BröllopsGuiden

Bröllopsinspiration

« Oktober 2020 »
TI ON TO FR
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

POSTAT 2013-03-22 11:33:10

Bröllop: Kronprins Oscar I och Joséphine av Leuchtenberg

Kronprins Oscar I och Joséphine vigdes i Stockholms Storkyrka den 19 Juni 1823. Men innan bröllopsparets vigsel i Sverige ägde en katolsk vigsel rum i Leuchtenbergska palatset i München. Datumet var då den 22 maj samma år. Dock fanns inte kronprins Oscar I med under denna vigsel, utan det var en "biträdande" brudgum där i hans ställe, nämligen Joséphines morbror prins Karl av Bayern. Efter detta katolska bröllop begav sig Joséphine mot Svergie för att vigas än en gång, men med sin riktiga brudgum. 

När bröllopsdagen kom mötte kronprins Oscar I upp sin brud vis slottet och tog henne sedan till att träffa kungaparet och Sofia Albertina. Efter det följde en lång presentationsceremoni då hovets högst rankade och svenska och norska statsmän fick möta den nya kronprinsessan. Efter alla möten fick bruden och brudgummen några timmars vila inför vigselakten som skulle äga rum på kvällen. 

Under tiden fylldes Storkyrkan med bröllopsgäster och man hade bjudit in fler gäster än vad det egentligen fick plats med. Framme vid altaret fanns brudstolen placerad samt kuddar som bröllopsparet skulle knäfalla på. Allt var överklätt med silverdukstyg.

I slottet hade bröllopsparen påklätts i sina respektive rum och drottningen hade satt brudkronan på Joséphines huvud. Kungen förde sedan kronprinsen och drottningen kronprinsessan in i kyrkan. Kronprins Oscar I och Joséphine bar båda kläder i silvertyg och Joséphine bar också en krona i myrten med apelsinblommor på. Apelsinblommorna stod för oskuld, men symboliserade samtidigt för evig kärlek. Joséphine hade håret i en mittbena med vågor av lockar på vardera sida om ansiktet.

Vigselakten avslutades med psalmen "Nu tackar Gud allt folk" och sedan dånade kanonsalut och klockringning i stadens alla kyrkor. Till middagen satt kungafamiljen för sig själva och åt i kungens våning och till bröllopsgästerna hade det dukats upp i olika slottssalar. 

Kronprins Oscar I och Joséphines bröllopskläder. Klänningens släp är nära tre meter långt. Kläderna finns bevarade på Livrustkammaren. Bilden är hämtad från Livrustkammaren och Skoklosters Slott med stiftelsen Hallwylska museet.