BröllopsGuiden

BrudensBlogg

« Juni 2023 »
TI ON TO FR
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

POSTAT 2019-03-24 21:15:19

He´s a keeper...

Det börjar dra ihop sig och jag som alltid brukar vara ute i sista sekunden verkar för en gång skull på minst 20 år inte känna någon stress inför deadline. Det får bli som det blir och i slutet på dagen hoppas jag att det blir en minnesvärd dag för mig och alla som närvara på bröllopet. 
De senaste veckorna har jag haft fullt upp med att besöka en kostymör som sytt och designat kläder åt många av Sveriges artister. Jag blev tipsad om honom och tänkte att jag ska se vad han ger mig för feeling då jag nämner mina önskemål vad gäller bröllopsklänningen. Han förstod precis vad jag ville ha och efter att jag fått några ändringar gjorda efter första provningen så blev jag mer än nöjd. He´s a keeper. På fredag ska jag prova klänningen ytterligare en gång då han gjort flera justeringar. Jag är så exalterad. 
 
 

 

I förra veckan var vi på Skansen igen för att hitta bra platser till bröllopsfotograferingen. Med oss hade vi vår bröllopsfotograf Hashmat från Popalproductions. En superglad och trevlig kille som jobbar för SVT i vanliga fall. Ingenting är omöjligt enligt honom så även han är en keeper. Vi hittade riktiga bra ställen och nu är det upp till mig att hitta referensbilder och videor för vilken stil jag vill ha på bröllopsfilmen och fotografierna. 
 
 
 

Vi har varit i kontakt med konditoriet som ska baka våran bröllopstårta. Första provsmakningen gick sådär. Tårtan var god, men utseendemässigt var det inte riktigt det vi efterfrågat. Imorgon ska vi få provsmaka den igen. Tårtan kan göras på många olika sätt beroende på bagare och vi hoppas att vi denna gång lyckas få vad vi önskar. I Skansens bröllopspaket som vi har ingår bröllopstårta, men det är Skansen val av konditori som vi måste göra vår beställning av tårtan. Jag hoppas verkligen bagaren får till det så även han blir en keeper.
 
 
 
 
Idag beställde vi i en egen caketopper, bröllopsparet på tårtan. Den var den finaste vi kunde hitta och tyvärr bland de dyrare. 499kr kostade den! Det är ju lika mycket som en hel tårta för bövelen. Dock kommer jag ha den i bokhyllan tills jag dör, så då kan den lika gärna ha kostat en slant. Alltså caketoppern och inte tårtan...
POSTAT 2019-02-02 20:00:09

Jakten på klänningen...

De senaste veckorna har jag varit runt i butiker och provat bröllopsklänningar. Tack vare att min f d superslimmade kropp inte längre är som den en gång var, så har jag insett att den typ av klänning jag egentligen skulle velat ha på mitt bröllop inte passar mig i dagsläget. Jag har kompromissat en hel del vill jag lova. Hejdå supersexy! Hej nunna...
Överallt får man höra att man måste vara ute i god tid för att köpa klänning, men jag har aldrig riktigt förstått varför, fram tills nu. Nästan alla klänningar som hänger i butikerna är provklänningar och den som du sedan vill ha, måttbeställs ifrån Kina. Där har de en ungefärlig leveranstid på minst 12 v. Mitt bröllop är om 7 v. 
Det var ju självaste f*n att det kinesiska nyåret skulle infalla i början på februari vilket innebär att de inte jobbar i minst 14 dagar. Glada kineser som firar nyår är lika med en desperat brud utan klänning.
 
 
Premiäröppning av Bröllopsbruket.
 
