Logo

Vigsel

Vigselringar A-Ö

Vigselringar A-Ö

Vigselringar har olika infattningar, slipningar, klarhet, metaller, karat. Vad menas med dessa begrepp? Nedan går vi igenom de vanligaste som du kanske stöter, eller har stött på, i jakten på den perfekta vigselringen.

A) Alliansringen har flera stenar på rad. Formgivningen är rätt statisk, men med hjälp av olika fattningar, metaller och slipning av stenarna kan utseendet varieras. Alliansringen finns även som halvallians och fullallians (se längre ner i artikeln).Vigselringar från Létui.


B) Bar-infattning betyder att stenarna sätts mellan stänger. Diamanterna är kapslade i spår och överlappas av metall. Baguetteslipning ger en stor övre platå som tydligt visar renheten i diamanten. Väljer man en baguetteslipad diamant så rekommenderas en diamant med få inneslutningar (det vill säga med en hög grad av renhet).Vigselring från MF Stockholm.

Bezelinfattning innebär att ädelstenen infattas säkert i en ring med en gördel runt sig. Gördeln skyddar stenen från skador men ser samtidigt till att inte utestänga ljus.Vigselring från Ateljé GuldBros.

Briljantslipningen är den klassiskt runda och den vanligaste slipningen av små och medelstora diamanter. En briljantslipad diamant har 57 små slipade facetter som reflekterar ljuset ut från diamantens mittyta (bordsfacetten).Vigselring från Ateljé GuldBros.CCarat (vikt) är diamatens viktenhet där 1 carat = 0,2 gram. Dessutom delas 1 carat i 100 points, t.ex. 35 points = 0,35 carat.Colour (färg) är färgskalan för diamanter. Det vanligaste en svag gulton men även en svag brunton och gråton förekommer. Detta är den vanligaste färggraderingen som används i Sverige:

 • River (D,E): Mycket sällsynt vit.
 • Top Wesselton (F,G): Sällsynt vit.
 • Wesselton(H): Vit.
 • Top Crystal (I): Vit med obetydlig färgning.
 • Crystal (J): Vit med färgning.
 • Top Cape (K,L): Lätt gulaktig.
 • Cape (M,N,O): Gulaktig.
 • Light Yellow (P,Q,R): Ljust gul.
 • Yellow (S-Z): Gul.

Clarity (klarhet) anger hur fri från inneslutningar och yttre märken diamanten är. Innslutningarna består oftast av främmande mineralkristaller och små sprickor eller brott. Följande beteckningar används:

 • Luppren: Inga inneslutningar kan hittas vid 10 ggr förstoring.
 • VVS 1 2 (Very, very small): Mycket, mycket små inneslutningar.
 • VS 1 2 (Very small): Mycket små inneslutningar.
 • SI 1 2 (Small): Små inneslutningar.
 • P 1, P 2, P 3 (Pique): Tydliga inneslutningar (syns med blotta ögat).

Cut (slipningen) är av största betydelse för både diamantens skönhet och dess pris. Slipningen brukar graderas från Mycket god (Very good) via God (Good) och Medelgod (Medium) till Mindre god (Poor). Det finns också olika slipningar: Briljantslipning, smaragdslipning, baguetteslipning, prinsesslipning och navettslipning.

D) Diamant är naturens hårdaste ämne och har mycket hög brytningsindex vilket ger det speciella glittrande utseendet. Man brukar prata om diamantens 4 C: Carat, Colour, Clarity och Cut (vikt, färg, renhet och slipning). Dessa kriterier avgör värdet på en diamant.


E)Ekoguld (ekologiskt guld) utvinn s miljövänligt och sker under etiska arbetsförhållanden. Kan även vara 100% återvunnet guld och handvaskat guld. Under tillverkningsprocessen används så lite kemikalier som möjligt.Vigselring från Ateljé Johanna

Eternityring kallas den ring som har stenar runt hela skenan. Oavsett hur den snurrar på fingret glittrar den ständigt lika vackert. Den kallas också för ”fullalliansring”. Men den är komplicerad att tillverka och svår att ändra i storlek. Det används oftast mindre stenar för att den inte ska bli för tjock och kännas otymplig.Vigselringar från Gunnar Fahlström.


