BröllopsGuiden
Dukning

D U K N I N G

Dukningen är lika viktig som maten

Pernilla jobbar med Dunis e-handel och ansvarar för dukningen vid bröllopsmässor och andra uppdukningar. Dunis produkter finns i 19 länder och på 40 marknader, man levererar engångsartiklar och innovativa dukningskoncept till både företag och privatpersoner.

Vilka är trenderna inom bröllopsdukning?
— Bröllopsdukningen brukar spegla bröllopsparets färger och tema. Trenden generellt är personliga teman och färgval baserade på brudparets intressen och stil, men tre bröllopsdukningar sticker ut – den bohemiskt romantiska, vita eleganta och naturinspirerade bröllopsdukningen.
Bohemisk bröllopsdukning: En chict bohemisk dukning som andas vackra sommardagar och som passar till utomhusbröllopet eller bröllopet i den vackra ladan. Stilen skapas med en vit duk, ängsblommor på bordet och servetter designade som kökshanddukar eller i mjuka pasteller som t ex puderrosa. Pricken över i:et blir egengjorda ljuslyktor och bordsplaceringskort med spetsdetaljer som förstärker den naturliga och gammaldags lantliga känslan.
Vita bröllopsdukningen: En vit elegant dukning blir aldrig omodern. Duka upp bordet i gnistrande vitt – allt från duk, servetter och ljus. Guld- och silverdetaljer är festligt till. Låt blommorna på bordet gå i festens färger och en flärdfull och smakfull dukning är komplett. För en lite mjukare och mer avslappnade atmosfär kan allt det vita blandas upp eller ersättas av krämfärgade servetter, dukar och ljus.
Naturinspirerad dukning: Naturens och framför allt skogens härliga färger och former plockas in på bröllopsbordet – allt från murgröna, vackra stenar och dekorativa löv som bordsplaceringskort samt skogsrelaterade blomsterarrangemang. Låt en ljusslinga slingra sig över en vacker gren och skapa en härlig trollbunden skogskänsla. Bordet kan också dekoreras med säsongens bär och frukter. Nypon, björnbär och rönnbär är alla väldigt vackra. Genom att ta in naturen i dukningen skapar du en varm och ombonad atmosfär.

Hur kan man tänka när man planerar sin bröllopsdukning och dekorationer?
— Dukningen är lika viktig som maten för totalupplevelsen. Att ha en röd tråd genom hela bröllopet och att låta den spegla dukningen förgyller hela upplevelsen. Låt temat eller den valda färgen tas upp på inbjudningskort, tackkort, brudbukett, sånghäften och inte minst dukningen. Basen för dukningen är en fin duk, den ska tåla en hel kvälls festande. Vi har eleganta dukar som känns och som ser ut som linne, som också är väldigt tåliga. Tallrikar, glas och bestick väljs efter stil, budget och lokal. Ställ ut tallrikarna på en rak linje, glasen placeras sen från höger till vänster i den ordning som de användas och slutligen placeras besticken med förrättsbesticken ytterst. En rund spegel, tårtpapper eller silverfat under tallrikarna är elegant. Hos Duni finns både tårtpapper i olika färger och silverliknande eleganta fat. Det viktigaste för att skapa festkänsla är en vackert vikt servett som fulländrar dukningen och får gästerna att känna sig extra välkomna. Att vika snygga servetter är inte svårt och går ganska snabbt. För bästa resultat rekommenderar vi våra linneliknande DUNILIN-servetter, perfekta för eleganta servettvikningar. Väljer du Dunis servetter och dukar är de givetvis färgkoordinerade så att dukningen går i samma ton. Snåla inte med ljusen, låt dem flöda och ge en varm och romantisk stämning. Med många ljuskällor i olika höjder blir dukningen kreativ och levande. Slingrade ledslingor utmed bordet är hett just nu och ökar mysfaktorn. Blommor är en viktig detalj, de skapar ett välkomnande och romantiskt bord. Sprid gärna ut blommorna i låga vaser längs bordet. Det ser fint ut och dessutom ser alla dina gäster varandra. Låt blommornas färg överensstämma med brudbuketten. Bordsplaceringen är jätteviktig och placeringskorten får ni gärna ge lite extra kärlek. Egengjorda placeringskort är en rolig dukningsdetalj som gör bröllopsdukningen personligare. Små paket, adressetiketter, stenar och löv är några exempel på vad som kan användas till placeringskort – låt fantasin flöda.

