Logo

Ringar & smycken

Allt du behöver vet om ringar

En intervju med Anne Vikman från Guldfynd


Vilka trender kan du se när det gäller design på ringar just nu och framöver?

Vigsel- och förlovningsringar är det viktigaste smycket som du kommer att bära genom livet varje dag. När du ska välja den perfekta ringen rekommenderar jag alltid att hitta en ring som passar dig, snarare än att följa trenderna. Lägg ner tillräckligt med tid för att välja, då det finns oändligt med olika stilar och kombinationer. Klassisk och tidlös design är alltid ett säkert val. De mest populära stilarna den senaste tiden har varit vintageinspirerade ringar med romantiska former, haloringar och ovalslipade diamantringar. Labbodlade diamanter är något som ökar mer och mer i popularitet. Vi ser också ett ökat intresse för ringar med en större centerdiamant tillsammans med små sidodiamanter längs en tunn, elegant skena. Solitärringar är alltid en bästsäljare och är det mest klassiska och ikoniska valet av diamantring.

Det kan kännas som en djungel av olika metaller att välja mellan. Vad är skillnaden mellan till exempel platina och olika nyanser av guld? Vilket är det bästa valet?

Färgen på rent guld är gult, men eftersom det är för mjukt för vardaglig användning, blandas guldet med en liten mängd silver, koppar och zink. Vitt guld blandas även med palladium, eller i vissa fall andra vita metaller, medan roséguld innehåller mer koppar vilket ger en mer rosa ton. Alla guldlegeringar är bra val. Det mest populära valet är gult guld, men det är upp till dig vilken färg du föredrar. Vitt guld behöver lite extra omvårdnad, eftersom det är pläterat med ett lager rodium som gör guldet vitare. Rodiumet slits ner över tid, men du kan alltid lämna in ringen hos våra butiker och få det förnyat. Detta rekommenderar vi att man gör gärna en, två gånger om året.

Guld (oavsett färg) är också ett bra val om ringen till exempel behöver storleksändras någon gång. Det är alltid möjligt att göra förändringar på ädla metaller såsom guld, platina och silver, vilket inte går på mycket hårdare metaller som stål och titan.

Vad ska jag göra om jag och min partner har olika smak? Måste våra ringar matcha?

Ringarna behöver inte matcha med varandra. Ni kan välja helt olika stilar om ni vill. Det har tidigare varit vanligare att brudparet väljer matchande släta ringar, men nuförtiden är det mer vanligt att man väljer en diamantring till henne och en slät ring till honom. Nyans och stil spelar heller inte någon större roll, om ni inte vill ha samma.

Vad är diamantens fördelar?

Diamant är den mest populära ädelstenen att använda till vigselringar eftersom den symboliserar evig kärlek. Det är även ett bra val på grund av dess hårdhet och hållbarhet, som du inte får i någon annan ädelsten. Du kan självklart välja en annan ädelsten, men om du väljer till exempel en ametist så kan du behöva byta ut den med några års mellanrum, då den blir sliten av att användas dagligen.

Vad är skillnaden mellan labbodlade diamanter och naturliga diamanter?

Labbodlade diamanter är identiska med naturliga diamanter. De har samma kemiska, fysiska och optiska egenskaper. Den enda skillnaden är ursprunget, naturliga diamanter skapas i jorden och labbodlade diamanter skapas i laboratorium. Labbodlade diamanter är billigare än naturliga, medan naturliga diamanter har ett bättre andrahandsvärde. Valet mellan labbodlade och naturliga diamanter är högst individuellt. Bara du vet vad som är bäst för dig och vad du tycker är viktigt. Om du behöver råd och vägledning i frågan är du alltid välkommen att besöka våra butiker och få mer information från våra utbildade säljare.

Hur ska man ta hand om sina ringar?

För att era ringar ska hålla i många år framöver, är det viktigt att förvara dem i askar eller ett smyckeskrin när de inte används, så de inte slits av andra smycken eller föremål. Rengör kontinuerligt ringarna så de behåller sin glans och undvik att de utsätts för dagligt slitage i onödan. Du bör till exempel ta av ringen när du badar, duschar, diskar, utför trädgårdsarbete eller tränar. Du kan alltid lämna in diamantringar till våra butiker för att se så att diamanterna sitter som de ska och fattningen inte är skadad. När lystern eller rodiumet blir slitet eller repat, kan du även få hjälp med rodiumförnyelse, slipning och polering. Ha alltid guld- och diamantrengöring hemma för en snabb och mycket enkel uppfräschning!