Logo

Planering

Att gifta sig


Att gifta sig & förverkliga sin dröm

Har du de senaste åren drömt om ett enkelt barfota hippiebröllop med karibisk sand mellan tårna, och börjat inse att du troligtvis måste offra drömmen eftersom det inte är vad som väntas av dig. När det kommer till just bröllop är det plötsligt inte bara era egna röster som räknas utan halva släktens. Din mamma stönar ”men vad tror du moster Agda säger då” när du anförtror henne att du vill gifta dig i en vit kortkort skinnklänning och vägrar lyssna på vad du har att säga till ditt försvar.Har du svårt att leva upp till omgivningens krav på dig kan det vara svårt att säga nej och följa ditt hjärta när det kommer till bröllopsplaneringen. Trots att du vet att folk i din omgivning menar väl glömmer de lätt att det är ditt bröllop och inte deras.
Plötsligt har alla åsikter om vad du ska ha på dig, vilken kyrka du ska gifta dig i och vad som egentligen bör serveras till middag. En viss typ av bröllop kan vara tradition inom vissa släkter. Är du inte villig att följa den traditionen kan du uppröra äldre och mer konservativa släktingar trots att du inte menar illa.
Många upplever en stark press på sig inför bröllopet om att göra både släkt och vänner till lags istället för att lyssna till sin inre röst. Trots att du är sugen på att låta ditt bröllop passera relativt obemärkt vet du att det knappast är något du skulle komma undan med, och att folk förväntar sig att du ska vara villig att stå i centrum på din stora dag.

Stod inte på sig

Anna, 29 år, ville helst av allt ha ett intimt bröllop med bara de närmsta vännerna inbjudna men stötte på stark kritik från familjen.
— Jag ville helst åka utomlands och gifta mig med min man vilket mina föräldrar ansåg var oacceptabelt. Jag var gravid, trött och ville bara ha bröllopet avklarat. Men mina föräldrar tog till rätt fula metoder för att ge mig dåligt samvete och få sin vilja igenom. För dem var det en självklarhet att jag skulle gifta mig i samma kyrka som både de och mina morföräldrar gift sig i. Mamma hänvisade till att det skulle vara oerhört respektlöst mot mormor att inte låta henne delta vid mitt bröllop så till slut kände jag mig tvungen att ha ett klassiskt kyrkbröllop, berättar hon och poängterar att det gjorde att hennes relation till sin mamma under en period blev kylig. Hon berättar att hon ångrar att hon inte stod på sig istället.

Förverkligade sin dröm

Margareta 31 år, hade svårt att föreställa sig något annat än ett traditionellt bröllop trots att ekonomin inte tillät det.
— Jag hade drömt om ett kyrkbröllop ända sedan jag var liten. Jag ville ha vit klänning, röda rosor, brudnäbbar i sidenklänningar, tjocka släkten bänkad i kyrkan, en duktig fotograf och en fest i slottsmiljö. Eftersom både jag och min man pluggade när vi gifte oss var inte vår ekonomi på topp. Han försökte övertala mig att skära ner på kostnaderna. Han ville att jag skulle välja en billigare klänning än den vita dröm jag spanat in och stryka vissa namn från gästlistan. Han tyckte vi kunde ha festen i en vanlig lokal men jag vägrade vika mig. För mig var det otänkbart att inte få förverkliga min dröm så vi lånade pengar för att kunna gifta oss. Ingen av oss har ångrat det beslutet. Jag fick mitt traditionella bröllop och det var precis lika förutsägbart som på film, vilket kändes tryggt. Mitt bröllop var för mig den viktigaste dagen i mitt liv, och därför var det viktigt att det blev precis som jag ville. Visst hade det kanske varit spännande med ett galet Las Vegasbröllop men det hade inte sagt något om mig. Många kanske tycker att jag är tråkig och förutsägbar men det gör ingenting eftersom mitt traditionella bröllop speglade vem jag är, berättar hon.

Lyssna till ditt hjärta

Vilken typ av bröllop säger mest om dig? Kanske vill du gifta dig på den platsen där du träffade din älskade trots att det var på en finlandsfärja. Var er första kyss till en hårdrockslåt känns det kanske givet att ni ska gifta er till den trots att det inte passar sig i kyrkan. Stå på dig och lyssna till ditt hjärta. Emma, 28 år, valde att trotsa omgivningens förväntningar vilket gjorde det komplicerat när hon skulle börja bröllopsplanera.
— Jag och min man ville båda ha ett enkelt bröllop. Vi är båda musiker och ville att vårt musikintresse skulle prägla både vigseln och festen efter. Vi visste att min brudgums föräldrar skulle ha en del invändningar eftersom de är kristna, men aldrig att de skulle bli rent ut sagt förbannade när vi lade fram våra planer. Vår tanke att gifta oss på en scen var enligt dem otänkbar. Det var kyrkan som gällde och därmed basta. Vi valde att strunta i dem och gifte oss på en gammal teater. Jag bar en grön kortkort second hand klänning och min man bar jeans. På vår bröllopsfest spelade våra kompisars rock´n roll band och vi tillbringade bröllopsnatten hemma istället för på hotell. Jag ångrar ingenting, berättar hon och förklarar att hennes svärföräldrar faktiskt bad henne om ursäkt i efterhand och dök upp på bröllopet.

Kom ihåg att det egentligen bara finns två personer vars önskningar du måste se till att tillfredsställa. Din och din partners. För det är väl för er egen skull ni gifter er?