Logo

Planering

Äktenskapsförord

Har ni funderat på äktenskapsförord?

Är det möjligt att planera bröllop och diskutera äktenskapsförord? Tidigare trodde många att äktenskapsförord betydde att ni inte tror på evig kärlek, idag stämmer det inte alls och en fjärdedel skriver äktenskapsförord. Äktenskapsförord är som en försäkring. Ni tecknar inte en försäkring för att ni planerar att använda den, men ni är tryggade om det oförutsedda händer.

Vem har nytta av äktenskapsförord?

Utan ett äktenskapsförord delas värdet av all egendom lika. Även egendom ni hade före ni gifte er samt arv, företag och sommarhus. I ett äktenskapsförord bestämmer ni vad som är rättvist för er och om ingen eller endast viss egendom ska delas lika.

Ni har eget sparande

Utan ett äktenskapsförord har ni inte ett eget sparande. Allt delas på hälft. Risker en av er tar påverkar direkt den andre, även om ni inte sparar tillsammans.

Ni har bostad eller sommarhus

Värde av bostad och sommarhus ska delas 50/50 vid en separation, det betyder ofta att huset måste säljas för att den andra ska få hälften. I ett äktenskapsförord kan ni ange att allt förutom huset ska delas lika.

En eller båda har eget företag

Även företagets värde ska delas på hälft. Det kan betyda att företaget måste säljas för att den andre ska få hälften av värdet.

En av er har ärvt egendom

Vill ni dela lika på egendom ni fått i arv? Det kan kännas orättvist om endast en av er ärvt före separationen.

En av er är hemma med barn

Att likadela allt om en skött all marktjänst kan kännas rättvist. Men det betyder att den med mindre inkomster inte har lika möjlighet att spara och ta egna beslut under äktenskapet. Med ett äktenskapsförord är ni jämställda under äktenskapet.

Skapa äktenskapsförord online

Hos Aatos skapar ni äktenskapsförord online på 10 minuter. Genom att svara på enkla frågor kartlägger tjänsten er situation och skapar sedan ett äktenskapsförord som är anpassat för just er. Ni behöver inte besöka en jurist och kan vara säkra på att det blir korrekt. Aatos jurister hjälper er direkt om ni behöver hjälp!