Underkläder för brud - en behåguide till bröllopet
Brudklänningen är redan vald, en skir dröm i vitaste vitt. Drömmen fortsätter med romantiska spetsar på underkläderna. Men – de lyser ju igenom det tunna klänningstyget. Vad ska man egentligen tänka på när man väljer brudunderkläder?
Här är checklistan som underlättar dina inköp:
Tänk på brudunderkläderna redan när du börjar planera brudklänningen, annars kan du bli besviken. Har du till exempel en klänning i mycket tunt tyg är det till exempel bara hudfärgade underkläder utan spetsar som gäller.
Har du redan valt klänning – ta med den när du ska prova underkläder.
Klänningsmodell och tyg är avgörande för ditt val. Det är alltid enklare om klänningstyget är kraftigt och modellen är med ärm eller åtminstone har breda axelband. En tvådelad klänning med liv är inte lika krävande – i livet finns ju oftast en inbyggd korsett.
Till en axelbandslös klänning, eller en med tunna axelband, kan man använda en bustier, d.v.s. ett långt behåliv. Den är nätt men har skenor och ger således ett bra stöd. Men tänk på att skenor kan lysa igenom ett tunt tyg.
Har du liten byst kan du använda en behå utan band eller en med s.k. spagettiband. Däremot är det svårt att lyfta en tung byst med en behå utan ordentliga axelband.
Till en klänning med djup rygg finns det behåmodeller med låg rygg, men de ”kräver” en mindre byst.
Till en klänning med rak ringning passar en balconette bäst, eftersom den enbart lyfter upp bysten, inte trycker ihop den.
Till en klänning med V-ringning passar det bäst med en behå som är likadan.
Underkläder som går ton-i-ton med klänning, skor och strumpor är alltid fint.
Välj en butik med kunnig och hjälpsam personal.
Så hittar du rätt behå
Välj inte storlek av gammal vana. Prova istället! Många kvinnor går omkring med fel storlek bara för att de aldrig tar sig tid. När man väl bestämt sig för behåmodell gäller det att hitta rätt storlek. Och det finns många att välja bland – det kan finnas 32 olika storlekar för en enda behå-modell. Så många blir det när alla kupstorlekar ska kombineras med olika ryggvidder.
01. Ju större byst man har, desto viktigare blir det med en stadig behå, annars kan det bli konstig hållning på ryggen. Brösten ska inte hänga på axlarna utan lyftas upp av kuporna.
02. Prova med kläder utanpå, då är det lättare att se om behån sitter snyggt.
03. Använd måttbandet för att mäta omkretsen under bysten. Utgå sedan från det måttet och prova dig fram till en kupstorlek som passar. Det går inte att göra tvärtom – samma kupstorlek är olika stor vid olika omkrets.
Om omkretsen är för stor glider behån upp i ryggen. Är den för liten skär den in. Den sitter bäst om du får in ett finger under resåren.
04. Böj dig fram och ”häll” brösten i behån när du sätter på den. Då sitter den bäst.
05. Om axelbanden skär in kan det vara bra att byta till en behå med bygel som avlastar axlarna. Bredare axelband hjälper också.
Lilla behå-skolan
BALCONETTE
Bygelbehå med ¾ kupa. Passar bäst till en klänning med rak urringning eftersom den lyfter upp bysten utan att trycka ihop den.
BODY
Bra till en rak, slät klänning eftersom den inte har några kanter som kan lysa igenom.
BUSTIER
Långt behåliv (går till midjan) med skenor. Stödjer och lyfter på samma gång som en korsett men utan strumpeband.
BYGEL-BEHÅ
Har metallskenor under bysten för att stödja och lyfta bysten. Den avlastar belastningen på din rygg med 50%.
MINIMIZER
Behån trycker ut bysten i en större och plattare form. Kan förminska bysten en hel storlek.
MAXIMIZER
Ordentligt vadderad behå som ger en förstorande effekt.
PUSH-UP
Vadderad behå som trycker upp och ger en djup klyfta.
STRAPLESS
Behå utan axelband. Ett måste för en axelbandslös klänning.
TORSOLETTE
Korsettliv med strumpebandshållare. Stödjer och lyfter. Längre än en bustier, täcker hela magen, och ofta med mer spets.
T-SHIRTBEHÅ
Behå med släta kupor. Inga sömmar syns under tajta kläder.