Min enda lösning var att hitta en klänning som jag kunde få med mig hem på direkten. Butiken som räddade mig var den nyöppnade bröllopsbutiken, Bröllopsbruket i Sundbyberg. Deras koncept är att de säljer second hand klänningar, vilket gör att priset är mycket lägre än i andra butiker, samtidigt som klänningarna är i superbra skick. Förmodligen bara använda en gång. Jag var på Bröllopsbruket när de hade premiär, men tyvärr hittade jag inget då. Jag chansade med att komma tillbaka 2 veckor senare och hittade två klänningar som föll mig i smaken. Som tur var hade jag 3 dagars öppet köp och kunde prova hemma utan stress en dag. Jag insåg dock att den klänningen som var mest elegant inte riktigt var jag. Elegant är inte ett ord man använder för att beskriva mig eller något av mina plagg i garderoben. Det fick bli klänningen som kändes lite mer ungdomlig och hade potential att kunna göras om till så nära det jag önskar mig. 
 
Detta är ett urval av alla klänninar jag provade i olika butiker. Oavsett klänning, behöver jag göra en hel del justeringar som t ex sy in vid midjan. Jag är en stl 40 uppptill pga mina breda axlar, men en stl 38 nedtill.
 
Nästa steg var att hitta en skräddare/sömmerska som kunde uppfylla mina önskningar. På rekommendationer hittade jag en sömmerska i Sundbyberg som förstod precis vad jag ville ha och kom med flertalet förslag på hur man kunde göra. Det kändes jättebra när jag gick därifrån och bestämde mig för att det är hon som ska få hedersuppdraget.
Jag hade dagen efter sömmerskan, redan bokat in mig på en tid hos en skräddare sen länge och tänkte att jag skulle gå dit och höra om han hade några andra idéer. Denna man nämnde flertalet gånger att han var designer, men några förslag kunde han inte komma med. Han nålade in mig ordentligt i klänningen utan att egentligen veta vad tusan han höll på med kändes det som. Han verkade inte förstå vad jag ville ha och jag förstod verkligen inte vad han menade. Han sa ja, ja hela tiden och nickade samtidigt som han kliade sig i huvudet. Jag var inte sen med att fråga: Förstår du hur jag menar? Kan du förklara hur jag vill ha klänningen? Hans monotona svar var såklart: Ja, ja, jag är designer. 
Efter ett tag försvann han in i ett rum och kom tillbaka med en sax i högsta hugg och skulle väl börja klippa i klänningen eller hugga ihjäl mig. Jag var snabb med att säga att jag nog ska hem och fundera på vad jag vill göra med klänning, fast jag hela tiden visste vad jag ville och försökte förmedla det till honom. Han sista ord var att den var fin som den var och man behövde inte ändra på den. Det kändes som om jag var med i dolda kameran, för de 5 justeringarna jag behöver göra på klänningen är nödvändiga för att den ska sitta som en smäck på mig, inte som en säck... 
 
Klänningen är välpaketerad i ett vitt klänningsskydd och utanpå har jag ett barnvagnsskydd för att förhindra slask och regn. Det ser ut som att klänningen väger ton, men det är nog bara jobbigt att köra i snömodden eller så är det min normala kassa hållning.
POSTAT 2019-01-08 18:17:57

Vad är det som egentligen räknas? In- eller utsidan?

Nu i helgen ska jag för första gången prova bröllopsklänningar i butik. Vet jag vad jag vill ha? Nja. Vet jag vad jag inte vill ha? Ja. Tanken är väl att man ska vara som vackrast på sin STORA dag och då gäller det att framhäva det som är värt att framhävas och försöka dölja det som döljas kan. Lite snabbt skissade jag ner hur jag uppfattar mina mindre smickrande attribut. Med en hänförande klänning, bra smink och fotografer som fotar från rätt vinklar blir jag lätt en vacker brud jag med.
Resten av 'så levde de lyckliga i alla sina dagar' förlitar jag mig på att Emil ser till min oemotståndliga insida...
 
 
 
 
Jag köpte en trave med bröllopstidningar i andra hand och hoppades på lite inspiration till bröllopet. Jag hoppades nog lite för mycket för jag antecknade inte ett jota i mitt block. På internet klickar jag upp så många hemsidor att datorn nästan kraschar. Jag har lånat minst 10 böcker på bibliotek, men fortfarande inte en tillstymmelse till inspiration. 
Det blir farligt när jag ska släppa lös fantasin för det kan bli hur galet som helst. Jag tänkte t ex ha en brudklädd badanka på bröllopstårtan som skulle symbolisera mig. Ett av mina första val till bröllopsklänning var en lysande LED klänning som påminner om Askungens balklänning. Om jag fick bestämma helt så skulle det vara ett alkoholfritt bröllop. Jag skulle även bara använda plastblommor för jag tycker synd om de riktiga blommorna som får sätta livet till. Nu är vi dock två som ska vara överens om vad som ska vara och icke vara på bröllopet. Tur är väl kanske det...
 
