Logo

Planering

Bröllopsskrock

Bröllopsskrock

Det finns en hel del skrock runt det mesta - även bröllop. Här är skrock före, under och efter bröllopet. Vissa kanske du känner igen?FÖRE BRÖLLOPETProvar man andras vigselringar blir man aldrig gift.Provar man en brudkrona för skojs skull blir man aldrig gift.Den som syr sin brudklänning själv får gråta lika många tårar som hon syr stygn.

BRÖLLOPETBröllop som ingås mellan sista skörd och första sådd blir lyckliga och varar länge.Måndagsbröllop är inte bra, inte heller onsdagsbröllop. Bra dagar för bröllop är tisdag, torsdag och lördag. Undvik att gifta dig till påsk, att vara påskbrud bådar inte gott.Dubbelbröllop ska man akta sig för, ett av äktenskapen blir alltid olyckligt.Två syskon ska inte gifta sig samtidigt, då bli det inte lycka för någon.Brudparet ska stå så nära varandra som möjligt under vigseln om de vill ha ett lyckligt äktenskap.Dagen före bröllopsdagen är "brudens väder". Som vädret är den dagen är också brudens sinnelag.Dagen före brudens dag är brudgummens dag och som vädret är den dagen är också brudgummens sinnelag. Bröllopsdagens väder är "brudparets väder" och som vädret är den dagen blir också äktenskapet.Den färdigklädda bruden ska se till att hon ser sin brudgum innan han får syn på henne, ty detta är ett lyckosamt märke.Den som har sin högra fot något framför den andres vid vigseln blir den rådande i äktenskapet.Den som svarar "ja" högst blir den bestämmande.Om hästarna gnäggar och är oroliga  under bröllopsfärden, bådar detta olycka för brudparet.Är den första person som brudparet möter när de går ut från kyrkan en man blir första barnet en pojke. Är det istället en kvinna blir första barnet en flicka.Smyckas bröllopsbordet med vackra blommor blir de blivande barnen vackra.Som skydd mot farligheter ska bruden bäras av brudgummen över tröskeln till hemmet.

KLÄDSELEnligt gammal tradition ska bruden bära "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått". (Detta är än i dag det kanske mest kända skrocket.)Regn och snö i brudkronan varslar om rikedom. Regn varslar också om tårar.Ju mer sönderriven brudslöjan blir vid bröllopet, ju lyckligare äktenskap.Om bruden har för trånga skor blir det trång i äktenskapet, och om hennes kängsnören lossnar blir maken otrogen.Glimmar brudkronan vackert blir det ett lyckligt äktenskap. Verkar den istället matt blir det ett olyckligt äktenskap.Blomstrar myrtenkronan, vissnar bruden. Om den istället torkar, blomstrar bruden.Bruden ska ha en silverslant i skon under vigseln. Då kommer pengar alltid att finnas. Och för säkerhets skull är det bra att ha en silverslant i vardera strumpan. Det medför lycka och rikedom, trodde man i vissa delar av landet.Den som först får se den andre maken färdigklädd till vigseln, skall få makten i äktenskapet. Likaså bör brudgummen se bruden i sin klädsel för första gången när hon kommer till kyrkan.

RINGARNATrånga ringar betyder att det blir trångt i äktenskapet. Är ringarna för stora förebådar detta att förbindelsen snart kommer att upplösas.Glömmer brudgummen ringen blir det ett stormigt äktenskap.Tappar man ringen strax efter vigseln, bådar detta ett olyckligt äktenskap.

Källor

Fira Bröllop Förr och Nu - Lars Bondeson & Cecilia von Melen.
Folklig spådomskonst - Carl Herman Tillhagen.
Älskogens magi - Ebbe Schön