Logo

Mode & Styling

Porrig i kyrkan?

TEXT CHARLOTTE SIGNELL

Camilla Thulin om korsetter och att vara porrig i kyrkan

"Varför vill man porra ner kyrkan? Man kan väl vara porrig någon annanstans än i Guds hus om man nu tvunget ska gifta sig där."
Camilla Thulin har en lugn och trygg röst. Det är mer sakerna hon säger som får en att haja till. En bit in i intervjun inser jag att hon precis som hon själv säger är ”för gammal”, eller man kanske snarare ska säga tillräckligt gammal, för att skita i vad folk tycker. Hon vet vem hon är, vad hon står för och that´s it. Plötsligt längtar jag vansinnigt mycket efter att bli äldre och lika säker på mig själv.

Camilla Thulin har designat scenoutfits till artister som Army of Lovers, Björn Skifs och Lill-Babs och är en av Sveriges kändaste modeskapare. Vill man dra en nött klyscha skulle man kunna kalla henne Sveriges Vivienne Westwood. Hon har en egen underklädeslinje hos Miss Mary of Sweden och ger mig praktiska råd om hur jag hanterar min 80 D kupa i en tid då 75 D finns (pga av allt silikon) och 85 D finns men de flesta kedjor har valt att utesluta storleken mitt emellan ”om du har större byst än en B-kupa så ha inte axelbandslöst. Du måste ha någonting som håller upp, eller en riktigt ordentlig torsolette som sitter stenhårt i midjan. Riktiga korsetter finns inte, bara lösa spetsvaror” förklarar hon och säger senare i intervjun att det är plågsamt att många av de underkläder som görs idag visar magen och riktar sig till tonåringar och inte kvinnor. Som tur är vänder modet i höst enligt Camilla. Camilla har även gett ut boken ”Stil” om bodyns historia.

Hur kom det sig att du började designa underkläder?
- I min ungdom gick jag mest klädd i 50-tals underkläder. Jag hade en del gamla klassiska bh:ar med stoppningar och byglar som jag hittat i second hand butiker. Jag gick på Beckmans och underkläder hamnade på ”bränn bh:n” avdelningen. När jag åkte på praktik åkte jag ut till underklädestillverkare. Man ser snygg ut utanpå med en bra bh under. Ska man ändå ha underkläder kan de lika gärna se roliga ut i illgrönt eller leopard.

Vad ska man tänka på när man väljer underkläder till bröllopsklänningen?
- Ha en snygg body eller snygg torsolette under, eller kanske en Sophia Loren-korsett. Tyvärr finns inte de längre utan du får leta second hand. En korsett formar in, och du slipper valkar.

Finns det något klassiskt fel många kvinnor gör när de köper underkläder?
- Många kvinnor har ingen koll på vilken storlek de har. De kan inte mäta sig och har aldrig träffat ett måttband. Man ska ha ordentliga bh:ar med stockning och byglar som lyfter upp bysten. Omkretsen sitta superhårt för passformens skull.

Vad väljer man för bh till en axelbandslös klänning?
- Varför vill man ens gifta sig i axelbandslös klänning? Varför vill man porra ner kyrkan? Man kan väl vara porrig någon annanstans än i Guds hus om man nu tvunget ska gifta sig där. Jag tycker man kan ha en spetstopp över en axelbandslös klänning som Grace Kelly, och ta av sig toppen när man kommer till festen. Många kvinnor blir som förbytta när dom gifter sig och jag undrar vad det är frågan om? Tänk om dom la ner lika mycket i pengar i sitt vanliga liv som på sitt bröllop och brände hundra tusen på en dag.

Hur väljer man rätt underkläder till bröllopsnatten?
- En svart lack-korsett kan passa en ljuv ung juvel från Växjo men kanske inte en 50-åring. Karlar gillar inte massa sexiga underkläder på sin fru, de vill inte se sin kvinna som en hora när de gift sig. Egna frun kan jättegärna vara klädd i herrkalsonger och skjorta eller enkla bomullsunderkläder enligt dem.

Har du några underklädesfavoriter?
- Jag gillar ett fransk märke som heter Cadoll Camond. Dom har belle epoque-kortsetter, och underkläder med mink och fina detaljer. Underkläderna känns väldigt exklusiva. Det är svårt att hitta fina underkläder i Sverige. I Sverige är vi inte intresserade av flärd utan alla butiker har samma märken, som Triumph och Chantelle.

Vad råder för underklädestrender i höst?
- Folk får se ut precis som de vill för mig, men jag satsar alltid på stoppningar och byglar. Den kommande trendfärgerna är beige, nougat, puder och andra 40-talsfärger. Naturfärgat som i en sminkpalett ungefär. Underkläderna ser mer vuxna ut. Plommonfärgat kommer också. Korsetten är på intåg igen efter att ha varit borta i ett par år, och broderade tyllspetsar ser vi igen. Leopard är alltid är klassiskt och faller aldrig ur modet.

Vilket årtioende tycker du har haft intressantast mode på underklädesfronten?
- Det som är intressant är ju utvecklingen. Nu kan man få en bättre korsett än på 50-talet men med tristare kupor. Men då hade underkläderna bättre struktur och var formade med skenor. Det fanns gördlar med låga ben. Men bh:arna idag är mycket bättre än då, jag är ingen vän av spjutbyst.

Hur skulle du själv vilja gifta dig?
- Jag gifter mig gärna men dock i lönndom. Det blir ingen bröllopsfest eller brudklänning. Jag kan ha en annan snygg klänning på mig när den dagen kommer.

www.camillathulin.se