Bröllopsplanering i coronatider
Den 27 juni 2020 står Mirandas och Jonatans bröllop. De gifter sig i Solna kyrka och håller sedan festen på Mirandas föräldrars hästgård i Norrtälje. De blivande makarna har skapat en fantastisk inramning för sitt bröllop – men inte enligt sin ursprungliga bröllopsplanering. Coronaviruset dök upp som en ovälkommen gäst.Efter den första besvikelsen bestämde de sig för att hålla sitt sommarbröllop i alla fall. På ansvarsfullt sätt förstås. BröllopsGuiden bad Miranda Karlsson, chefredaktör för Aurumforum, berätta om sin bröllopsplanering i coronatider.
Berätta – hur såg den ursprungliga planen ut?
– Efter vigseln skulle vi ha åkt partybuss till Koppartälten i Hagaparken. Där hade vi planerat en ljuvlig femrättersmiddag med tillhörande dryck. Vi såg oerhört mycket fram emot att ta bilder vid tälten, i Hagaparken och vid vattnet.
Och hur ser er nuvarande bröllopsplanering ut?
– Vi brukar skoja och säga att vi är inne på vårt tredje bröllop nu. Men det är väl som man säger, tredje gången gillt! Planen ser ut som så att vi bygger om mina föräldrars enorma lada till en festlokal. Vi håller just nu på att säkra grunden och lägga om golvet tillexempel. Sedan har vi tagit hjälp av ett företag som hyr ut möblering. På så sätt kommer vi att få en fantastisk dukning, ljusuppsättning och härligt stora runda bord med lantliga stolar. Det känns skönt att ladan är så pass stor att vi kan hålla mer än två meter mellan varje bord.
Hur kände ni när ni insåg att ni kanske skulle bli tvungna att ställa in bröllopet?
– Det kändes såklart fruktansvärt deppigt – och naivt av oss att vi inte ens kunnat föreställa oss att det kunde ske. Samtidigt fick det oss att sätta saker i perspektiv. Vad är det absolut viktigaste i allt det här mörka? Att vi är friska, har varandra och haft privilegiet att behålla våra jobb. Det finns så otroligt mycket att vara tacksam över i vårt gemensamma liv, och oavsett om det skulle ställas in har vi varandra. Det här har fördjupat vår relation. Vi har insett mer hur mycket vi faktiskt älskar varandra och det liv vi byggt upp.
– I april såg det riktigt illa ut. Framför allt eftersom sjukvården gick på knäna, och verkligen uppmanat till social distansering. Där kändes det som vi skulle ställa in helt.
Vad var det som fick er att fortsätta bröllopsplaneringen?
– Vi pratade om att vi kanske skulle gifta oss i till exempel Stadshuset med ett par få vittnen, men när vi pratat med vår närmaste vänskapskrets har vi fått sådant enormt stöd att det har känts ok att försöka genomföra detta ändå. Vi skapade ett FB-event med alla inbjudna för att kolla av läget lite. Hur kände våra gäster? Vi har varit väldigt tydliga med alla de inbjudna att det är helt ok att tacka nej. Att det inte får förekomma någon "shaming" för de som gör det, och att vi stöttar deras beslut.
– Sedan pratade vi med sjukvården och bad om tips på vad man ska göra, tänka på och absolut inte göra. Här förstod vi att vi inte skulle kunna hålla avstånd i vår originalplan och började tänka om. Men envisheten hos mig fick mig att börja fundera på lösningar på detta. Jag menar, om restauranger och uteserveringar klarar av att vara öppna måste ju det här gå att lösa.
Tyckte och tänkte ni olika, du och Jonatan, ifråga om ni skulle skjuta upp bröllopet alternativt fortsätta planera?
– Ja! Det har gått i vågor. I början var jag inne på att ställa in medan min fästman fortsatte att titta på lösningar. Sedan tog det stopp för honom och han ville ställa in. Då tog jag över och fortsatta titta på alternativ. Vi har bytt av varandra i att orka och peppa. Men det har varit tufft och prövande.
Bröllopsplaneringen har varit ett eldprov för Miranda och Jonatan.
– Den har verkligen utmanat vår kreativitet, projektledarförmåga och teamkänsla som par – något som har svetsat oss samman ännu mer som par faktiskt.
Varje bröllop är unikt – och ett bröllop i coronatider blir exceptionellt.
– Det här kommer ju faktiskt att gå till historien och inte bli ett "dussin-bröllop, säger Miranda.
Mirandas och Jonatans planering för sitt bröllop i coronatider:
Följer rekommendationerna
– Vi följer de rekommendationer som ges mycket noga. Vi har varit extremt noga med att informera våra gäster kring att stanna hemma om man känner sig minsta sjuk etc.
Kyrkan
– Vad gäller kyrkan så har vi kontakt med präst och kyrkoherde. Här kommer vi att sitta med avstånd i bänkarna och på varannan rad. Vi funderar även på att dela ut dekorerade munskydd till gästerna om man vill ha det.
Festplatsen
– Själva festen har vi valt att flytta ut på landet i Norrtälje. Där har mina föräldrar en enorm lada samt ridbana där vi kan vara. Alla bord är runda med ordentliga avstånd, och handsprit kommer finnas ÖVERALLT!
Bordsplaceringen
– Det har varit lite klurigare, men vi kom fram till att sätta gästerna efter deras familjer och umgängeskrets. Man sitter alltså med dem man redan umgås med på regular basis. Inte lika kul som att mixa för att få till minglet, men en väldigt bra lösning för att vi ska kunna äta tillsammans.
Avstånd på ett kreativt sätt
– Håll avstånd på ett kul sätt! Det går att vara kreativ med detta. Gör det till en del av bröllopet. Det här kommer ju faktiskt gå till historien och inte bli ett "dussin-bröllop". Alla är där för att fira er, det behöver inte vara så överdrivet formellt. Bjud på er själva och sätt på er roliga hattar/kransar med pinnar som sticker ut (så avstånd hålls automatiskt). Skriv fina meddelanden på avståndstejpen, jobba digitalt med de äldre släktingarna och kom ihåg det allra viktigaste; Du har hittat någon du älskar över allt och vill spendera ditt liv med, och som känner likadant för dig. Ingenting kan förstöra det!
Mat & Dryck
– Vad gäller maten har vi till förrätt catering-snittar som kommer serveras individuellt (två stycken per tallrik) och till huvudrätt har vi hyrt en foodtruck så att man en och en kan gå och hämta sin mat. Vi har även hyrt in en bar med självservering, där tanken är att man en och en ska hämta. Vi kommer att sätta färgglad och fin tejp för att det enkelt ska gå att hålla avstånd. På tejpen kommer vi att skriva "Selfie-spot" för att det ska kännas lite kul, och medan man står och väntar kan man ta en kul bild. Vi kommer också att skriva små fina meddelanden på tejpen så att man stannar upp och läser och blir glad. Lite sådana grejer.
Farmor - och Farmor
– Våra farmödrar får dock inte komma (såklart). Men här har vi löst det med att de fått varsin padda (och vi ska försöka anordna stativ) så att de kan vara med live hela tiden. En av våra gäster kommer att live-streama. Vi har också beställt hem catering till dem (tre rätter) så att de kan äta "live" med oss också. De kommer även att kunna hålla tal via streamingen, alternativt förinspela ett tal som vi sedan tittar på.
Övernattning
– Cirka tio, femton minuter från festlokalen finns en charmig kursgård som öppnat speciellt för våra gäster. De som vill sover över där - och har bara promenadavstånd hem från festen.