Logo

Mode & Styling

Styling vid bröllop

TEXT ANNA LUNDGREN   FOTO LINDA BERGGREN


Lina och Linda stylar brudar och brudgummar på den stora dagen.

Styling på bröllopsdagen

Det är mycket som ska klaffa på den stora dagen. Därför blir det allt vanligare bland brudpar att ta hjälp av en bröllopskoordinator som håller i flera eller alla trådar, eller att man använder sig av ett företag erbjuder flera tjänster under samma tak.

Hårstylist och makeup artist Linas 3 bästa tips:

 • Tänk på hur du själv vill se ut och vara, lyssna inte för mycket på alla andra runt omkring.

 • Se till att njuta av dagen och inte oroa dig för smådetaljer, dagen går så fort.

 • Ät och drick ordentligt så att kroppen orkar med hela dagen.
 • En sådan service finns hos Lina&Linda, som har en mysig ateljé i centrala Stockholm där de specialiserat sig på helhetslösningar för bl.a. bröllopspar. Lina är makeupartist och hårdesigner och Linda är fotograf. Vi frågade Lina om styling vid bröllop.

  Hur kan man hitta sig egen stil?
  - Tänk framför allt på känslan du vill ha fram. Är du en romanisk brud, en trendig brud eller kanske en lite tuffare? Stirra dig inte blind på vad alla andra ska ha, glöm inte bort vem du är. Kolla i tidningar, på TV, internet, modemagasin mm. Det finns trender och tips överallt i vardagen om man letar.

  Vad kan man göra med ett kort hår?
  - Ett kort hår kan förvandlas till en fin uppsättning med löshår, exempelvis lite busigare uppsättningar eller knutar. Trivs man i sitt korta hår tycker jag man ska styla det som det är. Spännen och blommor kan göra det där lilla extra. En kort page förvandlas lätt med en plattång. Böj topparna som du vill, kanske utåt för en tuff frisyr.

  Hur lång tid tar det att göra brudfrisyren respektive makeupen?
  - Tiden varierar mellan olika ställen, se till att kolla det när du bokar. För mig tar det 1,5-2 timmar att göra en brud. Då hinner jag med både frisyr och makeup. Jag jobbar omlott med makeup och hår då bruden ofta sitter med håret i värmespolar. Vi gör alltid både makeup och håruppsättning på våra brudar då vi inte vill lämna ifrån oss en kund halvfärdig.

  Ska håret vara nytvättat när man kommer till frisören?
  - Nej, ett nytvättat hår blir ofta väldigt mjukt och svårt att arbeta med. Tvätta inte håret senare är kvällen innan bröllopet. Gör absolut ingen inpackning eller liknande dagen innan eller på bröllopsdagen. Ett lite "smutsigt" hår är mycket lättare att forma om man t.ex ska ha lockar.

  Hur långt innan bröllopet ska man boka tid hos frisören?
  - Vet man vem man vill boka är det lika bra att vara ute i god tid. Tiderna går åt fort och det är inte så många lördagar varje månad. Hellre att boka för tidigt än för sent.

  Vad är den vanligaste frågan eller önskemålet tycker du från blivande brudar?
  - De flesta vill ha en naturlig och fräsch makeup. Hårmässigt är det många som vill ha lite mer än vad de brukar. Ofta löshår och uppsättningar som alla ska minnas efter den stora dagen.

  Hjälper du även brudgummar med frisyren, och i så fall, vad har de för önskemål?
  - Absolut. Ofta stylar vi till dem i håret och formar till frisyren. Det är mest ganska enkla men tuffa frisyrer. Det händer även att vi lägger en lätt makeup på brudgummen. Detta för att han ska se pigg och fräsch ut på bröllopsbilderna!