Logo

Planering

Bröllop till budgetpris

Bröllop till budgetpris

De flesta drömmer om ett lyxbröllop men plånboken räcker inte till. Här är en lista och en rad tips på hur du kan hålla kostnaderna nere för att förverkliga dina önskningar på ett budgetbröllop.Spargrisar från weddingfavors.comBestäm dig för hur mycket ditt budgetbröllop får kosta och håll dig till det. Vad är måsten och vad kan tas bort. Satsa på det enkla, gör inte bröllopet för krångligt och avancerat. Det viktigaste för att lyckas med en låg budget är tid. Börja därför planeringen så tidigt som möjligt för att fördela kostnaderna under en längre period samt att hinna med alla arrangemangen och fixandet i egen regi. Ett budgetbröllop innebär mycket letande och ”gör-det-själv” pyssel samt att hitta personer som vill hjälpa till för en ringa kostnad. Om du inte har ett hemligt bröllop utan gäster och fest vill säga. Det är festen som brukar bli den dyraste posten på listan, oavsett om man gör allt själv eller är på restaurang. Här finns alltså mycket pengar att spara! Använd budgetverktyget. Passa på och fynda bland erbjudanden från våra annonsörer!Skapa egna inbjudningskort

Inbjudan & festprogram

Skapa era inbjudningskort, festprogram, save-the-date m.m. i Bröllopsguidens Festprogramverktyg och skriv ut själva eller skicka/lämna in pdf av den skapade inbjudan till ett tryckeri. Eller köp kort och kuvert och handskriv era inbjudningar – vackert och unikt.

Skapa i Festprogramverktyget

Färgtema

Välj en färg till bröllopet som du kan hålla dig till, det förenklar. Genom att köpa enstaka billiga tillbehör, dekorationer och accessoarer i denna färg skapas en helhet trots att allt i övrigt kanske är ett hopplock av lånade och inhyrda saker.

Inspiration färgtemaFynda din brudklänning

Kläder & accessoarer

I september-november brukar bröllopsbutikerna ha rea, passa på då. Det kan vara upp till 70% rabatt om du kan tänka dig att köpa en klänning från vårens kollektioner. Många butiker hyr också ut klänningar. Vintage är på modet och det går att fynda både i secondhand affärer och på nätet. Blocket.se och Tradera.se har ett stort utbud, info finns även på bröllopssajter, inklusive Köp & Sälj på brollopsguiden.se med begagnade klänningar och herrkläder till bröllop. Vågar du chansa finns också möjlighet att beställa brudklänningar från Kina via olika internetsajter. Tänk också på att allt inte behöver vara nytt, glöm ej det som redan finns i den egna garderoben!Blommor till bröllopet

Blommor

Har du en viss summa som din brudbukett får kosta är det enklaste att gå in i en blomsteraffär och fråga vad du får för detta. En enkel bukett behöver inte kosta mer än några hundra, även om det billigaste självfallet är att plocka blommor i naturen eller i egna trädgården. Här finns inga måsten, blommor är alltid vackra, men de flesta tycker det blir för stressigt att fixa själv och lejer gärna bort detta bestyr. Rosenblad som dekoration på borden kan du beställa i god tid hos din florist, ibland kan de samla ihop blad från överblommande rosor till ett bra pris.
Så binder du din egen brudbukett
Duka budget på 3 vis
Hitta en florist på brollopsguiden.seVigselringarna

Ringar

Samla ihop gammalt guld och använd det som en del av betalning när ni beställer ringar. Kolla på pantbanken, auktionssajter och auktionshus efter alternativ till en ny vigselring. Begagnade smycken kostar mindre än nya.
Vigselringar A-Ö (allt om metallerna m.m.)
Hitta vigselringar på brollopsguiden.seBild från bolom.se

Lokal till bröllopsfesten

Gå in på kommunens hemsida och se om det finns lokaler de hyr ut. Många kommuner har lokaler i vackra slott och herrgårdar som man kan boka. Ibland kan priset för hyran variera beroende på dag. Vissa hyr ut festlokaler för halva priset på söndagar! Andra prisvärda alternativ kan vara lägergårdar, hembygdsgårdar och kursgårdar.

Hitta på brollopsguiden.se:
Herrgårdar & slott
Lokaler m.m.
Festvåningar m.m.Klicka för recept på denna tapasbuffé

Mat, dryck & tårta

Hemmagjord tapasbuffé kanske är det billigaste en sådan här dag, men ni kan också göra en lättare förrätt själva och beställa varmrätten från ett cateringföretag. Hoppa över desserten om ni har bröllopstårta. Bröllopstårtan kostar betydligt mindre om ni köper en eller flera prinsesstårtor istället för en klassisk bröllopsvåningstårta. Dekorera själv tårtan med t ex blommor och brudpar. Även portionstårtor går att beställa på detta sätt. Åker ni eller era vänner utomlands så inhandla vin och ta med hem. För serveringspersonal kan ni ta kontakt med en restaurangskola där det ofta finns elever som vill jobba extra. Tänk bara på att någon ansvarig person måste finnas som har vana av att organisera och hålla i trådarna med mat och servering för att allt ska klaffa.Bröllopsfotot blir ett minne för livet

Bröllopsfoto

Detta är dagen som inte går i repris! Bilderna måste bli bra och för att gardera sig är det klokt att anlita en duktig fotograf som är med och fotar det viktigaste, t ex vigseln. Vill man chansa mera finns det fotoelever på medieskolor att vända sig till och i bekanskapskretsen finns säkert någon amatörfotograf som gärna ställer upp för en låg kostnad.
Missa inget: Skriv ut foto checklistan (pdf)
Hitta en fotograf på brollopsguiden.seBröllopsresan

Smekmånad

Det är helt okej att önska sig bröllopsresan i present i form av ett presentkort på angiven resebyrå. Presentkort på resor till rabattpriser säljs ofta av privatpersoner på Internets ”Köp och ”Sälj” sajter. Det går också att hitta charmiga och billiga resor inom Sverige eller utomlands på internet och vanliga resebyråer om man är ute i god tid.
3 sätt att boka smekmånaden
Hitta en resebyrå på brollopsguiden.seFå hjälp med håruppsättningen

Kontakter

Diskutera med era föräldrar vilka personer i bekantskapskretsen ni skulle kunna ta hjälp av. Ofta känner man någon som är duktig på saker och tjänster som behövs till bröllop. Allt från håruppsättningen, maten och sång under vigseln.Njut på bröllopsdagen!

Tänk på att njuta

När man organiserar det mesta själv är det extra viktigt att ha möjlighet att kunna släppa allt under den stora dagen. Ett värdpar som ansvarar för alla arrangemang på bröllopsdagen gör att ni som brudpar riktigt kan njuta och koppla av!