BröllopsGuiden

Att förvara sin brudklänning

När bröllopet är över finns minnena kvar. Och brudklänningen förstås. Har du funderat över hur den ska förvaras? Här får du några råd för att din brudklänning ska vara vacker även om några år.
Innan brudklänningen är köpt har du kanske spenderat mycket tid med att hitta din drömklänning. När det är dags att hänga undan klänningen kan det vara bra att ägna lite tid åt att sköta klänningen så att den behåller sin skönhet så länge som möjligt.

Håll dig till några enkla grundregler:

Behöver brudklänningen tvättas kan du göra det i maskin eller för hand. Visste du att det flesta uthyrare tvättar så? Ett undantag är siden, en sådan klänning bör kemtvättas.
Häng brudklänningen på en klädd galge, gärna en med extra tyg och/eller bomull runt axlarna. En vanlig galge gör att tyget vid axlarna på klänningen brister. Lägg silkepapper som skydd där veck bildas. Då undviker du skrynklor.
Sy gärna i band i klänningens midja som du sedan hänger på galgen. Då blir tyngden bättre fördelad.
Brudklänningen bör förvaras i tyg. Ett gammalt nytvättat påslakan går bra. Plast ska absolut inte användas! Då kan det bli kondens och risken är stor att det blir mögel på klänningen.
Brudklänningen ska inte förvaras i källare där det kan finnas fukt. Det viktiga är att platsen är torr och skyddad. På vinden kan det gå bra.
Det går bra att förvara klänningen liggande. Försök lägga klänningen så slät som möjligt. Vik den på samma sätt som kläderna i en resväska. Lägg skyddande silkepapper mellan vecken.
En antik brudklänning som går i arv kan behöva konserveras. Då sätter man på tyg under klänningen som stöd så att fibrerna inte faller sönder.
Räkna med att brudklänningen gulnar med åren. Det går inte att göra något åt, och det behöver inte vara någon nackdel. I äldre tid var den vita brudklänningen benvit och t ex siden har alltid en dragning åt creme.
Till sist. Det är kanske först efter ett antal år som man upptäcker glädjen med att ha sin brudklänning kvar. Om man sparar sin brudklänning så att den finns kvar i framtiden har man också något att ta fram och visa för barn och barnbarn. För visst är det något speciellt med brudklänningar från förr i tiden?!

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem