Logo

Mode & Styling

När du ska prova klänning


10 saker du behöver ha med när du provar i butik

Dags för det kanske roligaste äventyret under hela bröllopsplaneringen - nämligen brudklänningsletandet! Första scannar man tidningar och Internet för att komma underfund med vilken modell man gillar, MEN det betyder inte att just du kanske passar i den. Prova, prova och åter prova och lita på butikspersonalens omdöme för att du ska bli 100% nöjd! Väl i butiken finns det faktiskt vissa "saker" du behöver ha med dig.

10 punkter du kanske inte tänkt på, och som du behöver ha med dig:

1. SKOR med samma klackhöjd som de brudskor du tänkt ha på dig på bröllopet.
2. BH utan, eller med löstagbara, axelband.
3. UNDERKLÄDER som du gärna kan visa dig i. Lämna stringtrosan hemma.
4. SHAPEWEAR (för en slimmande effekt och figur utan ”veck”).
5. NYRAKADE armhålor och ben (du kommer ha ett ”nära samarbete” med butikens personal).
6. MAKEUP och nytvättat hår, så du känner dig vacker och fräsch.
7. HÅRSNODD - om du planerat att ha uppsatt hår på bröllopet behöver du se klänningarnas nacklinje tydligt.
8. BILDER på klänningar du gillar som du hittat i tidningar och på Internet.
9. MAMMA och brudtärna, eller ett par vänner, som smakråd.
10. DIGITALKAMERA eller smartphone så du kan fota dig i de olika klänningarna och bläddra bland fotona hemma sen (men fråga butiken först att det är ok att fota). Annars funkar ett anteckningsblock bra också för dokumentation om butik, märken och priser.

Klädråd för kurviga brudar

Innan du bokar tid för provning, ring butiken och fråga hur många klänningar i större storlekar de har på plats – på så sätt undviker du att bli besviken när du väl är där och din storlek inte finns tillgänglig. Spar tid och energi genom att fokusera på de bröllopsbutiker som har flest val.

Har du en begränsad budget?

Att köpa en brudklänning på Internet eller begagnad på en Köp&Sälj-sajt är ett sätt att kapa kostnader, men om klänningen inte passar kan du bli tvungen att lägga ut dubbla summan på ändringarna hos en sömmerska. I ett sådant fall kan det löna sig att prova och köpa i butik så du vet att klänningen verkligen passar dig och vad slutsumman blir – alltså; inga obehagliga överraskningar.
Om du funderar på att köpa en klänning från t.ex. Kina så behövs det betalas tull vilket oftast hamnar över 1000 kr. Om du sen inte gillar den ska den returneras och då kostar det frakt och sen ska du se till att få tillbaka dina pengar.