BröllopsGuiden
BRÖLLOPSGUIDEN I ANNONSSAMARBETE MED KUNGLIGA SLOTTEN      Text Per Sjödahl

Gift dig på ett kungligt slott!

På fyra av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka vigsel i historiska kyrkorum och kapell, skapade av tidens främsta arkitekter. Vackert belägna runt Mälaren skapar slotten en unik inramning till er vigsel.
Drottningsholms slott, Ekerö
Foto: Dick Norberg
På Drottningholms, Rosersbergs, Strömsholms och Ulriksdals slott finns slottskyrkor och kapell öppna för vigslar. Var och ett av slotten har sin egen karaktär, från Drottningholms kupolkrönta barock via Strömsholms ljusfyllda, romantiska kyrkorum och det klassicistiskt stilrena på Rosersberg till Fredrik Wilhelm Scholanders intima nyrenässans på Ulriksdal. I slottskyrkorna på Strömsholm och Drottningholm kan du för övrigt låta brudmarschen spelas på två av Sveriges bäst bevarade 1700- talsorglar.

Slottsparkerna bjuder på vackra vyer och i nära anslutning till slotten finns möjlighet att arrangera efterföljande middagar och bjudningar i kulturhistorisk inramning. Vill du ordna en slottsvisning för gästerna så går detta givetvis att boka.

Drottningholms slott

Med sitt vackra läge vid vattnet och sina välbevarade inredningar är Drottningholms slott en omistlig del av vårt kulturarv. Flera kungligheter har valt Drottningholm som plats för vigsel och dop.

Med sin vackra kupol, sina harmoniska proportioner och intima men samtidigt storslagna karaktär är Drottningholms slottskyrka en mycket fin plats för ett bröllop. Att det finns en brudkrona av silver och bergskristall att låna och att det här finns en 1700-talsorgel, tillverkad av Johan Niclas Cahman, att framföra bröllopsmusiken på, gör inte saken sämre!
Drottningsholms slott, Ekerö
Foton: Lisa Raihle Rehbäck/Kungl. Hovstaterna
Läs mer och boka Drottningholms slottskyrka

Rosersbergs slott

I generationer har Rosersbergs slott med sin pittoreska park och sitt vackra läge vid Mälarens strand, varit en omtyckt plats för fest och rekreation.

Trädgårdsflygeln med slottskapellet var ursprungligen tänkt som galleri. Ljuset flödar in och med sitt rika stucktak och sin fina färgställning i vitt, violett, rosa, grått och blått är det ett behagligt rum att vistas i. Står du här som brud eller brudgum, vid altaret, strålar nordstjärnan och solen emot dig från lanterninen.
Rosersbergs slott
Foto: t.v. Dick Norberg, t.h. Håkan Lind
Läs mer och boka Rosersbergs slottskapell

Strömsholms slott

Vackert beläget nära Mälaren, omflutet av Kolbäcksåns strömmande vatten, höjer sig Strömsholms slott majestätiskt på sin holme, mitt bland natursköna trädgårdar, ängar, alléer, skogsdungar och betesmarker.

Högst upp i slottet finner du slottskapellet. När du stiger in välkomnas du av kyrkorummets lätta, ljusa rymd, den elegant välvda takkupolen, de smakfullt återhållsamma skulpterade dekorationerna och det starka dagsljuset som flödar genom de stora fönstren. Till det unika i inredningen hör Daniel Stråhles orgel från 1743 som överlevt i originalskick till idag. Tänk att låta brudmarschen spelas på den!
Strömsholms slott
Foto: t.v. Dick Norberg, t.h. Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna
Läs mer och boka Strömsholms slottskapell

Ulriksdals slott

Vid Edsviken i Solna, i en vidsträckt slottspark, fylld av överraskningar ligger lustslottet Ulriksdal. På en udde söder om slottet väntar ett av Sveriges vackraste vigselkapell, invigt på drottning Lovisas namnsdag 1865.

När du stiger in i kapellet möts du av en utsökt interiör i tidens romantiska anda med en rikedom på snidade och målade detaljer och inventarier från olika håll och skilda tider. Till stämningen i kapellet bidrar även ljuset, som vackert silar in genom fönstren, smyckade med glasmålningar ur Karl XV:s egna samlingar, de äldsta från medeltiden. Kapellet är utformat i holländsk nyrenässans med inspiration från Venedig.

Gifter du dig i Ulriksdals slottskapell kan du låna en brudkrona av förgyllt silver, utförd av silversmeden Jan-Ante Dahlstedt.
Ulriksdals slott
Foto: t.v. Håkan Lind, t.h. Gomer Swahn
Läs mer och boka Ulriksdals slottskapell
Mer information hittar ni här: www.kungahuset.se/slottskyrkorna

Kommentarer (1)

Tack för inspo
För dekoration till bröllop och hemmet kan jag tipsa om denna hemsidan: https://se.theweddingposter.com/
Miriam 2017-12-21        Anmäl