Logo

Bröllopsfesten

Julia & Carmens bröllopstårta

Recept på Julia & Carmens bröllopstårta

AV JESSICA HOFFMANN OCH TONE RÖRSETH   FOTO TEDD SOOST

Eftersom Julia och Carmen är älskare av choklad så ville de bjuda gästerna på en chokladdröm. Här får du receptet så du kan baka själv!”— Vår bröllopstårta var helt magisk, vi har aldrig ätit en sådan god tårta. Vi älskar choklad och det är vad hela tårtan var, en stor god chokladdröm! Rosorna som tårtan är dekorerade med gick som ett tema i bröllopet och fanns även som dekoration och i våra buketter."
Det blev en tung chokladfudgetårta på fem våningar med tre extratårtor vid sidan om. Varje tårta bestod av 3-4 bottnar brownie/kladdkakebotten med fudgekräm mellan, ovanpå och runt om. Sedan täcktes hela tårtan med ganache därefter grädde och till sist kläddes hela skapelsen med sugerpaste.
Recept på bröllopstårta

RECEPT 3-4 BOTTNAR

Kladdkakebottnar:
450 gram smör
6 stycken ägg
10 dl strösocker
9 msk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
2,25 dl kakao
3 tsk bakpulver
Fudge:
4,5 dl vispgrädde
4,5 dl strösocker
6 msk sirap
300 gram mörk choklad (det funkar bra med blockchoklad)
230 gram smör
Ganache:
200 gram choklad, samma här, det funkar fint med vanlig blockchoklad
1 dl vispgrädde
Ca 3 dl vispad grädde för att täcka tårtan
Sugerpaste:
Ca 500-700 gram beroende på hur mycket som "kladdas ner med chokladkladdiga fingrar och måste skäras bort".

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret till kladdkakorna.
3. Rör ihop ägg och socker med en elvisp. Använd inte elvispen för att vispa, rör bara ihop det.
4. Blanda de torra ingredienserna, vaniljsocker, mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Rör sedan ner allt i smeten.
5. Blanda ner smöret i smeten.
6. Fördela smeten i 3-4 formar beroende på hur stor diametern din form har. Om du har det så bra att du har tre exakt lika stora formar och en stor ugn så kan du grädda alla kladdkakebottnar samtidigt. Annars får du pytsa upp rätt mängd i formen, och spara resten av smeten tills botten ett är gräddad.
7. Grädda bottnarna i 15-20 minuter.
8. Under tiden som bottnarna gräddas kan fudgen kokas. Det är bara att blanda ner alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och låta det koka tills den tjockas. Se till att röra då och då så att den inte bränns.
9. Ta bort kastrullen från plattan och rör ned smöret.
10. Koka ihop choklad och grädde till ganachen.
11. Nu måste både bottnarna, fudgen och ganachen få stelna lite. Så låt allt stå framme tills det svalnat och placera sedan i kylen till bottnarna är hårda och ganachen och fudgen blivit fasta.

MONTERING AV TÅRTAN:

1. Placera en botten på ett fat och bred ett ordentligt lager med fudge. Se till att det kommer ända ut på kanterna. Upprepa tills du har den sista botten på toppen.
2. Nu tar du den fudge du har kvar och brer runt kakan så att det inte blir några tomma hål.
3. Ställ kakan att stelna i kylen eller i frysen.
4. Nu är det dags att ta fram en riktigt vass kniv och skära bort ojämnheter så att du får jämna och fina kanter.
5. Ta en spatel eller en kniv och täck hela tårtan med ganachen.
6. Ställ kallt och låt stelna lite.
7. Täck hela tårtan med ett lager av vispad grädde, både på toppen och på sidorna.
8. Täck tårtan med sugerpaste och dekorera.

TIPS OM DU SKA BAKA EN FLERVÅNINGSTÅRTA

* Ta tidigt reda på vart du kan hyra eller låna en tårtställning. En tårtställning är dyr och då man kanske bara ska använda den en gång är det bäst att låna eller hyra. Det är viktigt att ha en bra utrustning när man ska baka mycket.
* När man bakar höga, klädda tårtor brukar man välja att göra mjuka tårtbottnar som sedan varvas med fyllning. Dels är det bra eftersom en kaka då kan räcka till tre bottnar, dels är lätt att fixa till kanterna innan du klär tårtan genom att skära bort ojämnheter. Vill man ha kladdiga bottnar som Carmen och Julia ska man tänka på att låta bottnarna bli kalla innan man bygger tårtan, annars blir tårtan inte stabil. Sist men inte minst så snåla inte med grädden som man använder innan man lägger på sugerpaste. En kladdkaka kan ha ganska hårda kanter och då finns en risk att sugerpasten går sönder om man inte har ett skyddande lager emellan.
* Om du ska använda färska blommor nedstoppade i tårtan kan du först klippa av ett sugrör, trä det på blommans stjälk och sedan trycka ner det i tårtan. Det känns lite fräschare.
* Använd sidenband, spritsa en fin kant eller stansa ut ett vackert mönster på sugerpaste och fäst längst ned på tårtan. Då slipper du fula kanter som kan uppstå när du skurit av sugerpasten.
* Planera tidigt hur du ska förvara tårtan både under tiden du bakar och när den stora dagen kommer. Finns det en tillräckligt stor kyl eller måste du montera tårtan samma dag? Finns det ingen kyl och det är mitt i sommaren då kan det vara dumt att göra en chokladtårta som kan smälta.
* Baka i omgångar. Att dela upp arbetet på flera dagar är att rekommendera. Inte bara för att slippa stressen, utan även för att lättare hinna hålla rent och fint och slippa ha kastruller med fudge kokande samtidigt som man kavlar kritvit sugerpaste. Det är inte heller roligt att ha en ugn som går för fullt och ha höjd temperatur i köket samtidigt som man vill få ganachen att stelna.

Dela upp arbetet så här:

1. Baka alla bottnar och frys in.
2. Förbered fyllningar.
3. Bygg ihop tårtorna med bottnar, fyllning samt det som ska vara runt tårtan.
4. Täck med sugarpaste, och sätt fast de dekorationer som klarar sig en natt eller två. Rosorna på bilden är nedstuckna med varsitt sugrör runt stjälkarna.
MER FRÅN JULIA & CARMEN
» Julia & Carmens bohemiska trädgårdsbröllop
» Julia & Carmens bröllopspyssel