BröllopsGuiden

Bröllopsinspiration

« September 2023 »
TI ON TO FR
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

POSTAT 2013-03-24 16:35:31

Fisk SPA!

På en monter som Sweet Ambrosia Beauty Center hade träffade jag de här två tjejerna som satt och njöt av ett fisk SPA!

Cecilia Strand och Lotta Rydström berättar att det faktiskt är ganska skönt, men att det kittlas lite.

Ett fisk SPA är kanske något ni ska skämma bort er med till bröllopet? Någon som vill pröva? :)

POSTAT 2013-03-24 16:21:21

Skönhetstips till bruden!

Daria Trotsyuk, sales manager på hudvårds och parfym märket INSANTO gav skönhetstips till bruden. För det första säger hon att man alltid ska vara utvilad, dricka mycket vatten och använda bra fuktgivande hudvårdsprodukter. Och till bröllopsdagen tycker hon att en en fin parfym är ett måste för bruden. 

Här är några utav de parfymer som Daria visade upp från INSANTO. Varenda flaska känns lyxig och på parfymen längst till vänster är till och med korken guldpläterad. De flesta utav dessa parfymer finns att köpa på NK i Stockholm.

POSTAT 2013-03-24 16:04:16

Acadermia Mässan

Jag var och kollade läget på Acadermia, en skönhetsmässa som hölls 23-24 mars i Kistamässan. Här kommer lite bilder och goda tips från utställarna där!

Här är en bild från hudvårdsmärket Weledas färglada monter.

POSTAT 2013-03-22 12:07:22

Bernadottesviten

Här är en bild från Bernadottesviten. Ett vackert dukat matbord och väggarna ni ser i bakgrunden är handmålade. 

POSTAT 2013-03-22 11:59:41

Kunglig bukett

En enorm bukett med papegojtulpaner passar så fint i den gyllene vasen.

Från pressvisningen av Grand Hotels nyinvigda sviter.

POSTAT 2013-03-22 11:47:44

Afternoon tea på Grand Hotel

Vi fick komma på pressvisning och afternoon tea på Grand Hotel i samband med deras nyinvigda sviter. Det var superhäftigt! Här kommer några bilder därifrån!

POSTAT 2013-03-22 11:33:10

Bröllop: Kronprins Oscar I och Joséphine av Leuchtenberg

Kronprins Oscar I och Joséphine vigdes i Stockholms Storkyrka den 19 Juni 1823. Men innan bröllopsparets vigsel i Sverige ägde en katolsk vigsel rum i Leuchtenbergska palatset i München. Datumet var då den 22 maj samma år. Dock fanns inte kronprins Oscar I med under denna vigsel, utan det var en "biträdande" brudgum där i hans ställe, nämligen Joséphines morbror prins Karl av Bayern. Efter detta katolska bröllop begav sig Joséphine mot Svergie för att vigas än en gång, men med sin riktiga brudgum. 

När bröllopsdagen kom mötte kronprins Oscar I upp sin brud vis slottet och tog henne sedan till att träffa kungaparet och Sofia Albertina. Efter det följde en lång presentationsceremoni då hovets högst rankade och svenska och norska statsmän fick möta den nya kronprinsessan. Efter alla möten fick bruden och brudgummen några timmars vila inför vigselakten som skulle äga rum på kvällen. 

Under tiden fylldes Storkyrkan med bröllopsgäster och man hade bjudit in fler gäster än vad det egentligen fick plats med. Framme vid altaret fanns brudstolen placerad samt kuddar som bröllopsparet skulle knäfalla på. Allt var överklätt med silverdukstyg.

I slottet hade bröllopsparen påklätts i sina respektive rum och drottningen hade satt brudkronan på Joséphines huvud. Kungen förde sedan kronprinsen och drottningen kronprinsessan in i kyrkan. Kronprins Oscar I och Joséphine bar båda kläder i silvertyg och Joséphine bar också en krona i myrten med apelsinblommor på. Apelsinblommorna stod för oskuld, men symboliserade samtidigt för evig kärlek. Joséphine hade håret i en mittbena med vågor av lockar på vardera sida om ansiktet.

Vigselakten avslutades med psalmen "Nu tackar Gud allt folk" och sedan dånade kanonsalut och klockringning i stadens alla kyrkor. Till middagen satt kungafamiljen för sig själva och åt i kungens våning och till bröllopsgästerna hade det dukats upp i olika slottssalar. 

Kronprins Oscar I och Joséphines bröllopskläder. Klänningens släp är nära tre meter långt. Kläderna finns bevarade på Livrustkammaren. Bilden är hämtad från Livrustkammaren och Skoklosters Slott med stiftelsen Hallwylska museet.

