Logo

Mode & Styling

Brudklänningar i stora strl

Brudklänningar i stora storlekar

Vårt råd: Strunta i vad som var så himla snyggt på andra och utgå bara från dig själv och din kropp när du väljer brudklänning. Och knepet är att inte försöka klä dig smal - klä dig proportionerligt! Många kvinnor som har stor storlek drar sig för att bära figursytt, fast det i själva verket ofta är det bästa för att framhäva kurvorna och skapa snygga proportioner. Valet faller också ofta på enkla, raka klänningsmodeller, trots att en fyllig figur ofta kan bära upp assymmetriska och dramatiska skärningar bättre än en smal och rak. Det handlar bara om att våga!

Skapa balans

Med en större kropp kan du ta ut svängarna och jobba med volym i tyger och accessoarer utan att se ut som att du drunknat i en gräddtårta… Volanger och draperingar på rätt ställen, en kurvig siluett och dramatiska former är ursnyggt, sensuellt och elegant. Är du större upptill, balansera upp det med en vid kjol, eller en snävare med volanger av tyll eller annat luftigt tyg. Har du breda höfter och mage, välj ett draperat plagg, kanske med båtringning som markerar axlar, byst och nyckelben. V-ringning är också alltid snyggt på den som har former. Det handlar alltså inte om att dölja, utan om att skapa proportioner.

Satsa på mjukhet

När det gäller frisyren så är det snyggt att balansera upp breda höfter eller axlar med mycket volym, men gärna med mjuka och böljande former så att du inte ser så hård ut. Satsa på underkläder som är både bekväma och snygga – en stadig behå, spetstrosor med hög midja och strumpebandshållare med sex strumpeband istället för fyra är smickrande, sitter bra och håller dina former på plats.

Välj din personliga stil

Som plus-size-brud kan man få leta lite mer för att hitta det man söker i bröllopsbutikerna, men oftast finns det möjlighet att beställa hem den klänning du vill ha i stor storlek. De flesta butiker kan hjälpa till med ändringar och justeringar om det behövs för att allt ska bli perfekt. Brudkollektionerna brukar numera finnas att få i storlekarna 30-58, även brudklänningsdrottningen Vera Wang har fattat galoppen och lanserat "White", en kollektion otroligt vackra och exklusiva brudklänningar upp till storlek 54. Om du vill ha din egen personliga stil kan du gå till en designer eller skräddare och låta sy upp en romantisk, sexig, vintageinspirerad, klassisk eller bohemisk brudklänning.

Tips till bruden med behag:

- Många kurviga kvinnor får skavsår på låren när de bär stay-ups. Undvik obehag med några droppar silikonolja som stryks ut på huden.

- Dra nytta av dina kurvor och välj en klänning som visar dem, gärna med snörliv eller korsett som skapar en dramatisk siluett. Göm dig inte i för lösa tyger. Var inte blyg, det är din dag!

- Istället för att banta inför bröllopet, se till att må så bra som möjligt inför den stora dagen – umgås med nära och kära, njut av att planera festen, frossa i jordgubbar, låt din tillkommande skämma bort dig. Då kommer du att stråla på er stora dag!

Några märken med stora storlekar:

:: Adrianna Papell
:: Beautiful Brides Plus
:: Essense of Australia
:: Eternity Bride – kollektion "Christina Wu"
:: Ladybird – "Plussize"
:: LouLou – storlek upp till 44
:: Maggie Sottero – stl 30-58
:: Mori Lee – kollektion "Julietta" stl 46-62
:: Pronovias – kollektion "Pronovias Plus"
:: ST. Patrick – kollektion "White One Plus"
:: Veromia – kollektion "Sonsie"
:: Watters – kollektion "Plus Size"
:: White Rose Bridal – kollektion "Graceful"

Exempel på butiker som har provklänningar i större storlekar:

:: Borlänge: hogtidshuset.se
:: Grebbestad: asadesign.se
:: Gävle: pierina.nu
:: Helsingborg: anina.se
:: Jönköping: kristinabrud-fest.se
:: Karlskrona: qarma.se
:: Kungsbacka: svahnsbrollop.com
:: Piteå: cinderellapitea.se
:: Stockholm: brollop.se
:: Stockholm: littlefairies.se