BröllopsGuiden

Vårt stora, svenska, grekiska bröllop

« Februari 2023 »
TI ON TO FR
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

POSTAT 2018-08-06 13:59:49

Sten. Jag har köpt sten.

Eller, jag har köpt mest snäckor. Och lite sten. Och några sjöstjärnor. 

Till dekoration! Det finns så bra sidor på facebook, köp och sälj-sidor. Såklart det finns även till bröllop.

En tjej där hade haft ett marint tema av nåt slag på sitt bröllop, och sålde då dessa snäckor och stenar. Så vi köpte det för 100 kr, 4 kg snäckor och sten (!). Men nu slipper vi dra med oss det från Rhodos. Tanken är väl att vi ska strö ut dessa på löparna på bordet. Det kommer bli så fint! 

Vi kommer ändå få dra hem sten från Rhodos, de stora stenarna från stranden vi ska ha som bordsplaceringskort. Det kommer ta sin lilla tid, och plats, för det är kanske 80 stycken vi ska ha... Får be svärmor som ska ner också, att ta lite i sin väska ;) Sen tänker vi väl köpa nån mer sjöstjärna och större snäcka. 

Nu behöver vi egentligen inte tänka på sånt här med dekoration i vår lokal då de ska fixa allt, men lite vill man ju göra ändå. Så det blir lite personligt!

POSTAT 2018-06-26 10:58:17

Ok, då...

Vi har ju skrivit på den andra, mer riktiga bloggen, om vilka platser vi ska ha vigsel och fest på. Så då kan vi ju lika gärna göra det här också!

Vi ska vigas i Järnboås kyrka utanför Nora. Mitt ute på landet. Tänk er, pingstafton och allt som växer. Nu på sommaren har ju typ allt redan blommat över, så tråkigt tycker jag. Så på det sättet valde vi ett riktigt bra datum! 

Kyrkan är lagom stor. Vi hade vår dotters dop i en stor kyrka. Vi hade ca 50 gäster och tyckte det var rätt många. Men när vi skulle gå in till ingångssången så upptäckte vi att kyrkan var i största laget. Det första jag sa var "oj, kom inte alla eller?". Eh, jo, men de täckte den fem första raderna, de andra raderna stod då tomma! Lite snopet (och dumt tänkt). Det kvittar ju egentligen, men det känns mer intimt och större när det känns mer fullsatt. Så kyrkan kommer rymma alla de vi vill bjuda utan att det kommer kännas tomt (eller knökat heller). Jättemysig kyrka iaf.

Sen kommer festen och middagen ske på Åkerby Herrgård, även det utanför Nora. Så skönt att vi hittade ett ställe där de sköter allt. Vi ska bara komma med bordsplacering och lite detaljer till dekoration, annars sköter de resten! Vi kommer dit, de serverar, lagar mat och sen städar, de dukar och diskar och allt! De har även hotell med bröllopssviten, så där sover vi. Vi tänkte övernatta hela helgen faktiskt, komma redan på fredag. Så skönt! Vi kommerkomma överens om meny och dryck och vad som ska ingå, och vi ska komma överens om vilka färger vi vill ha till dukningen så det passar vårt tema. Såna här ställen brukar vara så dyra, men de här anpassar varje fest efter budget. Så bra! Det finns möjlighet att även gästerna sover över. Så mysigt och bra. Så vi är jättenöjda över detta.

Nu har vi satt budget och ska börja spara ordentligt. Vi ska kolla efter en fotograf. Vi är ju så pirriga och iviriga, så vi har redan börjat kolla över detaljer med saker och ting. Det kan vi ju ägna vår tid åt nu när vi inte behöver leta catering, ställe, räkna ut dryck, och kolla serveringspersonal, dekoration och blabla. Det är ju klart!

Vi vill ju ändå ha lite personlig dekoration också. De står för grunden liksom. Vi ska ju ha lite grekiskt tema, och snart ska vi nog bege oss till släkten på Rhodos. Då ska vi samla stenar, köpa snäckor och annat man kan ha som dekor. Vi kommer höra med blomsterhandlare om man kan få tag i olivkvistar också. 

Jag tror verkligen att det kommer bli en helt fantastisk dag!

POSTAT 2018-06-18 15:03:22

Bokat och klart

Vi har bokat både kyrka och lokal nu. Det blev en liten gård med både boende och restaurang. Så vi behöver inte tänka på nånting, precis som vi ville ha! Så skönt! Och så fint! 

