BröllopsGuiden

livsstil blogg

SENASTE 10 INLÄGGEN
» För- & nackdelar med velvet bralette
« December 2023 »
TI ON TO FR
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

POSTAT 2022-05-28 14:31:25

För- & nackdelar med velvet bralette

Bh vs bralette? I modevärlden har den frågan blivit alltmer aktuell och oavsett vilken skara anhängare du tillhör har du säkert inte missat snacket. Från att ha varit en doldis på underklädeshyllan har den bekväma braletten alltmer klivit fram i rampljuset. Den senaste stjärnan på bh-himlen är velvet bralette, det vill säga sammets-braletten.

En mer traditionell bh är gjord för att bära under dina kläder. Helst vill du inte att den ska vare sig kännas eller synas. Bh:n ska hålla brösten på plats, lyfta dem eller förminska dem beroende på din look och stil. En bralette däremot, och velvet bralette i synnerhet, kan du gärna bära mer eller mindre synligt.

Skillnaden mellan en bh & en bralette

Bh, som står för bysthållare, användes redan på antiken av kvinnor som snörade sina bröst för att ge stadga vid träning. Fransyskan Herminie Cadolle 1889 anses ha uppfunnit den moderna bh:n som hon kallade för le bien-être, välgöraren. Det är väl ett namn vi kan hålla med om? År 1922 skapade Ida Rosenthal den första bh:n med kupor och hennes kupstorlekar används än idag.

En bralette är en korsning mellan den traditionella bh:n och en crop top. Den är oftast ovadderad och saknar bygel och knäppning vilket gör den extra bekväm. Där bh:ns underband oftast slutar precis under brösten har braletten ett bredare band som snarare liknar en topp än underkläder. För dig som känner dig bekväm kan braletten stylas som en crop top.

Bäst stöd för dina bröst

Oavsett om du föredrar en bh eller bralette så är grunden den samma och det finns två saker som du ska tänka på när du provar ut rätt modell och storlek. Det första är underbandet. En vanlig myt är att ju bredare underband desto bättre support. Det viktiga är istället att bandet smiter åt utan att strama och att det har en bra elasticitet.

Det andra som är viktigt att tänka på när du väljer bh är axelbanden. Här ska du komma ihåg att axelbandens funktion är att hålla kuporna på plats, inte att bära upp brösten. Välj axelband som sitter skönt och inte skär in i axlarna och som passar den outfit de är tänkta för.

För- & nackdelar med bralette

Den absolut största fördelen med en bralette är givetvis bekvämligheten. De är mjuka, lätta och saknar byglar och knäppningar som annars kan skava. Precis som en vanlig bh finns de i alla möjliga färger och material från sportiga till sexiga och det är därför lätt att hitta rätt för din stil. En snygg bralette kan du gärna låta synas under dina kläder.

Mindre bröst tenderar behöva mindre stöd och kanske är det därför braletten är som mest populär bland de minsta kupstorlekarna. Om du har större och hängigare bröst kan du uppleva att du får kämpa lite med att få en bralette på plats. Men deppa inte! Det finns modeller som är gjorda för större storlekar också.

Velvet bralette

Kanske tänker du sexigt och spets när du hör ordet bralette. Och visst, det stämmer! Många braletter är tillverkade i skir och vacker spets. Men det finns också andra material och stilar, som de lite sportigare och mer vardagliga i jersey. Den allra senaste trenden som syns överallt just nu är velvet bralette.

Styla med bralette

Eftersom braletten är en hybrid mellan en bh och en crop top är det snyggt om du låter den synas. Styla den med en lätt genomskinlig blus eller en djup urringning. För dig som inte behöver extra mycket stöd fungerar braletten alldeles utmärkt som sport-bh. Exempelvis är en bralette i jerseytyg läcker tillsammans med ett par träningstights.

Traditionell bh

Så när ska du hellre välja en traditionell bh? Svaret är att det beror på din egen personliga smak. Det viktigaste är att du väljer en bh i rätt storlek som passar din livsstil och style. Du har säkert flera sorters underkläder för diverse olika tillfällen och huvudsaken är att du känner dig bekväm.

En bh som många av oss har svårt att klara oss utan är den klassiska sport-bh:n. För lite tuffare aktiviteter behöver brösten mer support. När du springer eller hoppar kan det göra rejält ont om brösten inte hålls på plats eller något skaver och det stödet är det bara en bra sport-bh som kan ge.

Velvet bralette - sommarens trend

Den hetaste trenden just nu är velvet. Sammet är både mjukt och bekvämt och lyxigt och sexigt på samma gång så om du vill använda din bralette som en topp är det ett bra alternativ till spets eftersom du kommer att känna dig lite mera klädd. Sammanfattningsvis: om du inte hakat på bralette-hypen än hoppas jag att du är redo för den nu.