F) Fadeninfattning innebär att stenarna läggs sida vid sida i små öppningar i skenan. Mycket bra fattning för t.ex. alliansringen.Vigselring från Smycka.

Flanderslipningen är fyrkantig men med avtagna hörn och med samma briljans som den runda briljanten.Vigselring från Rolf Karlsson Guld & Silversmide.GGuld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara och tåliga av alla kända metaller. Rent guld har en klart gul färg som traditionellt har ansetts tilltalande.
Rött guld = guld legerat med koppar och silver och är den vanligaste i Sverige.
Rosé guld = guld legerat med koppar och silver med högre halt av koppar.
Gult guld eller ljust guld = guld legerat med silver och koppar med högre halt av silver. Vanlig i sydeuropa.
Vitt guld = guld legerat med silver eller palladium, samt ibland en plätering med rodium, platina eller palladium.


H) Halvalliansringen har stenar enbart på överdelen av ringen vilket gör den både enklare att tillverka och bekvämare att bära. Till den här modellen går det också bättre att använda lite större stenar.Vigselring från Schalins.

Hjärtslipning innebär att diamanten slipas till ett hjärta med mjuk rundning.Vigselring från Platina.


K) Kanalfattning kan användas till olika typer av fasettslipade stenar som läggs i en kanal i skenan.Vigselring från Guldhuset shop. Karat är en enhet för en legerings guldhalt. Den minsta tillåtna guldhalten i juvelerarguld är i Sverige 18 karat. Numera, efter anpassning till europeiska regler, är minimihalten 9 karat.

Klofattningen är kanske den vanligaste fattningen när handlar om enstensringar (solitärer). Den har 4 eller sex klor och ger ringen ett klassiskt, elegant uttryck.Vigselring från Guldhuset shop


N) Navettslipningen kallas även för markisslipning (marquise) som ger ett stort intryck. Formen på den navettslipade diamanten gör att fingrarna ser långa och slanka ut.Vigselring från Atelier Ajour.


P) Palladium är silvrigt vit som platina men lättare än guld. Sedan 1999 får arbeten av palladium säljas som ädelmetallarbeten. Vigselring från 24karat.

Platina väger dubbelt så mycket som silver och är dessutom svår att utvinna och sällsynt. En ring i platina blir därför mycket dyr, dyrare än samma ring i guld.Vigselring från Platina.

Prinsesslipningen är en klassisk form som ger en kvadratisk form (finns även rektangulär form) med en vackert spridd ljusbrytning, och är nog den mest populära slipningen bortsett från den briljantslipade runda diamanten.Vigselring från Since1919 by Gemma.


S) Silver är ett av de vanligast smyckesmaterialen. Den finaste silverkvalitén i smycken och konstföremål kallas sterlingsilver och består av 92,5 % silver och resten koppar och andra metaller, vilket deklareras genom instämpling av talet 925.Vigselring från Hedbergs Guld & Silver.

Smaragdslipningen är en kvadratisk eller rektangulär briljant med brutna hörn och långsmala facetter längs kanterna.Vigselring från Rolf Karlsson Guld & Silversmide.

Stål är tåligare med en tuffare attityd. Viktigt att mäta rätt storlek då det inte går att ändra i efterskott (men vissa handlare går med på att byta ut dem mot ett självkostnadspris om det skulle bli fel).Vigselringar från Guldhuset shop.

Solitär, eller enstensring, kallas den ring som har endast en sten på skenan.Vigselringar från Schalins.

T) Tension (spänd) infattningen kräver ädelsten med hårdhet på 9 eller högre (diamant, rubin, safir m.m). Stenen sitter fast i små räfflor i ändarna av ringen.Vigselring från MF Stockholm.

Titan är ett metalliskt grundämne som är mycket lätt och hållbart jämfört med andra smyckesmaterial. Dessutom kan titan inte orsaka allergier.Vigselringar från Titanium 3D.

V) V-klofattningen är en populär infattning för prinsesslipade diamanter. Diamanten sitter inuti skåror ristade i bägge sidor av de fyra klona.Vigselring från Berggrens Juveler.