Duni erbjuder ett stort sortiment av pappers- och plastprodukter. Varför välja engångsartiklar till bröllopet?
— Våra vackra servetter, eleganta dukar och exklusiva champagneglas passar perfekt till bröllopet. Duni FSC-märkta middagsservetter DUNILIN och ELEGANCE har en härlig kvalitet, exklusivt utseende och linnekänsla. Som servettspecialister i över 60 år vet vi att ditt val av servett är lika individuellt som du själv. Vi erbjuder ett brett urval av enfärgade och mönstrade servetter så du kan skapa din drömdukning. Vill du ha en slät servett finns våra DUNILIN-servetter, som är idealiska för servettbrytningar och dessutom komposterbara. Duni ELEGANCE-servetter har en präglad struktur och elegant skimmer. Dunis eleganta och FSC-märkta EVOLIN-duk kombinerar linnets utseende och känsla med det praktiska. Dukarna är mjuka och draperar sig vackert över hörnen på bordet, dina gäster kommer att tro att du dukat med linneduk. EVOLIN-dukar finns i tre olika storlekar i fem sobra färger. Dessutom finns det runda EVOLIN-dukar. När gästerna är många kan det vara svårt att fixa fram porslin, glas och bestick till alla. Då kan du använda engångsprodukter, som ändå är snygga, eleganta och stabila. Duni har dessutom en serie miljömedvetna engångsprodukter som komposterbara bagass-tallrikar, robusta bestick tillverkade av förnybart material, glas tillverkade av förnybart och komposterbart material och glas tillverkade av återvunnen plast. Genom att välja engångsprodukter till din fest sparar du både tid och pengar. Servetter, dukar och övriga engångsprodukter kan beställas långt i förväg och är inget du behöver tänka på att hämta dagen innan. På festen kan du koppla av och behöver inte oroa dig över att någon ska spilla rödvin eller råka slå sönder ett glas. När festen är över går avdukningen snabbt, du slipper disk och att returnera produkter. Ni kan åka iväg direkt på en välförtjänt bröllopsresa.

Vad kostar det?
— Eleganta dukar och fina middagsservetter för 48 personer kostar ca 640 kr. Dukar man med våra finaste plasttallrikar, vin- och vattenglas samt bestick tillkommer ca 1 300 kr.

Hur håller man kostnaderna nere, vad ska man tänka på?
— Bestäm vad som är viktigast för er – antalet gäster eller vilken mat som ska serveras eller kläderna? Välj ett par saker som ni lägger pengar på och spara in på något annat.

Vilka är dina tre bästa bröllopstips?
— Var ute i god tid, då slipper du stressa de sista dagarna innan bröllopet. Planera allt noga och delegera arbetsuppgifter så att du kan koppla av på din bröllopsdag. Sen är det bara att njuta.

Har du något roligt bröllopsminne?
— När en väninna gifte sig var jag tärna. Sekunderna innan klockorna ringde rusar en stilig karl förbi som är väldigt lik Mark Levengood. Jag säger till bruden att han var väldigt lik Mark varpå hon svarar att det var Mark. Min väninna hade nämligen bjudit in honom fast hon inte känner honom och han tackade ja. Jag fick honom sen till bordet och hade en mycket trevlig middag med ett härligt tal av Mark!
Pernilla Frank Pernilla Frank
DUNI
www.shop.duni.se

Kommentarer