BröllopsGuiden
TEXT SARA RÖNNE
Paolo har bl.a. gett ut två träningsböcker.

Träningstips från PAOLO ROBERTO:

En kvart om dagen räcker!

Paolo Roberto är fightern som är flerfaldig mästare i kampsport – och som idag tränar och motiverar andra. Genom träningsböcker, föreläsningar och engagemang i sociala medier får han igång flåset hos många andra. Han vet hur du blir snyggast på bröllopsbilderna!

5 sätt att träna tillsammans

Ta med din partner på ett svettigt träningspass – hemma i vardagsrummet eller på gymmet.
1. Med boken ”Parträna med Paolo Roberto”, ca 160 kr i bokaffären. Boken innehåller åtta program och 60 övningar.
2. Ruffie training är ett ”socialt träningsredskap” med ursprung i kampsport som skapats av Musse Hasselwall och Usama Aziz. Inga redskap behövs! Mer information om Ruffie och vart det körs finns på www.ruffietraining.com
3. Träna med din partner istället för mot – testa ett crossfitpass tillsammans! Det finns särskilda crossfitanläggningar, så kallade boxar, runt om i Sverige. Största samlingsplatsen för crossfit är www.crossfitnordic.se, här finns information om crossfit i olika städer.
4. Många gym erbjuder personlig tränare för par – hör med ett gym nära dig om de har PT Duo. SATS är en av de gymkedjor som börjat med PT för par.
5. Ställ er tillsammans i ledet för militärinspirerad träning. Det blir så mycket enklare att gå upp tidigt om morgnarna om man är två om det. Mer information finns på www.nordicmilitarytraining.se, www.armyfitness.se eller www.militaryfitness.se
När BröllopsGuiden träffar Paolo Roberto har han kört slut på ett gäng starka killar på en gräsmatta i Stockholms City. Utan gymmaskiner eller redskap har de utmanats i både styrka och kondition.
— Jag har alltid förespråkat träning där man använder kroppsvikten som motstånd. Det ger effektiv träning eftersom du involverar både muskler och hjärna, säger Paolo Roberto.
Paolo själv tränar kort och intensivt. 30 minuters löpning på morgonen och en kvarts tuff styrketräning under dagen. Mer än så behövs inte, menar han. Men fokus måste ligga på det högintensiva.
— När du tränar, så träna hårt, uppmanar Paolo. Skulle någon komma på en genväg som funkade, så skulle den personen bli rik.
Paolo är tydlig med sin träningsfilosofi. Han tror inte på att komma i toppform – han tror på att vara i form hela livet. De där korta, intensiva passen han förespråkar bygger en atletisk kropp som håller i vardagen. Det, menar Paolo, är viktigt.
— Jag tror på träning som är mer ”back to basic”. Även om de ”nya” träningsformerna heter konstiga namn så handlar det ofta om träning så som det var förr.

Träna tillsammans med en partner

Den träningsform som det pratas mest om just nu är CrossFit – ett ”nytt” och något konstigt namn på en typ av träning som många av oss känner igen. Det handlar om att utmana sig själv med att hoppa upp på lådor i så kallade box jumps, eller utmana kroppen med armhävningar och explosiva hopp i en övning, så kallade burpees.
— Mycket av den träning vi ser idag handlar om att bygga en funktionell kropp. De som levt i gymmet för länge har byggt stela axlar genom isolerade övningar som vi inte har nytta av i vardagen, menar Paolo.
Paolo var tidigare gift med Lena och tillsammans har de två barn. I boken "Parträna" skriver Paolo om övningar man kan köra tillsammans med en partner.
— Att träna tillsammans med någon är riktigt effektivt och något jag gjorde mycket som kampsportare. När du tränar i par vet du aldrig var som kommer hända – så du måste hela tiden vara aktiv i tanken. Du tränar både muskler och nervsystem vilket är riktig funktionell träning som verkligen underlättar vardagen, säger Paolo.
Är du och din partner inte lika starka? Det går bra att träna ändå, menar Paolo. Många övningar handlar om att använda sin partner som motstånd – utan att för den delens skull använda hela kroppsvikten.
En annan favoritträning enligt Paolo är tabataintervaller. Det är korta intervaller på 20 sekunder där du uppnår maximal ansträngning – med tio sekunders vila mellan varje intervall. Träna åtta intervaller – och ta sedan en längre vilopaus på en eller två minuter. Det ger fyra minuters intervalltid. Upprepa två gånger till, och kom ihåg att ta ut dig rejält!
— Vi brukar träna tabataintervaller hela familjen. Det är roligt att träna ihop och övningarna kan vi anpassa, säger Paolo.

Tänk på kosten

Att komma i form handlar om både kost och träning. Men Paolo vill poängtera att det är bättre att hålla jämn form istället för att panikbanta inför bröllopsdagen.
— Din bröllopsdag är din bästa dag, det är viktigare att vara glad och lycklig än att hålla in magen.
Själv har Paolo en förkärlek till italiensk mat och presenterar snart en egen produktlinje med pasta och pastasåser. Han säger att han tror på enkel träning och enkel mat. Det går att äta allt, men inte alltid.
— Skippa inte kolhydraterna – men ät dem vid rätt tillfällen. Ät mycket kolhydrater till frukost men mindre till lunch och middag. Tänk att tallriken ska bestå av en fjärdedel kolhydrater, en fjärdedel protein och resten sallad, avslutar Paolo.

Kommentarer (1)

Gym & zumba
Jag tränar på gym (springer + crosstraining) och sen går jag på zumba som är det roligaste som finns - dans som träning!
Dallas 2012-11-16        Anmäl