Logo

Mode & Styling

Grooming för män

Grooming för män - 7 tips inför bröllopet

Självklart ska även brudgummen, och de manliga gästerna, piffa sig till bröllopsdagen. Här är en steg-för-steg guide och tips på produkter som hjälper dig på vägen.


1. Håret

Klipp dig några dagar innan bröllopet. Du kanske känner för en förändring? Hitta inspiration i tidningar och på Internet och ta gärna med dig en bild på en frisyr du gillar till frisören, eller fråga frisören vilken sorts frisyr som skulle passa dig.

2. Vaxning

Om du har hår på ställen du helst inte vill ska synas på bröllopet kan det vara på plats med en vaxning, antingen på salong eller hemma.

3. Leende

Vissa saker kan du inte rå på under bröllopet men ditt leende hör inte till dem. Var säker på att dina tänder ser fräscha ut på bröllopsfotografierna – du vill inte föreviga guldbruna tandrader. Köp tandkräm med whitening, eller gör en tandblekning på klinik, hemma eller hos tandvården om det behövs tuffare tag.

4. Läppar

Första kyssen som gift par kan inte genomföras med spruckna läppar. Lite läppbalsam samma dag hjälper inte, börja helst en vecka innan så de hinner bli fina och mjuka.

5. Händer

Torra händer med spruckna nagelband – inget din blivande ska behöva se när ni byter ringar med varandra. Använda handkräm flera veckor innan, och på bröllopsdagen gör du rent under naglarna och klipper dem korta.

6. Skägg

Har du tröttnat på att bli förväxlad med jultomten? Så här får du bort skägget med ett bra resultat: Kamma skägget med en fintandad kam och klipp bort så mycket hår som möjligt – detta förenklar rakningen och förhindrar att huden blir irriterad. Massera in lite rakolja (babyolja funkar också) och raka dig sen i duschen eller efteråt eftersom varmvatten öppnar upp porerna. När du rakar dig är det perfekt att använda en rakborste med vilken du lägger på raklöddret i cirkelrörelser! Borsten lyfter upp hårstråna och tar bort gammal hud. Välj gärna ett raklödder som innehåller aloe vera eller vitamin E. Använd sen hellre en fuktighetskräm än en alkoholbaserad aftershave.

7. Trimning

Ansiktshår i all ära, men kanske inte stora buskar som tittar ut genom näsa och öron, eller som hänger över ögonen. Ett lätt sätt att trimma ansiktshåret är att köpa en trimmer för just ögon, öron och näsa. Själva proceduren är snabb och smärtfri jämfört med om du ska använda en pincett! Fortsätt använda trimmern även efter bröllopet för en fortsatt snygg look.

Tips på 8 produkter (med reservation för tillgänglighet i handeln):

- Rakborste i trä, ca 159 kr, thebodyshop.se

- Näs- öron- och ögonbrynstrimmer som är 100% vattentät. Från Philips, ca 295 kr på netonnet.se

- Läppbalsam med ekologiska ingredienser och härlig lakritssmak från Hurraw. Ca 49 kr, jordklok.se

- Ekologiskt raklödder, ”Homme for Mens Shaving Foam”, som även rengör och minimerar hudirritationer. Från Florame, ca 185 kr, florame.se

- ”Kistna Aftershave Balm” med aloe vera, ca 195 kr, thebodyshop.se

- ”Aquapower” är en fuktgivande gel från Biotherm Homme, användas dagligen eller efter rakning. Ca 279 kr, parfymonline.se

- Ekologiska citroner från Sicilien och prebiotiska oligosaccharider skyddar händer och naglar mot bakterier. ”Citrus Limonum Prebiotic Hand Cream” från Ren, ca 295 kr, e-beautyshop.com

- ”Organic Shaving Oil” från Spiezia är alkoholfri med innehåll av jojobaolja. Kan även användas som en återfuktare efter rakningen. Ca 315 kr, hudochkosmetik.se