Logo

Mode & Styling

Bind egen bukett

Bind din egen brudbukett

De allra flesta väljer att anlita en florist när det är dags att välja brudbukett. Många av de brudbuketter vi ser är ofta rena konstverken och det är år av yrkeskunnande som ligger bakom dessa skapelser. Men om du kan tänka dig en enklare brudbukett är det inte omöjligt att själv binda den. Tålamod och tid är det som krävs. Det viktiga är att du ger dig tid att träna innan du ska göra den riktiga brudbuketten. Använd då helst den typ av blommor du tänkt till din brudbukett.Klicka på småbilderna nedan för beskrivning och större format
Ju större brudbukett du gör desto svårare blir det. Därför är en rund och liten modell bäst för nybörjare. Den klassiska, runda brudbuketten som vi visar på denna sida är ca 25 cm i diameter, och blommorna kostar ca 465 kr i butik.

Nedan visar vi, steg-för-steg, hur du gör din egen brudbukett!

Brudbukett, steg 1Brudbukett, steg 2Brudbukett, steg 3Brudbukett, steg 4Brudbukett, steg 5Brudbukett, steg 6
Det här behöver du till brudbuketten:

Pittosporumkvistar

Ca 15 st Ruby Red rosor

Brudslöja

Tygband i guldfärg

Vita vaxblommor

Glaspärlor på pinne

...och bastband.
Så håller du brudbuketten fräsch hela dagen:

Transportera brudbuketten i en vas eller med stjälkarna inlindade i blött hushålls-papper och en plastpåse runt.
Duscha buketten med en blomspruta.
Då tillfälle ges ställ den i en vas med ljummet vatten. Men glöm inte att torka av vattnet från stjälkarna då du ska använda buketten.
Om du gör buketten dagen innan se då till att förvara den svalt.


Blommor som är enkla att använda till brudbukett är t.ex. ros, ranunkel och liljekonvalj. Undvik tunna och skira blommor.
Kanske väljer du ändå att anlita en florist till den brudbukett som är av de blommor som får den största uppmärksamheten. Men du kan med fördel använda den teknik vi visar på denna sida till att själva binda små buketter till dina brudnäbbar och tärnor, eller varför inte till bordsdekorationer.
För dig som är ute i god tid och vill lära dig mer så arrangerar bland annat studieförbunden kurser i blomster-arrangemang och brudbukett-binderi.