Logo

Vigsel

Trädgårdsbröllop, budget

Trädgårdsbröllop med 10 000 kr i budget

Enkla och personliga bröllop är ofta de vackraste och mest minnesvärda, och för Fanny och Michael var närvaron av de närmaste viktigare än allt annat. De gjorde det mesta själva, och resultatet blev en avslappnad och generös fest trots minimal budget.Michaels släkt är brittisk och paret har många utländska vänner, så det var extra kul att få kombinera kärleksfesten med typisk midsommarmat och svenska traditioner.
— Ingen av oss har drömt om något prinsessbröllop, det passade oss bättre att ställa till med midsommarfest och så klämma in vigseln lite nästan bara som en ursäkt att ha kalas. Att fira kärleken med dem vi älskar var det viktiga för oss

Vigseln

Vigseln ägde rum i Fannys mammas villaträdgård och var över på trettio sekunder.
— Under den korta stunden existerade bara Michael och jag. Michael var så tagen att han glömde bort att säga ”I do”!
Men gifta blev de i alla fall, och sen kunde de ägna sig åt festen, den härliga trädgårdsbuffén och sina gäster.
— Vi bjöd bara in personer som vi verkligen ville ha med när vi gifte oss och skulle sakna om de inte var där, vi struntade i att ”pliktbjuda”. I gengäld fick vi då möjlighet att låta alla gäster ta med en ”plus one”, och de fick själva välja om det skulle vara en vän, käresta eller familjemedlem – någon som de trivs med.

Middagsgäster fick klippa pappershjärtan

För att hålla kostnaderna nere gjorde paret det mesta själva inför bröllopet, tillsammans med släkt och vänner ordnade de allt från mat till dekorationer, underhållning och brudbukett.
— Det var inte bara för ekonomins skull vi bad folk om hjälp, det var också en bra ursäkt att umgås mycket med familj och vänner före bröllopet – vi träffades, åt middag och lagade mat till bröllopet, och alla som kom hem till oss under den här perioden fick sitta och klippa pappershjärtan eller något annat medan vi umgicks. Vi såg till att alla fick bidra med det de var bra på och tyckte var roligt, så att det inte blev för betungande. På så sätt blev det en fest där många var delaktiga, och även under festen fick gästerna hjälpa till, som när vi hängde upp hundratals ljuslyktor i trädgårdens buskar och träd tillsammans, och när det blev allsång för att fira brudparet.

Scen byggd av lastpallar

Fanny letade mycket inspiration till bröllopet på nätet, och insåg att det mesta hon gillade gick att göra själv med ganska enkla medel. Hon och Michael lade mycket tid på att göra festen personlig och vacker, och använde mestadels saker och material de redan hade eller kunde låna. En scen byggdes av lastpallar från soptippen och gamla trasmattor, och Michael som är DJ lånade ihop en musikanläggning.
— Det tog såklart mycket tid att göra allting själva, men det var roligt och vi tog god tid på oss med planeringen, så att vi verkligen var närvarande hela tiden och inte behövde stressa. Vi har fått höra från flera håll att vårt var det bästa bröllop de varit på, just för att det var så avslappnat och ”low key” och flera av våra bekanta som träffades där är nära vänner idag, så det måste ju ha varit något magiskt i luften!

D.I.Y - Do It Yourself:

Fanny och Michael bjöd gästerna på lyckokakor, som man ofta får på kinesiska restauranger. Inuti kakorna fanns små meddelanden om kärleken och livet som de skrivit ut på datorn. Dessutom berättar Fanny om hur du gör en brudbukett av vintageknappar, egna ljuslyktor och vimpelgirlanger!

ROSA KÄRLEKSLYCKOKAKOR, ca 35 st

4 äggvitor
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl Maizena
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
1 droppe röd karamellfärg
Gör så här: Förbered 35 pappersremsor med den text du vill ha, ca 5 cm långa. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna med sockret till en marängsmet. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och vänd sedan ner smöret och karamellfärgen – ta inte för mycket färg! Klicka ut en matsked smet med tio centimeter mellan klickarna. Gör små rundlar av klickarna med baksidan av en sked. Grädda en plåt i taget i cirka 8 minuter, ta ut ur ugnen. Medan kakorna är varma och mjuka, lägg en pappersremsa på varje, vik dubbelt och lägg över kanten på en skål tills de stelnat.

Brudbukett av vintageknappar

— Min brudbukett bestod av knappar, pärlor och smycken från mamma, farmor, mormor, vänner och från min egen samling. Att göra den är superenkelt men kräver lite tålamod. Efter bröllopet blir buketten en fin klenod att spara och ge vidare till kommande generationer.
Gör så här: Fäst varje knapp, pärla eller smycke på en bit lite stadigare ståltråd, ”stjälken” ska bli ca 20 centimeter lång. Vira sedan ihop ståltrådarna för att forma buketten. När du är nöjd med formen, limma eller sy fast spets eller annat vackert band runt buketten så att den blir skön att hålla i.
Kostnad: 0–300 kr för knappar och ståltråd.

Ljuslyktor av glasburkar

— Under förlovningsperioden sparade vi alla glasburkar, och till bröllopet fäste jag spets eller ståltråd runt varje burk att hänga dem i, och satte i värmeljus. Sedan fick bröllopsgästerna hjälpa oss tända och hänga upp dem när det började skymma, och de hundratals ljusen i trädgården skapade en helt magisk stämning.
Kostnad: 100-200 kr för ljus och band.

Vimpelgirlanger

— Jag samlade ihop passande gamla dukar, gardiner och näsdukar, men vilket tyg som helst med lite stadga går bra.
Gör så här: Klipp tyget till trianglar med en kartongbit som mall. Sy sedan fast vimplarna med regelbundet mellanrum i ett dubbelvikt kantband som håller ihop dem.
Kostnad: Ca 100 kr för kantbandet, finns ofta på loppis.

Budgettips för ett personligt bröllop

- Att ha både vigsel och fest i min mammas trädgård betydde att vi inte hade någon kostnad för lokal. Nästan vilken plats som helst kan användas om man har lite fantasi och tänker annorlunda med dekorationer och möblering. Hör runt med bekanta efter en fin trädgård, eller varför inte en båt eller ett växthus?

- Många av våra vänner är musiker, så vi tillhandahöll några hoplånade instrument. Efter middagen fick den som ville plocka upp ett instrument och spela eller sjunga, så det behövdes ingen bokad underhållning.

- Be om hjälp på rätt sätt! Vi lagade all mat själva tillsammans med familj och vänner, ofta åt vi middag ihop samtidigt så vi fick tid att umgås och kolla att alla mäktade med sina uppgifter och hade roligt. Det är lätt att man tar på sig för mycket, men vi ville göra det till ett sätt att träffas mer istället för att bara få alla att jobba. Se till att alla får göra det de är bäst på och tycker är roligt!

- Gör egna inbjudningar på datorn, men satsa på lite finare papper. Vi satte snygga märken och stämplar på, och avslutade med ett läppstiftspussmärke på varje.

Fanny & Michaels budget Ca 10 000 kr totalt

Två vintagebrudklänningar och tärnornas klänningar: 4 000 kr

Ringar: 2 500 kr (endast för guld och märkning)

Dricka: 1 500 kr

Mat: 1 000 kr

Dekorationer, scen etc: 1 000 kr

Lokal: 0 kr

Fotograf: 0 kr

Underhållning: 0 kr

Tårta: 0 kr (present från Fannys syster)