Midsommar
Snart är det midsommar, inte många dagar kvar.
Hur har ni planerat eran?
Jag och Bella ska åka och handla i örebro på citygross om det inte blir Maxi i karlskoga.
Då ska vi handla hem allt som har med midsommar att göra .
Bella har tagit på sig att göra västerbottenpaj och romsås (till laxen),Sofia ska göra Foccacia och en potatissallad med smak av curry,och den blir till kvällen.
Jag ska göra jansons och en potatissallad .
Sen har vi Rickard som när vi talade sist ska göra köttbullar :)
sen blir det prinskorv,sill,potatis,lax och allt annat som ska vara på ett midsommarbord.
Vi är uppe i 15, kanske 16 stycken snart , som ska äta ihop, så det vi gör är att splitta notan bara :) kan ju inte bli bättre .
Och lite snabbs på det ;)

Ingredienser till Foccacia i långpanna italienskt bröd:
1 långpanna foccacia italienskt bröd
- 50 gram jäst
- 6 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- 4 dl durumvetemjöl
- 1 liter vetemjöl
- Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
- ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
- Torkad eller färsk rosmarin
- Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost
Så här lagar du Foccacia i långpanna italienskt bröd:
- Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
- Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
- Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg

Klassisk västerbottenpaj
Ingredienser
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
0,5 msk vatten
Fyllning:
3 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2dl grädde eller 3 dl turkisk yoghurt
150 g västerbottenost
Instruktioner
Pajdeg: 1. Börja med sätta ugnen på 225°C. Ta sedan ut smöret ur kylen och låt det vila tills dess temperatur är rumstempererat.
2. Häll allt mjöl i en bunke. Lägg i det rumstempererade smöret och häll sedan på vattnet. Använd en elvisp med degkrokar till att vispa med tills det blir en jämn deg, det går även bra att använda sig av en matberedare om man har en sådan.
3. Har du ingen elvisp eller matberedare går det även bra att skära smöret i mindre bitar, hälla på vattnet och sedan knåda ihop degen för hand.
4. Tryck ut degen i en pajform, använd gärna dina händer till detta. Storleken på pajformen bestämmer du själv, men att rekommendera är en pajform med 24 cm i diameter. Ställ sedan in pajen i kylen i ca 30 minuter, eller frysen 5 minuter.
5. Ta ut pajen ur kylen eller frysen och med hjälp av en gaffel trycker du små hål i botten på pajen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 225°C i 10 minuter.
Pajfyllning:
6. Medan pajskalet gräddas i ugnen fortsätter du med pajfyllningen. Blanda ägg, salt och peppar med hjälp av en visp och bunke. Rör kvickt ihop med grädde eller turkisk yoghurt tills det blivit en slät smet.
7. Riv osten och blanda ner tillsammans med det andra i bunken. Se till att endast blanda alltihop, alltså var försiktigt så du inte förstör äggtrådarna.
8. Ta nu ut pajskalet ur ugnen, häll pajfyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter till pajen fått sig en gyllene färg.
Potatissalladerna kommer det ut recept på så småningom om nån skulle vara intresserad.
Handlat lite idag, fick med oss hemskt mycket mat hem för det lilla vi handla.
Så skön känsla när man inte gapar efter att ha sett kvittot efter en handling ..WOW blev det såååå dyrt!
Nu sitter jag och mina små hjärtat och kikar på filmen "playmobil", en riktig hit hos sonen på snart 6år .
nu fortsätter myset!
Natti