Logo

Vigsel

Trädgårdsbröllop, tips

TEXT Charlotte Signell     FOTO Joel Woreus/TV4

Trädgårdsbröllop
- om Leila själv får välja

Ett alternativ till att gifta sig i kyrkan kan vara att ha bröllopet i sin trädgård. I dagens samhälle är D.I.Y (förkortning för Do It Yourself ) hetare än någonsin, och för dig som dessutom vill spara på slantarna kan ett trädgårdsbröllop vara det perfekta alternativet som borgerlig vigsel.


Leila Lindholm, foto Joel Wåreus/TV4 I kultförklarade tv-serien ”Sex & the City” gifte sig yrvädret Miranda med sin Steve i en trädgård och banade därmed väg för en hel drös brudar som fantiserar om grönska och farmors porslin istället för vitt enkelt cateringporslin. Bröllopsplaneringen omkring ett trädgårdsbröllop hemma behöver inte vara lika omständig som vid ett ”vanligt” bröllop, utan det räcker egentligen med att boka en vigselförättare och styra upp resten själv.
En fördel är även att vänner och familj kan hjälpa till att göra ordning inför bröllopet och att du slipper transportera saker fram och tillbaka. Dessutom förenklar ett trädgårdsbröllop för dig som är småbarnsförälder. Leila Lindholm som vi känner igen som kock i bl.a. ”Leilas Mat” på TV4 plus och vars böcker om läckra bakverk fyller bokdiskarna svarar på BröllopsGuidens frågor om hur man planerar sitt eget trädgårdsbröllop.


Vad kan man ha för mat vid ett trädgårdsbröllop?
— Vill man ha ett trädgårdsbröllop kan man ha buffé med säsongens råvaror. Men jag tycker det är kul att bygga fester på teman. Har man på en bondgård kan man duka så gästerna sitter på höbalar med dynor på och ha BBQ-tema på maten. Låt allt gå i amerikansk stil. Det är roligare att gå ifrån den väldigt traditionella. Regel nummer ett när man anordnar fest eller bröllop är att sätta ett tema och arbeta med det genomgående – allt från dukning och musik ska gå i samma anda. Det är kul när bröllop överraskar och det behöver inte kosta en massa pengar. Jag skulle undvika allt det stiffa.

Vad bör man tänka på när man inhandlar maten?
— Har man ett sommarbröllop kan man satsa på att köpa massor av färskpotatis, lax och ingredienser till matigare sallader. En buffé ska inte kännas snål utan generös med stora fruktfat och ostar. Jobba i olika nivåer för att göra buffén ännu mäktigare. Blanda vanliga fat och fat med fot. Ställ in tre- till fyravåningskakfat i buffén för att få den att se inbjudande och omfattande ut. Folk tänker kanske ”gud vad tråkigt, potatissallad på mitt bröllop” men om man bara vill komma undan billigt är det ett bra alternativ. Fast billigt är väl inte det viktigaste då man bara gifter sig en gång.

Har du några bra dekoreringstips?
— Märk upp champagneglasen med namnetiketter, satsa på en riktigt rolig och personlig bordsplacering. Om man är vuxen vill man hamna i närheten av i alla fall en person man umgås med.

Har du tips på några bra vegetariska alternativ?
— Det är en självklarhet att det ska finnas vegetariska alternativ men det får folk o.s.a på. Jag gillar enkel mat. Grillad sparris med riven parmesan över är en trevlig förrätt, den vegeteriska maten ska ligga på samma nivå som köttätarnas.

Hur skulle du själv vilja gifta dig?
— Den dagen jag gifter mig skulle jag hellre ha ett trädgårdsbröllop än ett stelt herrgårdsbröllop med serveringspersonal. Jag vill ha ett avslappnat bröllop men jag har aldrig varit typen som drömmer om mitt bröllop.

Har du själv några budgettips att dela med dig av?
— Om det är någonting jag lägger pengar på så är det mat så jag är dålig på det där med budget. Ha en riktigt schysst tårta istället för tårta och dessert eftersom det bara blir kaka på kaka. Jag har hört om kompisars kompisar som har lagt ner en förmögenhet på sitt bröllop. Bröllop är inget tillfälle att imponera på någon annan utan ens egen dag, folk gör det för avancerat. Man ska bjuda in dom man umgås med, och inte en massa ytliga bekanta som inte kan relatera till talen som hålls. De drar ju bara ner stämningen.