Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg. Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.
Ni kan välja kyrka
Ni har kanske funderat över i vilken kyrka, eller på vilken plats, ni vill gifta er. Kontakta den församling där ni vill gifta er. Det enklaste är att välja en kyrka i den församling där ni bor, och att den präst som är i tjänst viger er. Men det finns också möjlighet att gifta sig på en annan plats och ni kan önska att en speciell präst ska viga er. Om ni vill gifta er på en annan plats än i en kyrka, till exempel vid havet, kan ni tala med prästen om det. Vill ni gifta er utomlands? Det går bra att gifta sig eller få kyrklig välsignelse i utlandet. Vänd er då till Svenska kyrkans utlandsförsamlingar eller läs mer om att gifta sig utomlands. I Svenska kyrkans församlingar utomlands kostar det oftast att viga sig.
Intyg om hindersprövning
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hinders-prövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.
Innan bröllopet
Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er. Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.
Intervju med Svenska Kyrkan
Hur går planeringen till för en präst inför en vigsel?
När prästen fått meddelande om att ett par vill vigas, kontaktar hen paret och bestämmer tid för ett vigselsamtal och övning av vigselns olika moment i kyrkan, så att man får lära känna varandra lite och vet vad som händer under en vigsel. Därefter stämmer prästen av med kyrkomusiker och vaktmästare och meddelar parets önskemål kring psalmer, in- och utgångsmusik och eventuellt andra inslag av musik eller t ex diktläsningar. Olika valbara moment i vigselordningen väljs utifrån det paret och prästen pratat om och så förbereds ett vigseltal, som brukar innehålla några glimtar ur parets gemensamma berättelse och tankar och uppmuntran ur ett kristet perspektiv.
Hur lång tid innan cirka ska man boka kyrka och präst?
Det beror egentligen på paret själva, hur mycket tid man vill ha för att planera innan. Ibland erbjuder kyrkan drop-in vigslar där man bara kan dyka upp med hindersprövning från Skatteverket och bli vigda samma dag och det finns vigslar där man vill förbereda sig mer med till exempel särskilda musikönskemål (som kyrkomusikern kan behöva lite längre tid för att hitta noter till och öva på). Huvudsaken är att man har en godkänd hindersprövning med sig till prästen vid vigselsamtalet och som är giltig över vigseldagen också. Det vanligaste är nog att paren bokar några månader innan vigseln ska äga rum, så kan allt förberedas i lugn och ro utan stress. Är det en populär vigselkyrka man vill giftas i, under populära vigselperioder (t ex under sommaren) kan man behöva boka kyrkan lång tid i förväg, om man vill ha ett specifikt datum.
Vad är ett vigselsamtal?
Prästen kontaktar paret för ett samtal dels om vigselgudstjänsten och önskemål kring psalmer, bibelläsningar och de olika löftesord man kan välja mellan och dels för att få möjlighet att berätta om relationen, kanske hur man träffades, vad det är man fastnat för hos varandra och vad man tycker är viktigt i sin relation. Det brukar vara ett fint tillfälle att prata om sin relation och förväntan inför vigseldagen, ställa frågor och att känna sig mer trygg inför vad som sker under själva vigselgudstjänsten.
Om man redan ingått äktenskap genom borgerlig vigsel – kan man gifta om sig kyrkligt då?
Har man ingått äktenskap borgerligt finns möjligheten att ha en välsignelse över ingånget äktenskap i kyrkan, som påminner om vigselgudstjänsten, men utan de juridiska moment (till exempel då prästen tillkännager att man ingått äktenskap med varandra) som man redan haft i och med den borgerliga vigseln.
Vad är en sak par ofta glömmer inför den stora dagen du vill passa på att påminna om?
Jag tror inte att par glömmer att ha roligt och njuta på bröllopsdagen, men det kan ändå vara värt att påminna om just detta. Det kan kännas nervöst ibland och man kan vara orolig för om man ska säga ”fel” eller att allt inte ska bli ”perfekt”. Försök då att tänka på att vigselgudstjänsten inte är en teaterföreställning med enbart rekvisita och inövade repliker, utan en levande stund där ni får fira allt det som är ert gemensamma liv. Kom som ni är, nervösa eller alldeles lugna, med frisyrer och blommor och kläder helt perfekta eller ej. Det bestående minnet från dagen, som man kan hämta kraft ifrån även i framtiden, är sällan om allt var perfekt eller inte, utan en fin känsla av att man fick fira sin kärlek tillsammans.