BröllopsGuiden

Erikas bröllopsblogg

« Februari 2024 »
TI ON TO FR
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

POSTAT 2015-01-17 10:59:59

Tårtfrågan löst, inte gratis men billigt

Vi fick tipset av kvarterets krögare. Vi hyr en tårtställning av honom för tvåhundra spänn, och beställer släta princesstårtor på Ica för 170 kronor styck. Dem kan vi dekorera lite extra, evenuellt får någon kompis göra det. Slutsumma för tårta till 75 personer: 880 kronor. Att jämföra med bageriernas förslag på 3-4 000 kronor. Bra deal, och så slipper vi tänka på att baka veckan när allt annat också ska bli färdigt.

POSTAT 2015-01-17 10:56:53

Ny hemsida

Nu har vi skapat en egen hemsida, som så småningom ska bli en vanlig blogg. Där finns anmälningsformulär till festen och så vidare. Ett enkelt WordPress-tema som en kompis hjälpte mig igång med. Finessen är den fina, unika adressen - och att vi har fått personliga e-postkonton. Så bye bye BröllopsGuidens bröllopshemsida. Den var också lite i Barbie-aktigaste laget för oss.

POSTAT 2014-08-25 15:21:10

Brudpäll till gudstjänsten

Under prästpraktiken i somras fick jag anledning att läsa på mer om den kristna vigselns historia. Hittade ett par intressanta fakta som kanske påverkar vår vigsel. Jag vill ju ha det så "medeltida" som möjligt, vilket också innebär att gå tillbaka till katolsk tid i Sverige - fast jag är lutheran.

Jag har kanske redan berättat att vi planerar för vigselmässa. Det betyder att det är en gudstjänst med nattvard. De flesta av våra vänner är bekväma med detta - och för oss finns det en fin symbolik i att vi just efter att vi sammanvigts får vara med och dela nattvarden med vännerna i kyrkan. På medeltiden var detta det självklara.

Ett annat inslag som vi nog plockar upp, är seden att hålla en brudpäll över brudparet under förbönen - ett litet "tak" i tyg. I judiska bröllop har man en sådan under hela ceremonin. Kollade med vår kyrka, där finns antagligen ingen sådan päll (de flesta har väl nötts och slängts, seden kom ur bruk för flera hundra år sedan). Vad jag kan se på nätet så syddes de på medeltiden med intarsiabroderier. Mer att läsa finns på Aros hemsida.

I liturgik-boken som ingår i höstens kurser fanns också exempel på hur makarnas löften formulerades under medeltiden:

Jag tar dig till min hustru och jag äktar dig; jag ger dig min kropps trohet genom att vara dig trogen och lojal när det gäller min kropp och mina ägodelar. Och jag kommer att hålla fast vid dig i hälsa och sjukdom och i varje förhållande som vår Gud låter dig befinna dig i; vare sig nöd eller lycka skall förändra mitt förhållande till dig intill slutet.

(Från 1300-talet)

 

POSTAT 2014-08-11 18:47:33

I stället för "brudbåge"

Pappersblommor med monogram

Nu är den i stort sett färdig, kransen som ska hänga bakom oss på bröllopsfesten. Monogram AE är förstås våra begynnelsebokstäver Anders och Erika. Samma som på inbjudan (och lite överallt).

Fick tipset att använda trådgalgar till stommen, men fästmannen sa att det nog skulle spricka - metallen är skör. Så i stället köpte vi ett växtstöd i tjock, grönklädd ståltråd som han med handkraft böjde till. Vi har förseglat med "vanlig" ståltråd vilket inte syns under blommorna. Jag har också klätt hela hjärtat med gles rosa tyll. Det var faktiskt en sån där skrubb-boll som slaktades för ändamålet. Sedan var det lätt att sätta fast blommorna utan att de snurrade runt.

Dessvärre syns nu en massa tunn, grön ståltråd från blomstjälkarna, men det ska jag väl kanske dölja med blad eller så får det vara så.

De minsta blommorna gjorde jag efter eget huvud. Använde våtservetter som inte längre var så våta. Klippte små cirklar och naggade dem till fem "blad". Brände sedan kanterna nära ett ljus (obs! man MÅSTE ha vatten nära, för ibland tar det fyr), och eftersom servetten är gjord av syntetfiber kryper de ihop lite lagom också av hettan. Satte ihop med böjda pappersblad under, och tycker de blev riktigt söta.

brandablommor

Har nu också beställt tyg till det som ev. blir brudgummens rock. Om det blir bra.