 

Kyrkan ligger i närheten, en gammal kyrka mitt ute på landet. Naturen är så fin på både kyrka och lokal, det kommer vara så fint där i pingst. 

Vi berättar inte än här vilka val vi har gjort :) men det är bokat!

POSTAT 2018-06-12 12:11:12

Annan blogg

Jag kommer nog fortsätta att skriva här ibland, men kände att jag ville ha en mer lättilgänglig blogg. 

jannisochemma.blogg.se.

Följ vår planering! Vi kommer som sagt fortsätta här också, men mer där skulle jag tro!

POSTAT 2018-06-11 14:47:41

Första anhalt

På fredag börjar vårt sökande på riktigt! Vi ska besöka en plats där vi kan ha vår bröllopsfest. 

Vi vill gärna ha ett ställe där vi får allt serverat. Alltså, vi vill helst slippa städa, servera och koka kaffe, och det vill vi inte att nån av våra gäster ska göra heller. Antingen har vi en lokal med catering där personal ingår eller köpes till, och helst ska vi kunna betala nån som städar dagen efter. Eller, allra helst, vara på en gård/värdshus/restaurang där allt ingår! Dukning, servering, mat, alkohol och städning. Att vi bara får lägga oss i dekorationen av lokal. Om det blir ett sånt ställe tänker vi att dryck ingår till maten, sen finns en bar som gästerna får betala själva. Det är inte alltid ett budgetalternativ att vara på restaurang, men jag tror inte det är billigare med egen lokal och catering. Maten mp vara billigare, men alkoholen får man ju köpa då, och alla dekoration. Personal. Städ. Nä. Vi får verkligen jämföra och se.

Men i alla fall, på fredag ska vi göra första stoppet i vår planering. Vi ska besöka Åkerby Herrgård utanför Nora. Nora är ju så fint på försommaren/sommaren, så det är kul! I så fall blir det i Nora Kyrka om vi väljer den lokalen.

Det låter dyrt med herrgård, men faktum är att de har ingen verksamhet i själva herrgården, utan i så fall är festen och middagen i ett hus bredvid. Det är ett budgetalternativ på herrgård kan man säga. Ett kuvert kostar 900 kronor, och då ingår tre-rätters, dukning, städ, dryck, tårta och fest. Så om man jämför är det asbilligt, men ändå för dyrt om vi nu vill bjuda de vi vill bjuda. Men de har sagt när vi hörde av oss att de gärna anpassar sig efter varje brudpars budget. Dessutom har de även buffé, det är ju billigare per person. Så vi ska dit och höra oss för åtminstone. 

Det vore perfekt om det gick att ha en bra middag för max 40.000 för 70 personer. Vi får se vad de säger! Varken jag eller Jannis vill bjuda på kallskuret eller så, utan vi vill ju ha varm mat och gärna olika sorter om inte det går med tre-rätters. En medelhavsbuffé med en del svenska rätter. 

Vi får se. Men det som är lite avskräckande är att de har blandat betyg. När man läser olika omdömen på olika sidor är en del besvikna på boende. Att man inte bor i herrgården. Men det kvittar ju oss. Men vi får hoppas att maten är bra. Det vore hemskt om vi hade bröllopsfest och så är maten katastrof...

Sen har vi även bslutat vilka vi vill ha till tärnor och marsalkar, och toastmaster/toastmadame. Vi har frågat vår toastmadame och hon blev så glad! Vi vet att hon kommer göra ett kanonjobb! Ska bara fråga vår tilltänkta toastmaster också. De känner varande bra, ingen är blyg och har många kontakter och är sociala. De kommer göra ett superjobb!

Vi ska ha två marsalkar, de är klara men inte tillfrågade. En tärna är klar men inte tillfrågad. Min andra tärna funderar jag på fortfarande. Vi vill inte fråga vem som helst heller. Vi vill att bröllopsföljet ska ha sina uppgifter att göra. De ska inte bara stå bredvid i kyrkan och kosta extra pengar i form av kläder. De ska vara där och stötta i planeringen och finnas där liksom. De ska få varsina uppdrag och hjälpa till om det behövs. 

Vad vi längtar. Det är länge kvar, men alla vet ju att tiden den går fort!

