RECEPT av Annelie Mannertorn. FOTO Fredrik Birkler |
Bröllopsmottagning med tapasmingel
|
Trevligt mingel med små godbitar, tapas, efter bröllopsceremonin. Ett bra alternativ till en bröllopslunch där alla får tillfälle att prata med brudparet. De flesta rätter kan förberedas helt eller delvis. |
|
Gazpacho med fänkål |
 |
 |
15 portioner
1 burk hela eller krossade tomater
1 halv gurka, hackad
1 liten fänkål, hackad
1/2 gul lök, hackad
1 skiva franskbröd, torrt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk malet fänkålsfrö
2 msk olivolja
Saften från en halv citron eller lite vitvins- eller äppelcidervinäger
2-3 dl kall höns- eller grönsaksbuljong
Några droppar tabasco
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
Kör alla ingredienser i matberedare eller mixer. Späd ev. med mer vatten eller buljong. Mer franskbröd gör soppan tjockare om du vill det. Kyl sedan. Soppan kan göras dagen före, smakar bara bättre då!
Servera:
Häll upp i nubbeglas eller andra små dricksglas. Glasen kan dekoreras först: doppa i vatten och sedan i torkad dill. Eller servera med en bit selleri. Häll upp soppan med hjälp av en tratt.
|
Gåslever på toast med fikonchutney och äpple
|
|
Klassiskt fransk kombination. Den budgetsinnade kan ta en god leverpastej istället för gåslever!
|
15 portioner
15 skivor långfranska
200gr gås- eller anklever
1 äpple, skuret i små tärningar och sedan marinerat i limejuice (för att inte mörkna)
Fikonchutney:
8 torkade fikon, finhackade
1,5 dl balsamvinäger
Knivsudd pressad vitlök
1 msk vilt/köttfond
2-4 msk brunfarin (smaka av och tillsätt mer om det behövs)
Ev. några droppar rökolja eller annan rökkrydda (ej ett måste)
Lite nymald svartpeppar
Några saltkorn
Gör så här:
Låt alla ingredienserna till fikonchutneyn utom fikonen koka upp, och låt koka ett par minuter. Tillsätt sedan fikonen och låt koka några minuter tills vätskan nästan kokat in. Glöm inte att smaka av till önskad sötma. Låt svalna. Detta kan göras upp till en vecka innan och förvaras i kylskåp. Chutneyn kan ersättas med fikonmarmelad.
Servera:
Ta ut rundlar av franskbröd eller annat vitt bröd (gärna lite sötare) med kakmått. Rosta eller stek dem lätt. Detta kan göras dagen innan. Lägg på varje brödbit en skiva gås- eller anklever, och lite fikonchutney. Strö över lite äppletärningar.
|
Romhjärtan
|
|
Valet av kaviaren styrs av plånboken. Enkel rätt som är svår att misslyckas med.
|
15 portioner
15 skivor långfranska
150gr löjrom/stenbitsrom
Kesella
Färsk basilika
1 rödlök
Gör så här:
Ta ut hjärtan på skivat franskabröd med hjälp av ett kakmått i hjärtform. Stek dem lätt i panna eller rosta dem i brödrost. Finhacka lite rödlök och blanda med kesella. Bred ut på skivorna. Lägg sedan på stenbitsrom eller löjrom (den rike tar iransk eller rysk kaviar) så det täcker skivorna. Dekorera gärna med två färska basilikablad som läggs ovanpå varandra i hjärtform mitt på snittarna.
|
Bresaolasallad med tryffeldressing och ugnsbakade tomater
|
|
En italieninspirerad sallad som serveras i små skålar.
|
15 portioner
Ugnsbakade tomater:
15 små smakrika tomater
Florsocker
Salt
Timjan
De små tomaterna beströs med salt, florsocker och timjan. Bakas/torkas i ugn i 125 grader i ett par timmar tills den mesta vätskan försvunnit. Detta kan förberedas och sparas i kylskåp ett par dagar före.
Salladen:
200gr bresaola, skuren i strimlor
50gr pinjenötter, lätt rostade i panna
Ruccolablad
Skivor av parmesanost, skivas med osthyvel
Salladsdressing:
Några droppar tryffelolja (smaka av!)