POSTAT 2013-03-20 13:32:36

Bröllop: Kronprins Gustav III och Sofia Magdalena av Danmark

Kronprins Gustav III och Sofia Magdalena av Danmark vigdes i Stockholms slott den 4 november 1766. Giftermålet hade planerats sedan bröllopsparets tidiga barndom så paret hade varit medvetna om detta under hela sin uppväxt. 

Inför bröllopet beställde kronprins Gustav III kläder från Frankrike. Kronprinsen sägs ha varit väl medveten om senaste modet och såg till att kläderna han beställde hängde med i de senaste modesvängarna. På kronprinsens beställningslista stod det; "rock, väst och byxor av rikt tyg, täckt med guldbroderi och tillräckligt magnifik för att kunna bäras vid ett offentligt framträdande eller dagen efter ett bröllop." 

Sofia Magdalenas brudklänning var av silverbrokad (silverbroderi), bestående av ett korsetterat liv som snörades i ryggen, en kjol som hölls ut av en styvkjortel (underkjol) samt ett tre meter långt släp. Att klänningen hade en styvkjortel innebar att man kunde vila armbåge och underarm på kjolen. Skräddaren bakom Sofia Magdalenas bröllopsklänning (samt de flesta andra klänningar hon ägde) hette Adam Ströwer. Det gick åt 25 meter silverbrokad till klänningen, vilket inhandlades från Hamburg. 

Eftersom Sofia Magdalena kom från Danmark så ingick i bröllopsförberedelserna att hon skulle få lektioner i svenska och informeras om ceremonier, klädsel och dagligt liv i det svenska hovet. Innan Sofia Magdalena kom till Svergie inför bröllopet hade hon och kronprins Gustav III aldrig träffats. De kunde bara ana hur den ena och andra såg ut genom porträttmålningar som skickats mellan de danska och svenska hoven. 

Inför bröllopsnatten hade man åt bruden förberett; ett brudtäcke med sticksömsbroderi och tillhörande spetsgarnerade linnelakan och örngott samt en bäddjacka underfodrad med blått siden med samma sorts broderi som täcket. Sofia Magdalena skulle inför bröllopsnatten kläs i spetsar. En mantilla, halsduk, nattmössa, manschetter samt ett hårband. En fin dam skulle vara klädd väl om natten.

På bröllopsdagen togs Sofia Magdalena emot av kronprins Gustav III på slottstrappan i Västra valvet som ledde sin brud först till drottningens rum och sedan till kungens rum, detta samtidigt som 256 kanonskott avlossades. Efter det åt brudparet middag i stillhet tills det blev dags för dem att i respektive rum byta om för vigselakten. 

I tidningen skrevs det om hur kronprins Gustav III var klädd i en rikt guldbroderad dräkt och Sofia Magdalena var rikt utmyckad av juveler och iklädd en klänning av silvertyg med släp. 

Efter påklädningen togs brudgummen till kungens rum och bruden till drottningens rum. Sedan tågade kronprins Gustav III åtföljd av kungen och sina två bröder för att ledsaga bruden till slottskyrkan där vigselakten ägde rum.

Vigselakten följdes av supé i Rikssalen till musik av hovkapellet. Det skålades och firades. Traditionen med fackeldans utfördes också här liksom på Gustav II Adolf och Maria Eleonoras bröllop. Under dansen bar rådsherrarna, hovmarskalken och överstemarskalken brinnande vaxljus i händerna.

Efter dansen var det dags för den sista fasen av bröllopsceremonin, nämligen "sängledningen". Sofia Magdalena leddes till sin sängkammare av sin svärmor, svägerska och resten av hela skaran av uppvaktande damer. I sängkammaren kläddes hon av och gjordes i ordning inför bröllopsnatten. Sedan skulle Sofia Magdalena krypa ned under sitt medhavda spetsprydda vita täcke och invänta sin make. Kronprins Gustav III hade under tiden klätts i sin nyinskaffade franska nattrock, sin nattmössa och sina halvtofflor. Kungen, bröderna och de uppvaktande kavaljererna följde honom sedan till prinsessans rum. Så lämnades de nygifta ensamma, dörren bakom dem stängdes och så slog klockan i Storkyrkan tre slag. 

Bild på bröllopsdräkt tillhörande kronprins Gustav III. Sydd av ett pärlemorskimmrande silvertyg med broderier av blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd. 

Bilden är tagen från Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet. Länk till bilden: http://emuseumplus.lsh.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=literature&objectId=56578&viewType=detailView

  1 2 > SISTA SIDAN (5)