POSTAT 2018-06-07 08:23:31

Om bröllop och äktenskapet efteråt

När vi berättade för ett par vänner om vårt bröllop, så diskuteade vi lite det här med bröllop och äktenskap. De sa att de inte vill gifta sig, för det är så mycket fokus på själva bröllopet och festen när det som är det viktiga, det vill säga livet efter med äktenskap, kom i andra hand.

Jag har funderat på det där. Ja, vi vill ha ett fint bröllop med en jättefest efteråt. Med mat och musik, gärna mycket gäster om vi kan. Jag vill vara fin och vara en prinsessa för en dag. Men anledningen till att vi vill ha ett bröllop är ju för att fira att vi vill leva med varandra.

Vi lever redan med varandra och delar allt. Vi har en underbar dotter tillsammans och fler barn vill vi ha. Vi vet att vi kommer bli gamla tillsammans. Vi lever redan som ett gift par. Vi känner att vi vill ha ett äktenskap just för det juridiska i det hela, speciellt då vi har vår dotter tillsammans. Det är ändå väldigt stort. Vi ser det som en sak som vi vill dela med dem vi tycker bäst om. Vi vill fira det. Det är en gång i livet, det är inte som en födelsedag liksom. Därför vill vi ha ett bröllop. Inte bara för bröllopet i sig, vi vill välja varandra för livet, lova varandra att ta hand om varandra och älska varandra med våra vänner och familjer omkring oss. Vi gör det här en gång i livet och vill fira det med en dunderfest. 

Bara för att man har ett bröllop, förhoppningsvis blir vårt bröllop så stort som vivill ha det, så betyder inte det att vi inte tänker på äktenskapet. Det är precis det vi gör. Jag längtar efter att få bli Jannis fru. Att det är han och jag, även juridiskt. Att vi lever livet ut med den tryggheten. Att vi blir en familj på riktigt liksom. Med samma namn och med samma rättigheter och tryggheter om något skulle hända. Jag vill visa världen att han är min, och jag vill att de som betyder mest ska vara med och fira den dagen det går i hamn. Det är en stor dag för oss. Alla har sin syn, och det här är vad vi känner :) 

POSTAT 2018-06-04 09:57:24

Tur ändå

Det är inte lätt att veta hur man vill ha det. Kunde vi drömma så skulle vi ha på en fin gård med mat och allt - varken vi eller våra föräldrar ska stå och koka kaffe eller städa efteråt. Så vill vi ju ha det ändå, oavsett budget. Men blir det i en lokal med catering så måste vi hitta folk som kan bistå med sånt. Vi har hittat nån catering som har som tjänst att även servera och diska. Det vore fantastiskt!

 

Men vi har ändå väldigt tur på andra grejer. I och med att vi håller på med lokalteater och annat så har vi många kontakter. Vi känner en make-up artist, vi känner musiker (även om vi nog vill ha några andra som band, våra vänner vill vi ska vara där i egenskap av gäster), Jannis har bekanta som är kockar och äger restauranger. En är jägare och har redan erbjudit sig att sponsra med kött! Typ vildsvin, det vore häftigt. Jannis, ja, han äger ett tryckeri och jobbar med grafisk design. Han kommer stå för alla trycksaker. Han känner dessutom flera duktiga fotografer som vi kan få kompispris på (hoppas vi!). Så vi har iaf tur när det kommer till kontakter...

Men det är inte lätt att hitta en bra lokal/restaurang i Värmland inte. Som inte helst kostar multum. Men ändå har bra service och mat.  Hojta om nån vet nåt! Kristinehamn, Karlskoga och Karlstad med omnejd!

Dessutom, är det verkligen billigare med lokal med catering och inköp av dekoration och alkohol, eller blir det ungefär lika mycket som en restaurang/gård där allt ingår (inkl städ)? 

POSTAT 2018-06-01 07:16:11

Save the date

Vi vet att det är tidigt, men samtidigt så har vi haft för avtanke att gifta oss både 2016 och 2017, men det blev inte så av olika anledningar. Jobb, brist på jobb och barn och annat kom emellan. 