 
 
Inbjudningskorten är klara och utskickade. Jag gillar verkligen utsidan och Emils idé med QR-kod.
 
 
 
För några dagar sen provade jag att baka den typ av bröllopstårta vi vill ha. Jag vet inte om den är så vanlig på bröllop, men jag gillar verkligen utseendet på den. Vad gäller smaken så har jag bara hört att den smakar smaskens.
Tårtan har alltså både en bra ut-och insida...  Den jag bakade smakade dock blääskens. Kanske beror på att jag använde mig av en kakmix i påse där jag skulle tillföra ägg, vatten och olja. Än så länge har jag inte smakat den riktiga varan, utan bara en julig variant som innehöll pepparkaksdeg. Den smakade inte heller så gott. Jag ska försöka baka tårtan från grunden och sen även leta rätt på konditorin som har den.
Vad det är för tårta avslöjas först på bröllopet...
 
POSTAT 2018-12-26 22:03:13

När? Är du seriös eller?! Jag kommer inte hinna...

En dag i somras frågade jag Emil om han hade något önskemål på när vi skulle gifta oss och svaret blev nästa höst.
Jag fick panik: ' Är du seriös eller?! Jag kommer ju inte hinna planera ett s***. Jag har ju amningshjärna och kommer inte ihåg någonting eller kan tänka klart. HUUUUR ska jag kunna planera ett bröllop?! För inte f** kommer du kunna planera det. Nää, det får bli först nästnästa år eller nåt. Jag pallar inte att stressa. Varför har du så j**** bråttom med att gifta dig? Varför på hösten? Va f** jag kommer ju få magsår av all stress. Jag pallar inte. Jag kommer inte hinna...' 
( Juggen i mig, med hett temperament, låter oftast värre än vad jag egentligen menar. ) 
 
 
Mundiarréen fortsatte i någon minut tills jag desperat utbrast: 'Vi MÅSTE gifta oss på våren!! Det MÅSTE bli senast april!' Stackars Emil fattade ingenting: 'Du sa ju precis att du inte kommer hinna till hösten, så varifrån kommer april in i bilden helt plötsligt?'
 
 
Här är det tvära kast ska ni veta. Jag kom nämligen på att jag nästa höst inte skulle vilja stå som brud om nu chansen fanns att jag skulle vara höggravid, med foglossning, andfåddhet och svettningar som inte är av denna värld. 
Bättre att genomföra bröllopet när jag fortfarande är vid god vigör. Jag har sen i februari gått ner 18 kg (av mina ca 28 gravidkilon) utan att vare sig träna eller aktivt banta. Jag är uppriktigt tacksam över allt extra pluffs och former som jag fått. Dock vet jag inte om jag kommer att fortsätta gå ner i vikt och det gör att jag har lite svårt att bestämma mig för bröllopsklänning just pga av det. Förra året var jag en stl 36-38 och nu är jag minst stl 42-44. 
 
 
 
Bröllopsplaneringen går rätt bra och jag är säker på att jag kommer hinna...
 • Lokalen är bokad
 • Ring har jag på fingret. Emils ska köpas.
 • Inbjudningskorten är färdiga och ska postas i nästa vecka
 • Hår och makeup behöver spikas, (alltså person och datum) inte på mig
 • Maten på bröllopet ska bestämmas i januari när vi går på matprovning
 • Bröllopstårtan är nästan bestämd
 • Bröllopsklänning-ar ska jag börja med att prova i januari
 • Bröllopsfotograf är bokad
 • Underhållning till bröllopsfesten har jag smått börjat med
 • Dekoration är halvt bestämt och det är mest Emils ansvarsområde
 • Budget är inte satt, men så billigt som möjligt fast det får ändå kosta om det är något vi verkligen vill ha
Lokalen vi valde blev Gustavianska våningen på Skansen. Den är lagom stor för vårt lilla bröllop på ca 40 personer. Den låga budgeten som vi egentligen inte satt, sprack i o m val av lokalen. När man hamnar i sådana lägen så får man tänka på att man förhoppningsvis bara gifter sig en gång i livet och då kan man faktiskt få sätta sprätt på kapitalet. Fast bara på några få saker. Vi valde ett LYX-paket där trerätters, tårta, alkohol och personal ingår.
 
