Logo

Vigsel

Ekologiskt bröllop

TEXT CHARLOTTE SIGNELL

Ekologiskt bröllop

Är du miljömedveten är ett ekologiskt bröllop det ultimata. BröllopsGuiden ger dig en liten guidning till hur du styr upp ditt ekologiska bröllop. Och guess what? Du behöver inte bo i en storstad för att fixa det trendigaste ekobröllopet utan vi ger dig de mest användbara länkarna.

Inbjudningarna

Självklart ska pappret du använder vara oblekt eller återvunnet. Gör fina inbjudningar själv. Se till att även pennorna är giftfria eller att bläcket är sojabaserat. Annars är email, eller via en hemsida, ett miljövänligt alternativ att skicka inbjudningar på även om det inte känns lika personligt.

Ringarna och morgongåvorna

Kika efter ringar och smycken i antikaffärer eller sök efter ”Fair Trade”-märkning för smycken och ringar som tillverkas under bra förhållanden. Många guldsmeder idag har miljöcertifierad framställning, och/eller jobbar med återvunnet guld, kolla med dem där du vill köpa. Tips: Jewellery by Jenny, www.förlovningsring.se. Eller varför inte second hand från t.ex. Kaplans, www.kaplans.se?

Brudbuketten

Välj en blomsterbutik med inriktning på miljövänligt odlade och rättvisemärkta blommor. Importerade snittblommor odlas ofta under förhållanden som är svåra för de som jobbar på odlingarna. Läs mer här: www.fairtrade.se/blommor
Design: Deborah Lindquist

Bröllopskläderna

Vem har sagt att ekologiska kläder behöver vara trista? Svenska Zäta har hållbara brudklänningar, www.zatasomnad.se, och ekologiska på amerikanska www.deborahlindquist.com (se bild t.v). Annars är second hand ett bra val, se Bröllopsbruket, www.brollopsbruket.se, de säljer moderna och trendaktuella second hand brudklänningar och finns i sex städer runt om i Sverige. Eller varför inte besöka närmaste loppmarknad. Många bröllopsbutiker hyr även ut brudklänningar. Eller låt sy om mammas brudklänning.

Make-up

www.dermanord.se kan du hitta ekologiskt smink och hudvård för alla typer av brud. Även kändisfavoriten Dr. Hauschka har bra ekohudvård, märket säljs bl.a. på Kicks. BareMinerals är ett toppenbra sminkmärke baserat på mineraler - deras foundation är en riktig bestseller. Ekologisk hud- och hårvård finner du även på www.swedishbeautyfactory.com, www.simplypure.se och www.jordklok.se.
Garanterat avgasfri transport

Transporten

Välj en plats för bröllop och fest dit alla gäster kan ta sig kommunalt. Skriv in bästa och miljövänligaste färdsträckan på inbjudan. På väg från vigseln kan ni köra ”old school”-varianten med häst och vagn istället för att glassa iväg i en avgasutsläppande cabriolet. Även tandemcykel är ett kul miljövänligt alternativ.

Maten

Gör en ekologisk buffé, beställ ingredienser från matbutiker online, och komposterbara engångsartiklar ifall din buffé blir av det enklare slaget och inte ska serveras på porslin, se www.laplandecostore.se, www.duni.se och www.jordklok.se. Fler och fler cateringföretag använder sig enbart av ekologiska råvaror och produkter. Hällsnäs i närheten av Göteborg anordnar ekologiska bröllop, se www.hallsnas.se. Systembolaget har ekologiskt vin och champagne, kolla deras sortiment.

Presenterna

Har ni någon hjärtefråga ni brinner för? Be gästerna skänka pengarna till Unicef eller någon annan ideell organisation istället för att lägga dem på saker ni ändå inte behöver.
Havet vid Sardinien. Foto: Freedigitalphotos.net

Bröllopsresan

Undvik att ta flyget. Men om du "måste" flyga kan du köpa utsläppsrätter som motsvarar de utsläpp din resa orsakar (se länk nedan). 350 kr/ton koldioxid kostar en utsläppsrätt. Tur och retur Bangkok producerar ca 2,4 ton koldioxid. Upptäck istället Sverige, eller tågluffa genom Europa.