POSTAT 2014-08-08 07:15:42

Stora pappersrosor

De här pappersrosorna tar lite längre tid att göra, men blir verkligen vackra. Och STORA. Det som kostar pengar är floratejpen ("blomstertejp"), leta billig - jämför på nätet och i din lokala blomsterhandel. Ståltråd finns billig på rulle, som man kapar till lagom längd (20-30 cm beroende på om man vill ha stjälk eller bara tillräckligt för att binda i krans).

Jag kände mig väldigt osäker på slutresultatet i går kväll, när de hängde upp och ner på tork i diskstället och såg ut som ett gäng rosa sovande fladdermöss. Men när jag rullat bladen mot ett runt penselskaft formade de sig faktiskt till väldigt naturtrogna rosor. Åtminstone på lite håll. Vilket duger till kransen!

Läs mer på Marzipans hemsida hur man gör, ifall du också vill försöka.

Paper rose

POSTAT 2014-08-07 19:18:38

Att göra en krans åtta månader i förväg

Har ägnat lite fritid åt att förbereda en krans, som jag tänkte ge hjärtform - med vårt monogram inuti. Binder nog på en stomme gjord från gamla trådgalgar, räknar med att 3-4 stycken ska gå åt. Sedan ska jag linda några tygtrasor för att få mer volym.

I stället för löv har jag målat några gamla bruna kassar med turkosgrön färg, klippt ut sisådär 400 löv och vikt dem längsmed. Man viker det målade pappret och klipper i 4-6 lager på en gång, så det tar inte jättemånga minuter. En halvtimme, kanske. Se www.madebymarzipan.com

paper leafs

Och så har jag gjort pappersblommor av kaffefilter (vita, obegagnade men billiga i storpack). Ena sorten är färdig, dem färgade jag ljuslila. Finns svensk beskrivning på youtube, sök på blommor kaffefilter.

Där finns också den mer komplicerade från marzipan-sidan ovan, som inte är färdig än.

Roses roses

En liten varning läste jag också på nätet - om konsten att göra allt själv till bröllopet utan att bränna ut sig.

Jag tror att konsten har två delar: a) delegera och b) börja i god tid.

POSTAT 2014-07-29 09:44:04

Kläder till brudgummen

I ett anfall av total brist på självinsikt har jag bestämt mig för att försöka sy en rock till Anders. Grundmodellen är Burda 8186, men jag gör en enklare (?) krage efter Burda 7291. Fickor skippar jag nog helt.

Och tyg? Jo, det är här min omdömeslöshet firar nya triumfer Foot border = Jag ska försöka nunofilta tyget. Mest naturvitt, med inslag/ränder av aqua- och lilafärgad ull. Antingen blir det jättefint eller så får han väl hyra en frack!

Varför är det bara jag som ska få hemsydda kläder till bröllopet?

Fast klänningen kan jag ju inte börja sy på förrän jag gått ner tio kilo.

POSTAT 2014-07-28 12:34:05

Miffig tårta

Cace

Saffran i tårtbotten. Gele med lingon och rosenvatten. Italiensk maräng (äggvitan hårt vispad med het sockerlag) med kardemummasmak. Inget fel på smakerna, men det är sex dl strösocker i detta totalt, vilket blir på tok för sött. Nästa försök ska jag ta kardemumman i botten i stället för saffran (billigare också) och frukt mellan botten och gelén. Och så violsmak i äggvitan - förstås med ljuslila färg också. Återstår att finna något som kan vara blågrönt. Eller så skippar vi det i tårtan.

Tanken är att de flesta ingredienserna ska ha funnits i Europa redan under medeltiden. Därav maräng i stället för vispgrädde. I botten är det motsvarande antal äggulor, så inget blir över.

Till gelén använder jag färdigt gelésocker, som är helt vegetabiliskt. Vi räknar med tio procent vegetarianer på gästlistan.