Vårat första val av lokal var egentligen en beachvolleyhall med sand och tropisk värme. Där skulle vi ha ett beachbröllop. Tanken var att vi skulle lura våra gäster med att vi skulle gifta oss utomlands på en tropisk destination. De skulle bli upplockade av en chartrad buss där en flygplats skulle stå på skylten och efter några minuters körning skulle de vara framme i lokalen. Idén var superkul, men ju mer vi funderade på alla tänkbara scenarion där exemplevis några gäster kanske skulle bli riktigt besvikna på en utebliven gratissemester över en kväll, så lät vi bli. 
 
Skansen blir precis lagom. Det finns inte utrymme för besvikelse. 
 
När jag senast var på Skansen provade jag en eventuell bröllopsklänning. Denna blir The One om jag inte hinner...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
,  
POSTAT 2018-12-16 22:46:15

Jag sa JA! till en player...

 
Varje gång Emil gick ner på knä...
för att knyta skorna sa jag skämtsamt: 'Jag svarar JA'! ( som om han hade friat)
Det höll på så i ett par månader. Emil använder sina skor varje dag så man kan nog lista ut med lilltån att mitt skämtande blev lite tjatigt till slut.
 
Jag är ingen som längtat efter att gifta mig. Något som jag funderat många gånger på är dock vilken typ av man/livspartner som jag skulle vilja ha vid min sida. Lång, rolig, snäll, snygg, omtänksam, kärleksfull och barnkär stod högst upp på listan. Många var de grodor, skräcködlor och allehanda kräk den här prinsessan pussade innan hon till slut hittade rätt.
En player blev det. 
En sån som jag egentligen aldrig skulle kunna dejta, men han uppfyllde toppkraven på min lista. Många andra fina kvaliteter hade han också som jag såg som bonus, men också några mindre smickrande som man får leva med. Å andra sidan får han leva med mina brister också.
Jämställt ska det vara.
 
 
Som i en dimma minns jag vagt Valborgsmässoafton, då Emil kom hem efter jobbet och traskade in i vardagsrummet där jag satt. Han gick ner på knä och började mumla något nervöst samtidigt som han plockade fram en vit ask med en ring i. Jag fattade först ingenting och sen brast jag ut i skratt. Jag skrattade av glädje och chock. 
Jag sa JA!
Emils version: När han kom in i vardagsrummet var han väldigt nervös. Han gick ner på knä med asken i handen och sa: 'Låt oss få den första delen avklarad'. Han hann inte säga mer för jag halvskrek redan JA! Då satte han sig bredvid mig i soffan och jag var direkt på honom med tillrättavisning: ' Men du måste ju ställa frågan ordentligt'.
 
Ringen var en alldeles för stor lånering från en guldbutik. Körsbärsträden hade blommat i Kungsträdgården så vi valde att gå dit för romantikens skull och sedan blev det middag.
 
 
 
Vad har jag emot players egentligen? Jo, det är ju som så att jag inte gillar hans 'hobby' som tar upp hans tid och energi. Det är en helt främmande värld för mig. Han har ett band till de andra som jag aldrig kommer att kunna matcha.  Hur orkar de? Hur kan han ens se mig i ögonen efteråt? Jag blir nästan illamående direkt när jag ser hur han håller på... Players, kan ni inte hitta på något roligare än att frenetiskt trycka på mus och knappar i timtal när ni spelar dataspel? 
 
Eller vänta, de kanske kallas för gamers och inte players.
Jag sa JA! till en gamer...