Logo

Mode & Styling

Tyger och material

TEXT ANJA KÄLLSTEDT

Tyger och material i en bröllopsklänning

Bröllopsklänningar finns i en mängd olika material. Vad är det för skillnad mellan organza och chiffong? Vad menas med moiré och plissé? Frågor man kan vilja ha svar på när man är på jakt efter den perfekta klänningen.

BRODYR

Hand- eller maskinsytt vitbroderi på remsor, utfört med klumpsöm och kantsydda hål och sytt med bomullsgarn.

brodyr

BROKAD

Ursprungligen siden- eller sammetstyg med inslag av guld- eller silvertråd.
brokad

CHIFFONG

Ett tunt, transparent och lätt tyg tillverkat av silke, rayon eller polyester.
chiffong

CREPE

Samlingsnamn på tunna tyger, ursprungligen av silke, med en krusig (kräppad) yta, som åstadkoms med hjälp av s.k. kräppgarner, vilka kombineras på olika sätt.
crepe

DUCHESSE

Siden vävt i en tät och fast satinbindning.
duchesse

JACQUARD

Ett mönstervävt tyg. Kan vävas i olika typer av mönster i en jacquardmaskin. Mönstret framträder ofta med matt eller blank glans.
jacquard

MOIRÉ

Två lager tyg som pressats mot varandra i en värmekalander, så att ena lagrets mönstereffekt präglats på det andras vilket ger tyget ett (flammigt) mönster.
moiré

ORGANZA

Tunn, mycket fintrådig stel tvåskaftsväv. Ursprungligen gjort av silke men görs idag även av rayon, nylon eller polyester. Tyget används ofta till stora vida klänningar, ibland vävs då broderier in i tyget.
organza

PLISSÉ

Veckat tyg, tätt liggande med smala permanent pressade veck.
plissé

SAMMET

Tyg bestående av en grundväv vars rätsida helt eller delvis täcks av en tät, kort, uppskuren lugg. Sammet kan, genom olika bindningar, fiberslag och garntyper erhålla stor variation i utseende och andra egenskaper.
sammet

SATIN

En vävteknik som ger ett slätt, tätt och oliksidigt tyg. Ofta blank rätsida och matt avigsida.
satin

SHANTUNG

Tyg av vildsilke, vävt i tvåskaft. Tyget är något ojämnt, vilket ger det en speciell karaktär.
shantung

SIDEN

Siden är tyg gjort av silke. Silke är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver. Man skiljer mellan natur- och konstsiden. Konstsiden är mycket billigare än äkta siden och gjort av konstfibern Rayon. Konstsiden är dock inte lika hållbart som äkta siden.
siden

SPETS

Spets är ett tunt och mönstrat tyg ofta delvis transparent. Tyget kan vara gjort av linne, bomull eller silke.
spets

TAFT

Ganska lätt men något stelt och frasande tyg i tvåskaftväv. Taft vävdes ursprungligen av siden men numera ofta av konstfiber.
taft

TYLL

Tunt tyg med nätstruktur, bestående av små fyr- eller sexkantiga maskor, erhållna genom slingring eller stickning. Tyll är det tyg som brudslöjor är gjorda av. Materialet kan vara silke eller konstsilke.
tyll