockan 13 istället för att jag skulle möta honom...frågan är om han verkligen kommer?

Å andra sidan sa kyparen på restaurangen jag besökte igår (han skulle stajla lite) att "du svenska hade knullningsbröd och en cola"...(jag åt kycklingsandwich).

 

POSTAT 2007-07-26 15:03:02

Money, money, money

Nog för att jag är införstådd med att bröllop kostar pengar och det känns bara marginellt bättre när man räknar i euro...har just varit och betalat handpenning klänningen och lokal. Att hyra klänning kostar mig 450 euro efter att jag prutat 50 euro, hade nog hoppats kunna få den lite billigare men är man prinsessa så är man ;-)
POSTAT 2007-07-26 10:22:27

"Mamma, är du en prinsessa?"

Drygt treårige sonen fick följa med till butiken med klänningar, jag tittade runt och visste mer eller mindre vad jag letade efter. Tjejen i butiken plockade fram tre varianter utifrån vad jag pratat om, och den allra första som provades är den jag valde, den var perfekt! Märkligt, jag trodde jag skulle behöva springa runt på massa ställen hemma i Sverige också, men den var precis som jag ville ha den så varför krångla till det? Det blir en Ivoryfärgad halterneck med pärlor över livet, drapering runt midjan och slät annars. Det är en Atelier Diagonal modell 431 (har dock inte hittat den på nätet på bild).

Det bästa var dock sonens kommentar som fick mig att fatta mitt beslut, han gav mig liksom rätt sorts spark i rumpan och sa precis vad jag själv kände:

-ÅÅHHH mamma vad du är fin, jag älskar dig, är du en prinsessa nu?
-Ja, älskling, nu är mamma en prinsessa...

 

POSTAT 2007-07-25 16:22:28

Effektiva kostymen åkte på direkt

Sambon har friat (10/7), champagne och ner på knä, underbart. Jag varnade honom för att detta är som att trycka på en knapp hos mig, effektiva kostymen åker på och jag har på två veckor planerat och fixat det mesta trots att bröllopet är i augusti nästa år...

Till saken hör följande:

Vi bor i Uppsala men gifter oss i sambons "hemstad" Jyväskylä i Finland (finska mycket gångbart, engelska gångbart bland yngre och svenska ytterst ogångbart...)
Vi är bara på plats i Jyväskylä en dryg vecka till, några dagar vid jul och sedan fyra veckor före bröllopet, så det är lite att stå i. Min finska är väl inte helt gångbar heller, och sambons andranamn är inte handlingskraftig...

Nu är det i alla fall klart med kyrkan, solosång, festlokal, gästlista, preliminära hotellbokningar, bestman x 3, två tärnor, klänning (som jag hyr) och jag har bestämt hur inbjudningar, vigselprogram, festprogram och tackkort ska se ut (i samråd med sambon), texterna är skrivna, inklusive de om varje gäst som en presentation i festprogrammet. Ska nu kolla med ett tryckeri i Uppsala om de ev. vill trycka allt åt oss. Sambon är innebandyspelare till yrket och tryckeritet är en sponsor, så det kanske går?

Är nöjd med vad jag åtstadkommit visserligen väl tidigt, mer en ett år innan, men jag vet också hur lurigt det blir att över telefon försöka fixa och greja när jag sitter i Uppsala. När säsongen kör igång blir det också lite annat fokus.

Har suttit och läst denna sida, forum och bloggar i massor, vilka härliga människor ni verkar vara allihop, jag vill gratulera alla nygifta och önska de som snart ska stå för prästen ett stort lycka till!

FÖRSTA SIDAN   < 7 8