TEXT ANNELIE MANNERTORN
Festligt bröllop i Norrland
Foto: Svenska Turistföreningen/www.stfturist.se
Vilt, fantastiskt, smakrikt… Norrland kan stå för inramningen till ett verkligt oförglömligt bröllop. Här finns inte bara Sveriges mest unika bröllopskyrka – iskyrkan i Jukkasjärvi. Här finns fjäll, älvar, skärgårdar och skogar som står för den dramatiska inramningen till vigsel och fest. I Norrland finner man Sveriges mest delikata och exklusiva råvaror. Gift er på norrländska!
Norrland är halva vårt lands yta och består av länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Variationerna mellan de olika delarna är stora, men gemensamt är de storslagna, orörda landskapen där naturupplevelserna är både dramatiska och vilda. Här finns både fjällhotell, herrgårdar och fashionabla stadsrestauranger, om man nu inte väljer en kryssning i den norrländska skärgården.
Äter gott gör man verkligen i Norrland. Om man vill ha en bröllopsmiddag med oöverträffade gourmetupplevelser i svensk toppklass så rekommenderas restaurang Marmite i Åre eller restaurang Viktor i Umeå. Den som vill ha ett bröllop på fjälltopparna kan välja hotell Kittelfjäll som har både lappländsk gourmetmat och annat som behövs till festen.
Andra unika miljöer att gifta sig i är exempelvis friluftsmuseet Gammlia vid Västerbottens museum med en populär bröllopskyrka i trä från tidigt 1800-tal. I Västerbotten och Norrbotten finns välbevarade kyrkstäder som ger en unik inramning till ett bröllop. I Västerbotten ligger Fatmomakke kyrkstad mitt i fjällnaturen. I Luleå finns kyrkbyn Gammelstad som till och med blivit utsedd till världskulturarv. Här finns exempelvis gemytliga Margaretas Värdshus där man kan inta bröllopsmiddagen. Fast i fråga om originell plats slår inget vigsel i en gruva 90 meter under jord! Underjordskyrkan i Kristineberg är en levande kyrka, den enda i sitt slag i världen. Anledningen till att den skapades var att man 1946 upptäckte en Kristusgestalt i kvartsit i gruvgångarna. Miljön och akustiken är oöverträffad!
Vigseln
Kombinera bröllopet med smekmånad med viltsafari, forsränning, fisketurer, färder med hundspann. Eller varför inte anlända från fjälltopparna med en helikopter till vigseln? Den driftiga norrländska turistindustrin är i alla fall beredd med många koncept och förslag på upplevelser för besökanden. För tillresande gäster, inte minst utländska, blir bröllopet garanterat en exotisk upplevelse.Bruksherrgårdar och sågverk
De norrländska landskapen har många vackra bruksmiljöer som inbjuder till bröllop, exempelvis Graninge bruk och Gålsjö bruk i Västernorrland. I Gästrikland finns exempelvis Högbo med brukshotell och kyrka samt Forsbacka invid Storsjön. Forsbacka är populär bland Stockholmare eftersom det inte ligger mer än dryga timmen från huvudstaden. I landskapet ligger också Oslättfors brukskyrka. Kyrkan har ett ovanligt vackert läge där den ligger längst ut på en udde omgiven av vatten. I Västerbotten finns bland annat Olofsfors bruk (känt från bl.a. SVT:s Luciafirande 2005). Vill man fira bröllop i ett anrikt gammalt sågverk finns Norrbyskär i norrländsk skärgårdsnatur 3,5 mil utanför Umeå. I Hälsingland kan man välja mellan många vackra och typiska röda hälsingegårdar, eller varför inte det gamla järnbruket Svabensverk.Äter gott gör man verkligen i Norrland. Om man vill ha en bröllopsmiddag med oöverträffade gourmetupplevelser i svensk toppklass så rekommenderas restaurang Marmite i Åre eller restaurang Viktor i Umeå. Den som vill ha ett bröllop på fjälltopparna kan välja hotell Kittelfjäll som har både lappländsk gourmetmat och annat som behövs till festen.
Originella vigselmöjligheter
Den som söker mer okonventionella platser för en vigsel kan till exempel välja Sveriges geografiska mittpunkt som ligger på berget Flataklockan i Ånge. Det går också att gifta sig på en fyr. På Ulvön mellan Härnösand och Örnsköldsvik, Höga kusten, finns Högbondens fyr med vandrarhem och andra faciliteter.Andra unika miljöer att gifta sig i är exempelvis friluftsmuseet Gammlia vid Västerbottens museum med en populär bröllopskyrka i trä från tidigt 1800-tal. I Västerbotten och Norrbotten finns välbevarade kyrkstäder som ger en unik inramning till ett bröllop. I Västerbotten ligger Fatmomakke kyrkstad mitt i fjällnaturen. I Luleå finns kyrkbyn Gammelstad som till och med blivit utsedd till världskulturarv. Här finns exempelvis gemytliga Margaretas Värdshus där man kan inta bröllopsmiddagen. Fast i fråga om originell plats slår inget vigsel i en gruva 90 meter under jord! Underjordskyrkan i Kristineberg är en levande kyrka, den enda i sitt slag i världen. Anledningen till att den skapades var att man 1946 upptäckte en Kristusgestalt i kvartsit i gruvgångarna. Miljön och akustiken är oöverträffad!
För att få mer information vänd er gärna till de regionala eller lokala turist-informationerna, eller gå in på följande internetsajter:
svenskaturistforeningen.se
jamtland.se
scandinavianxperience.se
vasterbotten.net
swedishlapland.com
Foto: Erica Forsgren
På hotell Kittelfjäll finns allt
från spa till isfiske.
www.kittelfjall.com
Foto: Lena Nilsson
Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är ett av Sveriges 14 världsarv.
www.lulea.se
Underjordskyrkan i Kristineberg är en levande kyrka, den enda i sitt slag i världen.
www.underjordskyrkan.se