Logo

Vigsel

Kontroll av guldhalt

Kontroll av guldhalt i ditt gamla smycke

Det blir allt populärare att omarbeta gammalt guld till nya smycken, inte minst är detta ett bra sätt att återvinna och bidra till en bättre miljö. Vi har i denna artikel ställt frågor till guldsmeden Anders Fors som driver Anders Fors Guldateljé.

Vad innehåller då ditt gamla smycke?

Att kontrollera guldhalten på smycken, klockor, tandguld är extra viktigt idag, eftersom det inte alltid finns en stämpel eller att den verkligen stämmer. Den tidigare obligatoriska kontrollstämplingen med "kattfoten" är nämligen inte längre ett krav. Priset på guld är högt och det finns många privatimporterade smycken samt tunga halskedjor som man som kund tycker sig ha fyndat. Bakom dessa priser döljer sig dock ofta allt från underhaltigt och felstämplat guld till nedsmält stöldgods.

Att testa innehåll och kvalité i ditt smycke kan en guldsmed göra på olika sätt, bl a genom att använda syror. I ett led att öka kontrollen har Anders valt att skaffa en avancerad utrustning kallad XRF Spektrometer. Med den kontrollerar de metallinnehållet i smycken de omarbetar eller där en kund vill ha kontroll på vad smycket innehåller. Denna metallanalysator visar alla de olika metaller som smycket innehåller med hela 2 decimalers säkerhet.

Om en kund har gammalt guld som hon vill omarbeta då är det bra för mig som guldsmed att veta innehållet. Zink t ex är inte så bra om man skall smida upp ett smycke. Har kunden gamla smycken med mycket zink i sitt innehåll är det bättre att lämna det i inbyte, säger Anders Fors.

Kontroll av guldinnehåll i 23k ring

När jag får en gammal slät ring i 23k så känner jag som gammal guldsmed direkt om den är 18 k eller 23 k. Denna legering används sällan idag då 23 k är nästan lika mjukt som bly, dvs en 23 k ring deformeras lätt och är direkt olämplig att använda om man önskar ädelstenar infattade.

Analysresultat guldhalt 23k ring

Allt var i sin ordning, den släta 23k ringen innehåller nästan enbart finguld och en liten andel koppar samt spår av silver och palladium. Har man gamla 23 k ringar som man önskar omarbeta till nya smycken så lämpar det sig mycket väl till att legera till den mer användbara guldhalten 18k. Då tillsätter jag lite silver och koppar, så att finhalten blir 75% guld och ca 17 % koppar samt ca 8% silver. Då får man det Svenska röda guldet som dominerar de smycken som tillverkas i vårt land. I Sydeuropa är guldet oftast gulare, beroende på högre halt silver och lägre halt koppar.

Kund har en gammal klackring som önskas omarbetas

Enligt stämplarna är denna klackring i 18 k guld, men för säkerhets skull så gör jag en analys på ringen. Här ser ni klackringen placeras i spektrometern som även använder sig av röntgenstrålar vid sin analys av metallinnehållet.

18 k guld, halten kontrollerad

Allt var okej, finguldshalten var 75,18% och sen silver och koppar. Denna klackrings gamla guld är inga problem att använda vid tillverkning av ett nytt smycke.

Sliten gammal vit guldsring kontrolleras

Före 1980 användes ofta nickel när man blandade (legerade) till vitguld. I början av 1980 talet förbjöds användningen av nickel i EU då nickel kan ge allergier. I ringen nedan håller halten 18k, men även lite nickel (2,36%). Tyvärr ser vi idag många större e-handels sajter som säljer smycken till svenska konsumenter där nickelhalten kan ligga ända upp till 10%. Våra myndigheter verkar inte bry sig om detta. Vid kontroll har jag även sett att sajter som skriver att deras smycken är nickelfria inte infriar detta löfte då jag vid kontroller upptäckt höga halter av nickel.

Kontroll halt av nickel i enstensring

Denna enstensring placerar vi på instrumentets avläsningsyta för kontroll av guldhalt samt eventuellt innehåll av nickel.

Analysen påvisar hög halt av nickel

Idag använder vi guldsmeder i Sverige vitguld med palladium istället för nickel. Palladium bidrar till att ge en vit färg på guldet. Palladium är dock en väldigt dyr ädelmetall men har andra fördelar än priset. I denna enstensring så visade det sig att nickelhalten var hela 8,16% och innehöll inget palladium. En smycke med nickel lämpar sig inte att omarbeta, men går mycket bra att lämna i inbyte.