Så vi beslutade oss för ett datum, ett som är två år fram. Vi vill gärna gifta oss under pingst då det är som vackrast i Sverige med allt som växer ute. Det är oftast vackert och varmt väder (hoppas vi...). Att det ligger två år fram har sina anledningar. Hade det varit ett år framåt så hade vi varit tvungna att boka allt nu - men vi har ingen budget än och vet inte ens vad vi ska boka! Det vi gör nu är att börja spara pengar. Vi har redan börjat reka ställen att ha festen på, ska vi ha restaurang eller lokal med catering? Vi har gjort upp tre olika gästlistor - en budget, en mellan och en dröm. Ingen är omöjlig att genomföra. Så i maj nästa år vet vi vad vi har att röra oss med, vi har kollat upp bästa alternativ för fest och då är det bara att boka! Vi vet att vi vill ha kyrkbröllop, men kyrkan anpassar vi efter beroende på var vi har festen. Det kommer  nog bli bra det här :)

Min sambo har gjort ett emblem som vi ska ha på våra trycksaker. Vi ska ha ett grekiskt/medelhavstema, därav färger och detaljer. Vi la ut den på våra sociala medier redan nu för att visa våra familjer och vänner att de ska veta - save the date :)

 

POSTAT 2018-05-29 13:25:29

Äntligen!

Efter snart 3 år sen frieriet så har vi äntligen bestämt datum! Vi hade egentligen tänkt gifta oss tidigare, men ibland kommer livet emellan. Men nu är datumet bestämt, den 30 maj 2020 blir vi man och fru <3

Vilka är vi? Jag heter Emma, är 31 år. Min sambo och fästman Jannis är 37. Vi bor i Värmland. Vi träffades för 4 år sen. 

Jag hade nyss kommit tillbaka hem efter att i flera år ha bott i Göteborg. Jag tog upp mitt teaterintresse igen efter sju år, och skulle spela med i sommarteatern i Kristinehamn. På en av de sista repdagarna innan premiären skulle det komma en annan medlem i teaterföreningen och ta kort för att göra programblad. Gissa vem det var om inte Jannis. Jag visste vem han var (lite lokalkändis pga teatern i stan). Jag fick lite fjärilar i magen direkt. Jag visste att han var talangfull och kreativ, dessutom karismatisk och trevlig. Inga dåliga egenskaper direkt. Tyckte han var snygg också Wink Just den dagen hände inget. Har fått veta i efterhand att han sneglade på mig också, jag var ju en ny tjej som han tydligen tyckte var väldigt fin.

Nåja, sen kom premiären, och vi möttes på festen efteråt. Just då stannade det vid prat, han skulle åka till Rhodos till sin sjuka pappa (Jannis har rötter därifrån, därav namnet på bloggen), och jag var lite för full.

Nån vecka senare skulle vi i teatergänget ses och hitta på nåt kul. Jag hade inte släppt Jannis riktigt. Jag visste att han förmodligen var kvar i Grekland, men jag hörde av mig till honom på messenger och frågade om han ville komma till träffen med teatergänget. Nä, han var ju kvar såklart på Rhodos. Men där tog kontakten vid. Efter nån timmes chatt så bröts det. Sen på kvällen hörde han av sig. Hans pappa hade gått bort. Jag fanns där som en tröstande kompis. Och det växte och växte. Några veckor senare hade vi chattat över 7000 meddelanden, pratat flera timmar på telefonen. Jag mötte honom på tågstationen när han kom hem. 

Sen den dagen är det vi. Och vi visste att vi kommer bli gamla tillsammans.

Ett år senare var jag med ner till Rhodos. Den näst sista kvällen drog han mig uppför ett berg, det var 40 grader varmt. Jag gnällde och klagade. Fy, vad det var varmt, jobbigt och jag ville hellre gå och äta nånstans. Men Jannis är känd för sitt tålamod (tur för mig) och vi gick. Det var så vackert, vi satt på en bänk med hela Medelhavet framför oss. Solen gick ner och den brann och såg ut som en stor apelsin som försvann bakom havet. Då gick han ner på knä och friade. Självklart sa jag "ja"! 

2017 kom vår efterlängtade dotter Matilda till oss. Hon är den finaste och goaste ungen jag vet!

Och nu ska vi äntligen gifta oss, två år bort, men det går fort!

Vi vet inte riktigt än hur bröllopet kommer se ut, men vi vet gästlistan till 95 %, vi vet temat och vi vet att det blir kyrkbröllop, vi vet vilka tärnorna och marsalkarna är, vi vet vilka sånger vi vill ha. Det blir ett svenskt bröllop i Värmland, maten kommer vara grekisk och färgerna blå, turkos, vit och silver (medelhavet och snäckor typ.). Det kommer bli helt fantasktiskt!