Logo

Mode & Styling

Make up tips från Max

TEXT ANNA LUNDGREN

Makeupartistens bästa bröllopstips

Max Söderberg som gjort makeupen i boken "Din nya look" är makeupartist och har varit verksam sedan 1982. Han gör även hårstyling och klädstyling.

— Jag tycker det är intressant att variera mig och jobba med olika uppdrag i branschen för att alltid veta vad som är aktuellt och ligger i tiden. Det har blivit många uppdrag för bl.a. tidningar, utbildningar för butikskedjor samt produktutveckling för olika märken under årens lopp, både i Sverige och utomlands, berättar Max. Han har förstås också gjort iordning många brudar och har en hel del goda råd och erfarenheter för att allt ska klaffa på bröllopsdagen, speciellt för dig som tänker lägga din makeup själv.

— Basen är den viktigaste i all makeup, det gäller förstås även på bröllopsdagen. Slarva inte! Utgå ifrån dig själv och din hy när du bestämmer hur pass täckande makeupen ska vara. De flesta behöver inte en täckande bas i hela ansiktet, utan det kanske räcker med en transparent foundation och lite concealer på ojämna ställen. Ju tunnare bas desto bättre håller den. Be att få råd utifrån dina önskemål av säljaren i butiken där du köper dina produkter.

Max menar att när det handlar om att välja foundation är det viktigt att inte testa på handen utan att istället testa på nedre delen av ansiktet ner mot halsen eftersom det annars lätt blir en mörk nyans i ansiktet och en ljusare på halsen som skapar obalans.
Löspuder är viktigt poängterar han, använd alltid det. Då håller makeupen bättre. Avsluta med att spraya på fuktspray så fixeras allt när det torkar.

En vanlig företeelse inför bröllop är att sola intensivt för att vara så brun som möjligt på den stora dagen. Max avråder bestämt från att sola senare än 5 dagar före bröllopet och att sola med måtta eftersom en solbränd hy gör att makeupen sitter sämre och blir blank. Dessutom kan det bli svårare att få makeupen att se naturlig ut.

För att lyckas med ögonmakeupen är bra redskap a och o.
— Använd penslar, ej skumgummi, och ta lite i taget. Dutta försiktigt på i små mängder och sudda ofta. På läpparna är det fint till bröllop med ett färgat läppglans eftersom det blir mjukare än läppstift. En rosig färg på rouget lättar upp intrycket. En ögonmakeup till bröllop måste få ta tid att göra, räkna med ca 45 minuter.

Max använder olika märken i olika prisklasser på makeup-produkterna. Det är inte möjligt att säga att det finns ett visst märke som har det bästa av allt, säger han. Ibland tycker Max att ett billigare märke har en produkt som är den bästa och ibland är det en produkt hos ett lyxigare märke som är bättre. Max utgår ofta från färger och prövar sig fram i det stora utbud som finns på marknaden.

Max Söderberg

    Max tips inför bröllopet:

  • Bry dig inte om trender, känn att du gör dig så vacker som möjligt. Krångla inte till det och håll dig till din egen stil även när du gifter dig.


  • Matcha makeupen med färgskalan på brudbuketten för en så naturlig look som möjligt. Intrycket kan lätt bli ”målat” om makeupens färgton bryter av mot bukettens.


  • Även om man inte brukar sminka sig bör man ändå för balansens skull ha en riktig makeup som brud, gärna naturtrogen, så att det blir en helhet tillsammans med brudklänningen, brudbuketten och övriga accessoarer.


  • Gör man makeupen på salong hos ett proffs är det viktigt att vara mycket tydlig med hur man brukar sminka sig och vad man har för önskemål. Lyssna till proffset som ofta vet vad som fungerar, men säg ifrån om det du absolut inte vill ha så det inte blir några missförstånd!


  • Tänk på att göra brudfrisyren före makeupen om du ska sitta i hårtorken eller använda värmespolar.