3 msk rapsolja eller annan neutral salladsolja
1 msk äppelcidervinäger
Lite salt och peppar
Dressingen kan förberedas dagen före.
Servera:
Blanda ingredienserna till salladen och lägg i små skålar (t.ex minisuffléformar). Häll på dressingen precis innan serveringen.
|
Forellrom och vaktelägg
|
|
Elegant och enkelt!
|
15 portioner
1 stor eller två små burkar vaktelägg (finns bl.a i invandrarbutiker)
100gr forellrom
Några blad koriander
Servera:
Lägg forellrom på matskedar, dekorera med ett halvt vaktelägg och lägg ett blad koriander på.
|
Örtostfyllda laxskivor
|
|
Myntan harmonierar mycket bra till den milda smaken av pepparrot. Fräscht och gott.
|
15 portioner
300gr rökt lax
200gr kesella (ej light)
200gr färskost, t.ex Philadelphia (ej light)
2 msk pepparrotsvisp
Hackad mynta, gräslök, persilja och en aning dill
Lite salt och peppar
Gör så här:
Lägg ut de rökta laxskivorna lite omlott så de täcker varandra i en rektangel på plastfolie. Blanda övriga ingredienser och smeta ut över laxskivorna. Rulla ihop med hjälp av plastfolien från kortsidan. Förslut och frys. Kan göras ett par veckor innan.
Servera:
Ta ut ur frysen ett par timmar innan servering. Ta bort plastfolien. Skär laxrullen i centimeter-tjocka skivor då längden forfarande är lite fryst. Bör serveras ganska snart efter att den blivit uppskuren.
|
Musslor med lime, chili och vitlök
|
|
Snabbt gjorda musslor i lite thailändsk stil.
|
15 portioner
15 frysta nyzeeländska musslor
Dressing:
Juicen och rivet skal av en lime
1 chilipeppar (mild sort), finhackad och med kärnorna borttagna
1 vitlök
1 tsk finriven ingefära
4 msk fisksås
1 tsk strösocker
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Kan förberedas dagen innan.
Servera:
Värm musslorna någon minut i micro. Häll över dressingen, och servera omedelbart.
|
Japanska kycklingspett med sesamfrön
|
|
Mycket goda kycklingspett som smakar riktigt japanskt. Är även goda kalla.
|
15 portioner
500gr kycklinginnanlår
15 träspett som legat i vatten i minst 15 min
Marinad och dipsås:
8 msk japansk soja
4 msk mirin
4 msk risvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
8 tsk brun farin
Sesamfrön
Sesamolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en kastrull. Låt koka ett par minuter. Ta undan hälften av såsen, denna hälft ska sen användas som dipsås. Detta kan förberedas ett par dagar innan och förvaras i kyl.
Servera:
Doppa kycklingbitarna i den hälft av marinaden som inte ska användas till dipsås, trä sen upp bitarna på träspetten. Sätt in i ugnen, ta ut efter ca 10 minuter och pensla på resten av marinaden. Strö över sesamfrön. Grädda 5-10 minuter till, eller tills de är genomstekta. Stänk över sesamolja. Servera spetten med dipsåsen. OBS, man ska aldrig servera någon sås som rå kyckling har doppats i!
|
Smördegspaket med chevre och balsamvinägermarinerade dadlar
|
|
De balsamvinägermarinerade dadlarna går bra ihop med chevrens sälta. Se till att välja en chevre av god kvalitet!
|
15 portioner
1 paket smördeg
200gr chevre (ost) av god kvalitet
7-8 dadlar, urkärnade och hackade
Lite balsamvinäger
15 valnötskärnor
1 vispat ägg
Gör så här:
Låt dadlarna marineras i balsamvinäger en stund, eller t.o.m över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut tinad smördeg och skär rutor 10x10 cm. Ta bort "skalet" på chevren och smula sönder osten. Lägg en klick chevre och sedan en mindre hög dadelhack på. Pensla lite uppvispat ägg på kanterna och vik ihop till små paket. Försegla kanterna ordentligt. Pensla med med ägg och dekorera med en valnöt. Grädda i ca 10 minuter eller tills paketen fått färg och pöst upp. Kan förberedas hit och förvaras i kyl en eller ett par dagar. På serveringsdagen tinas och värmes paketen.
|
MER BRÖLLOPSSERVICE:
» Alla företag
» Bli medlem