Logo

Vigsel

Att gifta sig borgerligt

Vigsel i vigselrummet Ovalen i Stockholms Stadshus. Foto från stockholm.se

Borgerlig vigsel

Har ni inte kunnat bestämma er för kyrkklockor eller borgerlig vigsel? Kanske har du och din partner olika livsåskådningar. Ni kanske kommer från olika kulturer? Ni kanske är ateister, eller har olika religioner? Då kan en borgerlig vigsel vara ett bra mellanting, ingen behöver offra sin personliga tro och ceremonin kan bli en underbar dröm.

Att gifta sig i Stadshuset

Vi besökte Stadshuset i Stockholm en blåsig dag i början av december för att känna hur det kändes att lova sin älskling evig kärlek i denna byggnad.
Stadshusets pampiga fasad gav oss ett mäktigt intryck. Väl inne i huset fick vi vandra genom otaliga gångar för att nå vårt mål - vigselrummet, även kallad Ovalen. Utanför rummet var en stor hall med bänkar för de väntande paren. Själva rummet var i motsats till väntrummet utanför en ljus upplevelse. De ovala väggarnas vackra gamla tapeter kändes rogivande. Med dörrarna öppna till den anslutande ljusa salen var rummet väldigt trevligt! Det var dock synd att paren måste vänta på sin tur i hallen. Finns verkligen inget annat system att tillgå?
Vill ni gifta er i avskildhet är Stadshuset kanhända den bästa idén. Eller om ni inte vill bjuda in hela släkten utan bara ha närmaste vännerna med under en snabb ceremoni och sedan gå ut och äta middag under enkla former. Då är Stadshuset eller det kommunala vigselrummet det givna valet. Om ni bara vill visa hur mycket ni älskar varandra, inte arrangera en fest. Fler alternativ är: skog, trädgård, vid en sjö, på ett slott, på flygplats (innan ni flyger på smekmånad), i fjällen, på kasino, på båt m.m.
» Klicka här för att boka tid för borgerlig vigsel i Stockholms Stadshus eller privat på annan plats


Alternativa platser

För att få veta mera om alternativen till det kommunala vigselrummet ringde vi upp Gunnel Strömbäck. Gunnel har varit aktiv som vigselförrättare i många år. Hon har vigt par på platser som Vip-rummet på Arlanda och isen på sjön Mälaren. Gunnel berättar att under hela sin tid som vigselförrättare har hon aldrig fått ett nej.
- Däremot var det ett ungt par som propsade på att få den absolut kortaste vigselakten. När den var över var de så besvikna så de ville göra om vigseln med den längre variationen – och självklart gjorde jag det!

Bestämmer ni er för att välja ett annat alternativ än de lokaler som kommunen tillhandahåller för borgerlig vigsel finns det mycket att välja mellan. Kanske vill ni gifta er i en gammal familjegård? Hemma hos er själva, hos någon av era föräldrar, eller i hembygdsgården? Vill ni satsa på lite större arrangemang kan ni alltid hyra en herrgård eller ett slott.

Bor ni i Stockholms området går det att gifta sig borgerligt i någon av de gamla gårdarna på Skansen, eller på vackra Görvälns slott i Järfälla.
- Varför inte viga sig i en vacker skogsdungen? Eller på lite ovanligare platser som i en luftballong, i en fjällstuga eller på en båt? föreslår Gunnel.

Har ni tänkt hyra lokaler så boka i god tid för att vara säkra på att kunna gifta er just den dagen ni vill. Även Stadshuset eller det kommunala vigselrummet bör bokas i god tid.
- Tänk på att ni kan utforma ert bröllop precis som ni vill. Bara för att ni gifter er borgerligt behöver ni inte begränsa festligheterna. Tänk noga igenom hur ni vill att er stora dag ska vara, och den kan bli precis som ni vill! säger Gunnel.

Gift er på era drömmars plats

Tycker ni att Stadshuset eller det kommunala vigselrummet är en tråkig miljö, och att eran stora stund försvinner på bara några minuter? Då är det bara att börja planera.

De flesta vigselförrättare kommer ut till den plats ni önskar, kanske har ni hyrt en herrgård i eran barndoms byggd, bjudit in släkt och vänner, och hyrt in det lokala spelmanslaget? Det finns inga begränsningar när det gäller borgerliga bröllop! Bara ni själva kan sätta stopp!

Men vill ni ha ett stort borgerligt bröllop bör ni också börja planera i tid, precis som vid kyrkbröllop. Alla inbjudningar ska komma i väg i god tid, kanske ska ni hyra brudklänning, eller låna en gammal folkdräkt av mormors syster?

Ska ni ha gäster bör ni fundera över vad ni ska bjuda på, hur många som ska komma, och inte minst vart ni ska ha tillställningen.

Borgerlig vigsel - så går ni tillväga:

1) Ladda ner hindersprövningen. Blanketten ska fyllas i av er båda två. I hindersprövningen skall ni lämna uppgifter på om någon av er varit gift tidigare, om i sådana fall, uppge antal gånger. Ni får även intyga att ni inte är nära släkt med varandra.

2) På skattemyndigheterna tar det cirka en vecka. Sedan får ni tillbaka hindersprövningen, plus intyg vigsel. Dessa två blanketter ska ni ta med när ni träffar vigselförrättaren.

3) Vänd er till kommunen och be att få en lista över borgerliga vigselförrättare. OBS: det kostar inget att boka en vigselförrättare.

4) Sedan är det bara att ringa och boka tid. De flesta kommunala vigselförrättare vill träffa paret innan bröllopet.

5) Har ni tänkt att viga er borgerligt på någon annan plats än det kommunala vigselrummet? Glöm då inte att fråga vigselförrättaren om detta går bra. Kom ihåg; vill inte den ena så vill kanske den andra. Ge inte upp förrän ni får igenom er önskan!

6) Glöm inte att två vittnen skall närvara vid vigseln. Vill ni viga er i hemlighet eller inte ha med er gäster till vigseln kan det kommunala vigsel kontoret tillhandahålla vittnen vid vigslar i Stadshuset, eller i det kommunala vigselrummet.

7) Gifter ni er borgerligt i det kommunala vigselrummet eller på Stadshuset är vigseln gratis. Bestämmer ni er för att gifta er på ett slott eller herrgård, luftballong, hembygdsgård eller någon annan plats som ni inte äger, eller kan låna gratis tillkommer kostnaden för att hyra lokal. Då tillkommer även kanske ersättning till vigselförrättaren för resekostnader. Ert bröllop kan bli allt från gratis i Stadshuset utan ringar och nya kläder, till hur dyrt och pampigt ni själva vill. Läs om den borgerliga vigselceremonien steg för steg..