Har också gjort en första version av varmrätten. Även den blev för söt, säger fästmannen. Det lutar åt att vi serverar grovt rågbröd (det kan vänner baka och ta med sig i stället för presenter) med pulled pork á la medeltid (kan vi göra själv eller leja ut på andra vänner att göra). Så framöver ska jag hålla utkik efter extrapris på benfri fläskkarré. Kan gå åt 10 kilo eller mer - men om varmrätten inte kostar mer än tusen kronor för 75 personer, så tror jag att det kan rymmas i budgeten. (Långkokar stora tärningar av köttet med lök, vitlök, morot, rödbeta, honung, vinäger, hickorysalt, peppar, kryddpeppar och senap.)

Menyn är alltså väldigt okomplicerad. Köttgryta och rågbröd (löksoppa vegetariskt alternativ), sedan frukttårta och kaffe. Kanske fläderdricka, lingongdricka eller liknande. Hellre enklare för fler gäster, än tvärtom.

POSTAT 2014-07-28 12:27:30

Inbjudningskort, del 1

Tryckt kartong

I dag har jag dels målat ytterligare 153 (!) kottar. Nu får det vara nog med kottar! Har lagt upp dem på vinden till nästa vår.

Dels har jag, med samma akrylfärger, tryckt med cellulosasvamp (målarsvamp) på stora kartongark som jag köpte på rea på Panduro förra veckan. Har klippt till 30 stycken dubbla A6-kort. Kostnad totalt blev 27 kronor. Hyfsat pris. 

Vi behöver kanske fler kort? Jag håller utkik efter billig kartong.

Det är fortfarande för hög luftfuktighet för papperstillverkning.

POSTAT 2014-07-21 15:32:08

Pyssel, pyssel, pyssel - och lite pynt

Jag vill göra en massa fina saker inför bröllopet nästa vår. I rätt färger och stil. Men gratis ska det vara, totalbudgeten är på 5000 kronor och bara festlokalen kostar mer att hyra.

Tema: Lite medeltidsinspirerat, färgmässigt naturvitt/cremevitt med accentfärgerna cerise, lila och havsgrönt.

Nåväl, detta kan jag bocka av hittills:

Har designat ett enkelt monogram av våra begynnelsebokstäver A och E. Detta sammansatta AE får toppa alla pappersvaror. 

Har gjort "save the date"-kort där jag textade för hand, plåtade av och sedan printade ut i lite mindre än A6-format, fyra på varje ark. Rev det i stället för att skära eller klippa. Färgade sedan pappret med starkt kaffe och fettade in dem med lite matolja för den antika looken. Sedan pimpade jag dem med lite färg och klistrade upp på A6-kort av lite styvare, färgat papper inköpt på superrea. På samma rea köpte jag färgade kuvert. Kostnad för 30 kort: 50 kronor plus porto. Nåja, de flesta kan vi ge personligen, så kanske att tio måste postas.

Mitt save the date

Kom också på att om jag vill ha fina gröna löv i april till bordsdekoration, så är det smartaste sättet att plocka dem nu och pressa dem/torka. Provade att frysa in, men dels kommer det att ta onödig plats i frysen och dels kommer de ändå att torka på några timmar när jag tar fram dem då. Så är de torra från början kan jag göra t ex en krans några veckor i förväg. Gott om plats på vindskontoret för sådant! 

Men innan jag plockar löv har jag plockat blomblad och presstorkat. Lila och mörkrosa kronblad, förstås. Till inbjudningskort och placeringskort kommer jag att göra eget papper, där blombladen trycks fast innan pappret torkar. Har några gamla biblar, rosa sportbilagor från Aftonbladet och remsor av rosa papper från Ikea (vissa varuhus har pappersavdelning) som blötläggs, pudras med tapetklister och körs med mixerstav till pappersmassa.Emellertid får Projekt Pappersproduktion vänta ett tag. Det är så fuktigt i luften på grund av värmen att pappret antagligen skulle mögla i stället för att torka.

Har däremot använt färgrester i burkar och sprayburkar till att måla några hundra kottar i temafärgerna. Det torkar snabbt utomhus. Gratis färgglad bordsdekoration.

Målade kottar

Fast de kottarna som jag helt fräckt slängde ner i en burk med väggfärg, de slöt sig och blev allt annat än snabbtorkande. Lärdom: Späd ut färgen med vatten!

Kladdiga kottar

Sedan kan jag lugna dig med att fästmannen och jag lägger mer energi på att bygga relationen som ska vara i 30 år, än på att förbereda en fest som varar i 3 timmar. Men han förstår också att mitt pysslande är ett av många sätt att visa kärlek.